zoldervloer isoleren

Zolder isoleren: dit zijn je mogelijkheden

Overweeg jij om je zolder te isoleren? Goed bezig! Je huis verliest namelijk de meeste warmte via het dak. Maar liefst 30%. En laat via je dak nou ook de meeste hitte binnenkomen in de zomer. Tot wel 40%. Je zolder isoleren loont dus.

In deze blogpost bespreken we de verschillende manieren om je zolder te isoleren, met de voor- en nadelen van elke optie.

 

Warmteverlies en oververhitting in huis


Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 17 december 2022 en aangepast op 28 september 2023.



Dak of zoldervloer isoleren?

Wil jij je zolder isoleren? Dan kun je het dak isoleren of de zoldervloer. Het korte antwoord op wat je het beste kunt isoleren bepaal je met de volgende vragen:

  1. Is je zolderverdieping alleen te gebruiken als opslag en niet als verblijfsruimte? Dan doe je er goed aan om je zoldervloer te isoleren. Kun je staan op je zolder? Dan adviseren wij vaak om toch het dak te isoleren.
  2. Maar gebruik je de ruimte onder je dak als verblijfsruimte? Dan is het de beste optie om je dak te isoleren. Want ook al heb je een geïsoleerde zoldervloer, je zit dan alsnog in de kou onder je niet geïsoleerde dak.

 

3 experts aan het woord 

Naar aanleiding van een linkedin-post van mij over dit onderwerp:

  • "Bij monumentale panden is het dak isoleren niet altijd de meest monumentwaardige oplossing." (Eefje van Duin, Monumentenwacht Drenthe)

 

  • "Als de zolder niet bereikbaar is met een vaste trap? Dan wordt het hellend dak altijd als thermische schil beschouwd. Als de zolder bereikbaar is met een vaste trap en is het hoger dan 1,50 meter? Dan hoort de zolder altijd tot de thermische zone." (Erwin Reuterink, Energieadvies)

 

  • "Dakisolatie weegt zwaarder mee in de energielabel bepaling. Naast verhogen van comfort, beperking van warmteverlies, daling van energierekening levert deze investering ook toekomstige waarde aan de woning. Het energielabel is verplicht om te verkopen aan de toekomstige bewoner. Daarbij levert een hoger energielabel meerwaarde op." (Ingeborg van Goor - Ytsma, Duurzaamheidscoach)

 

1. Zoldervloer isoleren 

De zoldervloer isoleren is de meest effectieve manier om warmte in huis te houden. De warmte uit de onderliggende ruimtes en onderliggende verdiepingen verdwijnt zo niet meer naar de zolderruimte en naar buiten. Je hoeft zo de zolderruimte niet mee te verwarmen wat veel scheelt in je stookkosten. Zoldervloer isolatie is ook goedkoper dan dakisolatie omdat je minder vierkante meters hoeft te isoleren.

 

Aandachtspunten:

  • Heb je een trapluik/vlizotrap? Vergeet dan niet dat je luik ook goed geïsoleerd is en tochtvrij, anders verlies je hier warmte. 
  • Met dikke isolatieplaten op je houten zoldervloer of betonnen zoldervloer verklein je de hoogte. Bedenk dus van te voren hoeveel beschikbare ruimte er is.
  • Bedenk van tevoren of je zoldervloer beloopbaar moet zijn

 

Zoldervloer isoleren voordelen

  • Je zoldervloer is over het algemeen een kleiner oppervlak om te isoleren dan je dak
  • Het isoleren van een zoldervloer is minder arbeidsintensief doordat je niet om allerlei moeilijke hoeken me dakbalken en dakramen heen hoeft te werken
  • Er gaat geen warmte verloren aan het opwarmen van je 'opslagruimte'
  • De afwerking is vaak goedkoper eenvoudiger en goedkoper dan bij dakisolatie
  • Als je zoldervloer een holle constructie is dan kun je hem vol laten blazen met isolatie

 

Zoldervloer isoleren nadelen

  • De spullen op je zolder kunnen bevriezen doordat de zolder niet meer mee opwarmt door opstijgende lucht vanuit je huis
  • Leidingen en cv-installatie op de zolder kunnen te maken krijgen met lage temperaturen zelfs tot onder het vriespunt
  • Je sluit de zolder af van de rest van je huis en beperkt toekomstig gebruik van de ruimte onder je dak
  • Het is vaak nog best lastig om ook je bestaand trapluik te isoleren waardoor je warmte verliest. Je kunt in dat geval beter een nieuw geïsoleerd trapluik aanschaffen
  • Je spullen moeten echt allemaal van je zoldervloer af
  • De zolder wordt lager als je op de vloer isoleert

 

Je zoldervloer isoleren tussen de houten balken

Zoldervloer isolatie kun je eenvoudig tussen de vloerbalken plaatsen in een houten vloer. Helemaal als er nog geen vloer op ligt. Als je vloer is afgewerkt met planken dan moet je deze eerst verwijderen in dat geval. In beide gevallen kies je het beste voor een isolatiedikte zo hoog als de vloerbalken. Zo vul je mooi alles op en zit er geen 'lucht' in je vloer.

Je doet er verstandig aan om aan de onderzijde aan de warme kant een dampremmende folie te plaatsen. Deze voorkomt dat er teveel vocht vanuit huis naar je isolatie gaat. Als je de folie goed afplat met speciale tape rondom dat maak je het geheel ook luchtdicht. Zo voorkom je ongewenste luchtbeweging door je isolatie en voorkom je 15% verlies van isolatiewaarde.

Is je zoldervloer een holle constructie? Zoals het tweede geval van hierboven? Met een plafond aan de onderkant en een vloer aan de bovenkant? Dan kun je ook inblaasisolatie overwegen, bijvoorbeeld cellulose isolatie, houtvezelisolatie, stro. Dit wordt dan in de holle vloerconstructie geblazen. In dat geval kunnen je vloerplanken blijven liggen. 

 

Wat is het juiste isolatiemateriaal voor een zoldervloer?

Je hebt besloten om je zoldervloer te willen isoleren. Maar welk type isolatie kies je dan? Dat hangt onder andere af van je budget, de beschikbare ruimte, de opbouw van je vloer en of je ook investeert voor de toekomst. Dit laatste is interessant bij verkoop van je huis en eventueel volgende bewoners jouw oude opslagzolder willen gaan gebruiken als leefruimte. 

Goede isolatie houdt de warmte binnen in de winter en houdt de hitte buiten in de zomer. Je bent dus opzoek naar isolatie met een hoge isolatiewaarde en een hoge faseverschuiving. Aangezien Isoleerbewust stimuleert om zoveel mogelijk met biobased isolatiematerialen, en niet met traditionele materialen zoals glaswol, te werken kiezen wij vaak voor houtvezelisolatie, cellulose isolatie, stro, etc. Deze houden met een dikte van 14 centimeter 8 tot 9 uur de hitte buiten. In tegenstelling tot 3 uur met dezelfde isolatiedikte bij glaswol.

 

Je zolder isoleren op een massieve vloer of betonnen vloer

Heb je een houten vloer of betonnen vloer zonder holle ruimte? Bedenk of je zoldervloer beloopbaar moet zijn. Dan kun je ook op de zoldervloer isoleren met drukvaste isolatieplaten of zachte isolatieplaten tussen een raamwerk met een stevige plaat naar keuze er boven op. Drukvaste isolatieplaten geven een hogere isolatiewaarde dan wanneer je een extra houten draagstructuur toepast. Er zit dan namelijk minder isolatie en meer hout in je opbouw.

Drukvaste isolatieplaten geven een hogere isolatiewaarde dan wanneer je een extra houten draagstructuur toepast. Er zit dan namelijk minder isolatie en meer hout in je opbouw. Een drukvaste isolatieplaat zoals Gutex Thermosafe kan 5 kN/m2 aan. Dit betekent dat er op 1 m2 vloer er minimaal 500 kg aan gewicht kan staan zonder dat de vloer indeukt of inzakt. Voor een beloopbare vloer moeten de drukvaste isolatieplaten 1 kN/m2 aan kunnen. Voor een hoge isolatiewaarde heb je 2 lagen nodig van 6 en 8 centimeter om in ieder geval een Rd van 3,5 te halen. Dan kom je in aanmerking voor ISDE-subsidie. LEt op dat je alleen voor zoldervloer isolatie of dakisolatie ISDE-subsidie kunt krijgen. Niet allebei.

 

Gemiddelde kosten zoldervloer isoleren

  • Voor drukvaste en ecologische isolatieplaten van houtvezel zijn de gemiddelde kosten rond de €45 per m2 aan materiaal inclusief BTW.
  • Voor een opbouw met zachte isolatieplaten tussen een houten draagstructuur zijn de gemiddelde kosten rond de €55 per m2 aan materiaal inclusief BTW.

 

Vlieringvloer isoleren

  

Tip: Heb je een holle vloerconstructie? Dan is inblaasisolatie een betaalbare optie en je hoeft weinig overhoop te halen.

Cellulose inblaasisolatie

 

2. Dak isoleren

Gebruik je de ruimte onder je dak als verblijfsruimte? Dan is het de beste optie om je dak te isoleren, maar dat vinden wij een no-brainer. Want ook al heb je een geïsoleerde zoldervloer, je zit dan alsnog in de kou onder je ongeïsoleerde dak.


Dakisolatie

 

Dak isoleren voordelen

  • De meeste warmte verlies je via je dak, hier is dus de meeste energiebesparing te behalen
  • Je zolderverdieping wordt bij de geïsoleerde buitenschil getrokken dus je kunt er altijd nog een leefruimte van maken

 

Dak isoleren nadelen

  • Groter oppervlakte dan de zoldervloer
  • Vaak meer maatwerk rond dakbalken en eventuele dak doorvoeren en dakramen
  • In veel gevallen moet je het oude onderdak winddicht maken met folie en tape

 

Wat is het juiste isolatiemateriaal voor een dak?

Net als wanneer jij je zoldervloer gaat isoleren geldt bij dakisolatie ook dat optimale isolatie de warmte binnenhoudt in de winter en de hitte buiten in de zomer.

9,2 u - Stro inblaasisolatie

8,5 u - Steico flex (houtvezelisolatie)

8,2 u - Pavatex Pavaflex (houtvezelisolatie)

8,3 u - Isocell (cellulose inblaasisolatie)

7,7 u - IQ3 (cellulose inblaasisolatie)

7,7 u - Dämstatt (cellulose inblaasisolatie)

7,7 u - Isofloc (cellulose inblaasisolatie)

7,5 u - Steico floc (cellulose inblaasisolatie)

7,5 u - Gutex Thermoflex (houtvezelisolatie)

7,5 u - Steico zell (houtvezelisolatie)

6,7 u - Thermo Hanf Combi Jute (hennep isolatie)

6,2 u - Gutex Thermofibre (houtvezelisolatie)

5,5 u - Gramitherm (grasvezelisolatie)

4,3 u - Isovlas (vlasisolatie)

3,9 u - Metisse (katoen isolatie)

3,9 u - Isover (pir)

3,8 u - Isolena (schapenwol)

3,3 u - Glaswol



Intakegesprek

Reactie plaatsen