Wat zijn de 5 beste ecologische isolatiebedrijven in Nederland?
5 min. leestijd

Wat zijn de 5 beste ecologische isolatiebedrijven in Nederland?

De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag van geïnteresseerden in ecologische isolatie of ik in hun regio actieve ecologische isolatiebedrijven ken. Is mijn product of service dan niet goed genoeg? Ik hoop van wel. De vraag naar andere ecologische isolatiebedrijven komt omdat ik op de website heb gezet dat ik graag projecten doe op fietsafstand van Rotterdam, of maximaal een uur met de trein. Zo af en toe bellen mensen mij dus met de vraag of ik hun door kan verwijzen naar andere ecologische isolatiebedrijven die hetzelfde doen als ik doe en wellicht in hun eigen regio werk aannemen. Ik adviseer dan vaak dezelfde ecologische isolatiebedrijven die op mij een goede indruk hebben gemaakt omdat ik: met ze heb samengewerkt, er een ecologische isolatie cursus heb gevolgd of werk van ze heb gezien in een project. 


Het verbaasd mij eigenlijk dat geïnteresseerden die mij bellen deze andere ecologische isolatiebedrijven niet hebben kunnen vinden op internet, terwijl deze bedrijven al langer bestaan dan Climatedeal. Ik denk dat het ook komt omdat er nog nergens een goed overzicht is van alle goede ecologische isolatiebedrijven. Met dit artikel hoop ik daar aan bij te kunnen dragen.


Ga ik reclame maken voor mijn concurrenten? 

Jazeker! Hoe meer mensen ecologisch willen isoleren hoe beter. En de ecologische isolatiebedrijven in de top 5 zijn ook gewoon hele goede bedrijven, met meerdere deskundige collega's, vaak ook met een webshop waarin je ecologische bouwmaterialen kunt kopen en waar je zelfs regelmatig ook kennis op kunt doen via workshops en cursussen. 


En voor mijzelf: ik ga op dit moment toch geen isolatieprojecten doen buiten regio Rotterdam waarvoor ik ver moet reizen. Om mijzelf en geïnteresseerden wat tijd te besparen beschrijf ik in dit artikel de 5 beste ecologische isolatiebedrijven in Nederland die ik op dit moment ken. Dat scheelt weer een telefoontje.


Dit zijn de 5 beste ecologische isolatiebedrijven in Nederland 

Op alfabetische volgorde:

  • Ecobouw Salland (Heino, Overijssel)
  • Ecobouwen Toldijk (Toldijk, Gelderland)
  • Strobouwer (Haaren, Noord-Brabant)
  • Warmteplan (Brummen, Gelderland)
  • Wesselink isolatie (Duivendrecht, Noord-Holland)


Ecobouw Salland

Ecobouw Salland is als isolatiebedrijf en ecobouwer bij het grotere publiek wellicht bekend aan het worden door de enorme kalkhennep gevel van het nieuwe gemeentehuis in Twello. 


Vanuit standplaats Heino (in de buurt van Zwolle), in Overijssel bedient Ecobouw Salland heel Nederland van ecologische bouw- en renovatieprojecten mits het project voldoende maat heeft. Hierbij werkt Ecobouw Salland met eigen medewerkers en lokale zzp-ers. Het liefst werken Rens Borgers en zijn collega's met kalkhennep dat ze op de bouwplaats storten. Naast kalkhennep past Ecobouw Salland ook andere ecologische isolatiematerialen zoals houtwol, houtvezel en vlas toe. Het inblazen van stro in holle constructies gebeurt in samenwerking met Strobouwer uit Haaren.


Ecobouw Salland organiseert regelmatig workshops 'Bouwen met kalkhennep' bij hun eigen bouwprojecten. Hierbij krijg je theorie over dampopen bouwen met kalkhennep en daarna je mouwen opstropen en zelf een kalkhennep muur storten en stampen.


Ecobouwen Toldijk

Ecobouwen heeft 20 jaar werkervaring als isolatiebedrijf maar ook als ecobouwer met natuurlijk bouwmaterialen. Dit bedrijf inclusief webshop is gevestigd in Toldijk (in de buurt van Zutphen) in Gelderland. Alle natuurlijke bouwmaterialen die je in de webshop kunt kopen past het bedrijf ook zelf toe bij renovaties, restauraties en nieuwbouwprojecten. Bij deze eigen projecten heeft een ecologische stucafwerking, met leem of kalk, de voorkeur. Daarnaast kun je bij Peter van 't Westeinde en zijn collega's ook terecht voor het aanbrengen van allerlei verschillende soorten ecologische isolatiematerialen in bestaande woningen maar bijvoorbeeld ook voor bijvoorbeeld het aanleggen van wandverwarming in leemstuc.


Strobouwer

Strobouwer uit Haaren (in de buurt van Tilburg) zoals de naam al zegt is een isolatiebedrijf dat veelal isoleert en bouwt met stro. Het is gespecialiseerd in het inblazen van stro in holle constructies. Dit is een: betaalbare, vrij eenvoudige en snelle manier van isoleren. De stro kan zowel in bestaande holle constructies worden ingeblazen alsook nieuw gemaakte holle constructies. Dit wordt gedaan door middel van luchtdichte en dampremmende folies die dan bijvoorbeeld onder vloer- en dakbalken worden gespannen waartussen de stro wordt ingeblazen.


Bij voldoende volume komt Strobouwer in heel Nederland.


Warmteplan

Warmteplan uit Brummen (in de buurt van Zutphen) in Gelderland is een ecologisch isolatiebedrijf gespecialiseerd in inblaasisolatie in holle constructies. Deze manier van ecologisch isoleren is snel; zo kan er in één dag tot wel bijna 100 m2 holle constructie geïsoleerd worden. Hiervoor gebruiken Abe van der Woude en zijn collega's houtvezel en cellulose van oude kranten wat tevens ook een goede geluidisolatie is. Met een scholingsruimte wordt eigen personeel opgeleid om kwalitatief goede inblaasisolatie te kunnen leveren.


Ter indicatie: bij een reistijd van 2 uur, vanaf Brummen naar jouw huis, moet je een minimale oppervlakte van 40 m2 met isolatie in te blazen oppervlakte hebben.


Warmteplan heeft ook een webshop waar je houtvezel en cellulose isolatie kunt kopen inclusief bijpassende folies, bouwpapier en bevestiging. 


Wesselink isolatie

Wesselink isolatie is een ecologisch isolatiebedrijf dat wordt geleid door twee broers vanuit Duivendrecht (in de buurt van Amsterdam) in Noord-Holland. Benjamin, Oscar en hun collega's zijn gespecialiseerd in inblaasisolatie en geluidsisolatie. Hiervoor gebruiken ze onder andere houtvezel en cellulose. Ze isoleren veelal projecten in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Voor projecten van formaat isoleren ze ook daarbuiten. 


Het bedrijf compenseert zijn CO2-uitstoot, van onder andere het reizen naar de klant, door de aanplant van nieuwe natuur. 


Alle ecologische bouwmaterialen en toebehoren die ze in eigen projecten gebruiken verkopen ze ook aan klanten via hun webshop.


Andere ecologische isolatiebedrijven in Nederland

Daarnaast zijn er nog een aantal ecologische isolatiebedrijven waarvan ik het werk nog niet zelf heb gezien of waarmee ik nog niet heb samengewerkt. Maar ik wil deze hier toch benoemen:Nou, daar heb je het mensen een heel aantal goede ecologische isolatiebedrijven in Nederland op een rij. Hoewel we kunnen doorgaan met betrekking tot ecologische isolatiematerialen, zoals binnenkort met een blogartikel over de beste webshops en verkooppunten voor ecologische bouwmaterialen, hopen we dat dit artikel je helpt bij het vinden van het juiste ecologische isolatiebedrijf om de juiste isolatie en aannemer voor jou en je gezin te vinden.


Mocht je nou een goed ecologisch isolatiebedrijf missen in dit overzicht? Reply dan hieronder op deze blogpost.

Reactie plaatsen