Bespaar 40% energie nog voor je isolatie toepast
11 min. leestijd

Bespaar 40% energie nog voor je isolatie toepast

Waarom zou jij je huis isoleren?

Isolatie is de energiebesparende maatregel waarmee je de grootste energiebesparingen kunt behalen. Zo voorkom je onder andere met dakisolatie dat er veel warmte verloren gaat je huis uit en met vloerisolatie dat er kou je huis binnenkomt. Als je je huis ook nog eens goed isoleert, houd je in de winter de warmte binnen en in de zomer de hitte buiten met bijvoorbeeld houtwol isolatie.


Energie besparen_winter is coming


...maar er zijn ook nog andere energiebesparende maatregelen!

De omvang van een isolatieklus en de investering lijkt mensen wat blind te maken voor andere energiebesparende maatregelen met een lagere investering. Deze klusjes kun je sowieso doen, ook als je al later je huis wilt isoleren. Waarom veel mensen deze andere energiebesparende oplossingen veelal niet kennen, komt mede omdat het vrij nieuwe oplossingen zijn of het vroeger wel gebruikelijk was, zoals het goed afstellen van je radiatoren. Daarnaast is de markt van energiebesparing blijkbaar minder aantrekkelijk dan de isolatiemarkt. Dit terwijl je met een aantal van deze relatief eenvoudige energiebesparende maatregelen tot wel 40% aan gas kunt besparen. En een aantal van deze maatregelen kun je mee verhuizen. Wel zo fijn als je bijvoorbeeld in een huurhuis woont.


Energiebesparende maatregelen: 16 praktische tips

In dit artikel krijg je 16 praktische tips waarmee je op energiekosten kunt besparen en ook nog eens meer wooncomfort kunt krijgen. De tips kun je allemaal zelf uitvoeren en gaan van kleinere klusjes zoals ventilatoren onder je radiatoren installeren, tochtband aanbrengen rondom ramen en deuren tot je radiatoren goed afstellen.


1. Maak je huis bijna helemaal tochtvrij

Luchtdichte tape plakken, tochtstrips plaatsen en tochtband aanbrengen zorgt ervoor dat er nauwelijks meer koude lucht binnenkomt door kieren rondom je deuren en ramen en door naden in bijvoorbeeld je dak. Zorg er wel voor dat je huis niet helemaal potdicht zit en er nog wel frisse lucht meer binnenkomt.


Gebruik een aansteker om tocht op te sporen in en rond kieren en naden. In het videofragment hieronder zie je het nut van tochtwering en hoe je tocht in huis op kunt sporen. Het videofragment komt uit een instructievideo om je huis tochtvrij te maken.


Bijkomend voordeel van je huis tochtvrij maken is dat er in de zomer ook minder warme lucht onopgemerkt je huis binnenkomt via kieren en naden.


Hotspots van tocht in je huis:

 • Dak
 • Voordeur
 • Brievenbus
 • Ramen
 • Meterkast
 • Kruipluik
 • Achterdeur


2. Breng radiatorfolie aan

Radiatoren stralen warmte uit naar alle kanten, dus ook naar de gevel toe waar ze tegenaan staan. Je verwarmt zo de gevel welke op zijn beurt niet per se meer warmte naar jou uitstraal. Zonde dus van het energieverbruik. Als je radiatorfolie achter de radiator op de gevel aanbrengt weerkaatst een deel van de warmte het vertrek in waar de radiator staat. Het opwarmen van je gevel achter de radiator levert weinig op qua comfort en is zonde van het warmteverlies.


3. Breng raamfolie aan

Raamfolie aanbrengen zorgt ervoor dat je enkelglas upgrade naar dubbelglas. Check deze website van Milieucentraal voor tips en aandachtspunten wat betreft raamfolie.


Houd kou buiten


4. Ventileer met warmteterugwinning

Voldoende ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. We leven 90% van de tijd binnenshuis, vaak met onvoldoende daglicht en frisse lucht. De binnenlucht kan vervuild zijn met CO2, fijnstof van koken, maar ook vluchtige stoffen die vrijkomen uit meubels. Ventilatie is daarom belangrijk. Als je dit op de ouderwetse manier doet met een raampje of raamrooster open verlies je warmte doordat opgewarmde binnenlucht naar buiten gaat. Dit kun je oplossen door zo te ventileren dat binnenkomende frisse buitenlucht wordt opgewarmd door warme binnenlucht die naar buiten wordt afgevoerd. Hiervoor zijn simpele systemen (€180) op de markt waarbij je een afvoerpijp door je buitengevel maakt waarin met een warmteterugwinunit de koude buitenlucht wordt opgewarmd door de warme binnenlucht. Je hebt ook duurdere versies (€850: Zehnder comfospot) die zijn met name stiller en zorgen naast de warmtewisseling er ook voor dat het vochtgehalte binnenshuis stabieler blijft.


5. Voorkom warmteverlies bij een open trappenhuis

Warmte stijgt op. Bij een open trappenhuis verlies je door opstijgende lucht warmte dat van de woonkamer naar de overloop gaat. Je kunt er een gordijn voor de trap hangen in de winter. Rigoureuzer is om de trap dicht te maken.

Een andere optie is om een transparante schotjes van ± 20 cm hoog tegen het plafond aan te maken, hiermee voorkom je dat de meeste warmte die tegen het plafond aan is opgestegen ook dicht tegen het plafond aan het trappengat in ontsnapt naar boven. Dit principe van schotjes tegen het plafond zie je ook wel eens bij roltrappen, maar dan is het voor brandveiligheid.


6. Isoleer verwarmingsbuizen

Met ongeïsoleerde verwarmingsbuizen verlies je warmte. Dit is met name zonde in de kruipruimte, daar geven verwarmingsbuizen onnodig en onbenutte warmte af als ze niet geïsoleerd zijn. Dus zorg voor goed geïsoleerd verwarmingsbuizen in ruimten waar je niet verwarmt of verblijft.


Luchtdichte en dampopen folieDe rode en blauwe buizen zijn geïsoleerde verwarmingsbuizen in de kruipruimte


7. Verwarm alleen de kamers waar je verblijft

Het is zonde van de stookkosten om kamers te verwarmen waar je niet komt. Zet de radiatoren in deze kamers uit. Voorkom wel bevriezing van het water in je radiatoren, door ze waar nodig licht aan te zetten als het vriest buiten.

Als kamers niet worden verwarmd is het goed de binnendeuren als buitendeuren te behandelen en ze te voorzien van de juiste tochtwering. Zaak is wel om de luchtkwaliteit in de gaten te houden omdat je eventuele ventilatie onder de deur door tegenhoudt door de tochtwering.


8. Installeer slimme radiatorknoppen

Met slimme radiatorknoppen kun je een 'dom' verwarmingssysteem 'slim' maken. Doordat de slimme radiatorknoppen zelf direct de temperatuur meten in de ruimte waar ze gemonteerd zijn en ook zelf zorgen dat de kamer op de gewenste temperatuur blijft. Zo ben je niet afhankelijk van 1 centrale thermostaat die alleen de temperatuur meet in de kamer waar hij hangt en met deze meting de cv-installatie aanstuurt. Met elke slimme radiatorknop kun je een apart dagprogramma voorprogrammeren. Zo kun je dus in de kamers waar je niet verblijft de radiatoren automatisch uitzetten met een programma.

Er zijn regelmatig goede aanbiedingen voor Netatmo of Tado radiatorknoppen bij: bol.com, coolblue of tink. Je kunt ook investeren in refurbished radiatorknoppen. De Tado knoppen hebben mijn voorkeur omdat ze wat geavanceerder zijn dan die van Netatmo, er een gebruiksvriendelijke app bijkomt en ze ook nog eens het vochtgehalte meten.

De radiatorknoppen communiceren met een internetbridge aan je wifi. Er zit ook een slimme thermostaat bij een starterskit om andere dingen zoals warmwater en het gebruiksprogramma in te kunnen stellen.

Let op: als je oude radiatorkranen hebt, rekening dan ook nog op €20-25 per radiator extra voor een thermostatische radiatorkraan waar de knoppen op kunnen inclusief knelkoppelingen om het geheel te kunnen monteren.


Slimme radiatorknopSlimme radiatorknop van Netatmo 


9. Radiator schoonmaken

Zodra de radiatoren aan gaan in de winter komt al het stof en spinnenwebben dat er tussen is gaan zitten weer vrij. Het stof belemmert een goede circulatie van de radiatoren en zorgt voor een ongezond binnenklimaat. Met het schoonmaken van je radiatoren kun je zo 5% energie besparen. Het schoonmaken van je radiator kun je doen met een radiatorborstel of bijvoorbeeld met een oude maillot of panty.


RadiatorborstelRadiatorborstel


10. Installeer radiatorventilatoren

Met radiatorventilatoren verbeter je de luchtcirculatie van je radiatoren en convectoren. Met deze ventilatoren onder of op je radiator en convector kun je tot wel 30% aan gas per jaar besparen doordat ruimtes sneller opwarmen. Zeer regelmatig zijn ze in de aanbieding bij de plaatselijke bouwmarkten. Houd dit in de gaten. En let ook op dat er verschillende types zijn zoals van Speedcomfort heb je smallere versies voor als je radiator ook smal is.

De ventilatoren gaan aan bij een gemeten temperatuur van 33 °C door middel van een sensor op je radiator of convector en ze gaan weer uit als de temperatuur van de radiator of convector onder de 25 °C komt.

RadiatorventilatorRadiatorventilator in een convector


11. Optimaliseer je cv-installatie met waterzijdig inregelen

In 90% van de gevallen zijn radiatoren, convectoren en cv-ketels niet goed afgesteld. Grote kans dus dat dit bij jou ook het geval is. Het warme water gaat dan veel te warm en te snel door de radiatoren. Cv's worden namelijk in de meeste gevallen door de installateurs ingesteld op snel warmtecomfort omdat ze weinig tot geen 'klachten' willen.  Dit zorgt ervoor dat je teveel gas verbruikt en niet het maximale (lees: minimaal verbruik) uit je CV haalt.


Zie je een witte rookpluim uit de schoorsteen van je cv komen? Grote kans dat jouw cv-installatie niet goed is afgesteld. Dit is waterdamp die vrijkomt bij de verbranding van aardgas die niet kan condenseren in je cv door een te hoge retourtemperatuur. Deze warmte gaat zo verloren via de schoorsteen. Jaarlijks gooien we zo de energievraag van een stad als Den Haag aan deze onbenutte warmte weg.


Het goed instellen van radiatoren heet ‘waterzijdig inregelen’.


Wat is waterzijdig inregelen?

Bij waterzijdig inregelen krijgt elke radiator de juiste hoeveelheid warm water die nodig is om de ruimte goed te verwarmen. Vroeger gebeurde het waterzijdig instellen van de cv-installatie standaard bij het installeren van een nieuwe cv-ketel. Tegenwoordig doen installateurs dit niet meer standaard uit angst om te duur over te komen op de consument, omdat het meer tijd kost. Daarnaast hebben de installateurs er zelf geen direct profijt van.


Mogelijk besparing waterzijdig inregelen

Bij een goede afstelling krijg je in de winter meer warmtecomfort in je huis en kun je 10-20% aan gas besparen.


Kun je het waterzijdig inregelen zelf doen?

Jazeker, met behulp van een cv-inregelkit (€95,75 inclusief verzendkosten) krijg je alle benodigdheden en handleiding in 1 pakket. Het waterzijdig inregelen van je cv-installaties is het makkelijkst als je radiatoren over een zogenaamd voetventiel (10-15 euro per stuk) beschikken. Hiermee kun je het retourwater, dat naar de cv-ketel gaat, vergroten of verkleinen. Als je geen voetventielen heb kun je radiatoren inregelen door in het binnenwerk van een radiatorkraan af te stellen. Dit kost wat meer moeite, het vraagt om een speciale sleutel en is minder nauwkeurig dan via een voetventiel.


12. Zet je cv-ketel op 60 graden

In veel huizen blijkt de cv-watertemperatuur op 80 °C of zelfs nog hoger te staan. Dat kost onnodig veel gas. Installeteurs stellen dit zo in zodat ze geen boze belletjes krijgen van ontevreden klanten die hun huis niet goed warm krijgen. Keerzijde is dat het regelmatig veel te warm wordt en het cv-water veel te warm weer terug gaat naar je cv. Met retourtemperatuur van boven 58,6 °C gaat een hr-ketel, als je die hebt, nooit in zijn hoogrendementsstand. Als je de cv-installatie hebt ingeregeld is in veel gevallen de retourtemperatuur al onder de 58,6 °C. Check dit zodat je ook hier energie bespaart.

Een cv-watertemperatuur van 60 °C zorgt in de meeste gevallen voor een behaaglijke binnentemperatuur en bespaart veel gas. Bij vloerverwarming kan de cv-watertemperatuur soms nog wel lager. Probeer je cv-watertemperatuur te verlagen tot het punt dat je het gevoel hebt dat het opwarmen te lang duurt, zet dan de temperatuur vanaf dat punt 5 °C hoger.

Als je kou ervaart in de winter kun je tijdelijk de cv-watertemperatuur wat omhoog zetten naar bijvoorbeeld 70 °C. Zorg er wel voor om die retourtemperatuur onder de 58,6 °C te houden.

digitale thermometersTijdelijk aangekoppelde digitale thermometers om de aanvoer- en retourwatertemperatuur te monitoren.


13. Zoek op internet naar andere besparingsmogelijkheden van je cv

Als je op internet en youtube je type cv-ketel intypt en iets met 'besparen' zijn er veel filmpjes te vinden om nog meer energie te besparen met je cv-ketel. Zo kun je het cv-ketelvermogen verlagen. Vaak staat het vermogen van je cv op maximaal terwijl je niet alle radiatoren aan hoeft zoals in de slaapkamer. Er is dan minder vermogen nodig.

Of bijvoorbeeld een circulatiepomp in de cv gebruikt 5-10% van je totale elektriciteitsgebruik. De meeste circulatiepompen kunnen makkelijk een standje lager. Maar ook de nadraaitijd van de circulatiepomp (de tijd dat de circulatiepomp nog nadraait, nadat de cv-ketel ius afgeslagen) kan meestal naar 2 tot 4 minuten.


14. Maak je radiatoren vrij van obstakels

Zet geen bank voor je radiator en doe die radiatorombouw weg. Hoe beter de luchtcirculatie is rondom een radiator of convector hoe meer warmte hij af kan geven aan de lucht in plaats van belemmerende objecten.


15. Maak gebruik van een slimme thermostaat

Zo zorgt een modulerende thermostaat ervoor dat je cv-ketel niet "vol gas' geeft als je maar 1 graden hoeft op te warmen. Met een klokthermostaat volgt je thermostaat jouw vooraf ingestelde programma.


16. Check je actuele energiegebruik door je slimme meter te laten uitlezen

Energie besparen kun je pas echt goed doen als je ook inzicht hebt in je actuele energiegebruik en besparing. Dit kan met een energieverbruiksmanager zoals Enelogic, Umeter, etc. Zo wordt je slimme meter uitgelezen en met een handige online energiedashboard krijg je overzicht wat je gebruikt aan elektriciteit en gas op het kwartier nauwkeurig. De gegevens zijn wel 1 dag oud en dus niet realtime. Als je dit wel wilt kun je bij een aantal energieverbruiksmanagers een kastjes aanschaffen die je koppelt aan je slimme meter.

Check hier alle energievebruiksmanagers in Nederland.

Voor €19 per jaar kun je een abonnement aanschaffen waarmee je onder andere je gebruik naast de weerdata van die dag kunt zetten. Met een betaalde account kun je zelfs je historische gebruik inzien tot 13 maanden geleden.


EnergieverbruiksmanagerUser interface Enelogic: energieverbruiksmanager


Nooit meer te warm of te koud in huis? Kies voor ecologische isolatie!

Als je weinig tot geen isolatie in je huis hebt, zullen de bovenstaande stappen maar deels helpen. Ecologische isolatie is de meest effectieve manier om warmte binnen te houden in de winter én warmte buiten te houden in de zomer. Isolatie kopen voor je huis is niet iets dat je dagelijks doet, dus zorg ervoor dat je het isolatiemateriaal kiest dat het beste bij je past. Wij zijn gespecialiseerd in het luchtdicht en dampopen isoleren van bestaande woningen met ecologische materialen. Dit doen we vanuit de overtuiging dat dit veel meerwaarde oplevert voor de gezondheid van de bewoners en het milieu.


Ecologisch isolatiemateriaal


Tips:

 • Let bij het kiezen van isolatie ook op de warmteopslagcapaciteit. Bij een hoge warmteopslagcapacitiet houdt isolatie ook goed de hitte buiten in de zomer. Ecologische isolatiematerialen scoren hier goed met al 10 uur vertraging voordat hitte binnentreed bij een dikte van 14 centimeter.
 • Als je dampopen isoleert dan kan teveel aan vocht binnenshuis deels via de nieuwe geïsoleerde opbouw naar buiten
 • Isoleer luchtdicht zodat je geen ongecontroleerde en onaangename luchtbeweging in huis hebt en je isolatie goed functioneert
 • Goed isoleren betekent ook ventileren


Cover Ecologisch Isoleren Kopersgids


Reactie plaatsen