Wat is het beste ecologische isolatiemateriaal?

Isolatie is de meest effectieve manier om energie te besparen. Met de hoge gasprijzen heb je de investering in isolatie nu nog sneller terugverdiend. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te isoleren. Ook om het verduurzamen van je woning een steeds belangrijker maatschappelijk onderwerp is. Maar wat is nou het beste isolatiemateriaal?

Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig. Het is onder andere afhankelijk voor welk bouwdeel je wilt isoleren, de kwaliteit van het isolatiemateriaal en de manier van plaatsen. In dit artikel proberen we hier toch iets over te zeggen en hierbij focussen we op ecologische isolatiematerialen.


Cover Ecologisch Isoleren Kopersgids


Wat is het beste isolatiemateriaal voor een kruipruimte?

Als je een kruipruimte hebt van 50 centimeter of hoger dan is het aan te raden om isolatiemateriaal aan te brengen aan de onderzijde van je vloer. Je kunt je begane grond vloer ook aan de bovenzijde isoleren alleen verlies je hiermee gebruiksruimte en moet je al je deurkozijnen aanpassen. Soms vragen klanten ook wat effectiever is: bodemisolatie of vloerisolatie? Om het antwoord hier op te snappen, moet je begrijpen dat bij bodemisolatie er nog altijd koude lucht tegen je vloer aankomt alleen de warmte die je verliest vanuit je huis hoeft niet meer de hele kruipruimte te verwarmen omdat dit is gereduceerd door bodemisolatie. Vloerisolatie zal altijd efficiënter zijn omdat dit direct tegen je vloer aan zit.


Voor de isolatie van de begane grond vloer is het met name belangrijk dat het isolatiemateriaal door het kruipgat past, zonder het al teveel moeten verzagen. Oftewel in sommige gevallen wat flexibel is om het wat compacter te maken zonder dat het teveel afbrokkelt. Vlas isolatie is hierbij een goede keuze maar ook inblaasisolatie zoals cellulose of stro zijn goede keuzes. Vergeet niet om een winddichte folie aan de onderzijde van het isolatiemateriaal aan te brengen om geen wind en vocht vanuit de kruipruimte in je isolatie te krijgen. Met een dampopen folie kan vanuit het huis en het isolatiemateriaal wel vocht naar de kruipruimte.


luchtdichte folie


Wat is het beste isolatiemateriaal voor een schuin dak?

De meeste warmte verlies je via het dak en bij de meeste huizen komt ook de meeste warmte in de zomer binnen via het dak. Daarom kies je qua dakisolatie het beste voor de ecologische isolatiematerialen met een hoge faseverschuiving die qua gewicht prima toe te passen zijn in een dak, zoals: houtwol, cellulose en stro.


Warmteverlies en oververhitting in huis


Met een dikte van 14 cm zorgen deze isolatiematerialen samen met een houten dakbeschot en keramische dakpannen voor een faseverschuiving van >7,5 uur en stro zelfs >8,5. Werk je dit af met houtvezelplaat en leemstuc aan de binnenkant: dan loopt de faseverschuiving  op tot >10 uur. Houtwol en cellulose isolatie hebben daarnaast ook de beste isolatiewaarde voor in de winter.


faseverschuiving



Houtvezel isolatie


Wat is het beste isolatiemateriaal voor muren?

Voor gevels en muren kunnen verschillende soorten ecologische isolatiematerialen gebruikt worden: van stijve houtvezelplaten, tot inblaasconstructies met stro. Wel wordt aanbevolen om bij isoleren van bestaande bouw aan de binnenzijde op te letten of er geen condens ontstaat op koude oppervlakten. Check daarom altijd je constructie in Ubakus.com of laat het checken door Pro Clima. Mail je beoogde constructieopbouw en vragen in het Engels op naar technik@proclima.de


Ecologisch isoleren


Wat is het beste isolatiemateriaal bij vochtige muren?

Muren in oude panden hebben nog wel eens de neiging om wat vochtig te blijven ook nadat problemen met vochtintreding zijn aangepakt. Hier wordt vaak kalkhennep toegepast omdat dit een bouwfysisch geheel vormt met de bestaande muren, waardoor de bouwmaterialen samen vocht in de opbouw afvoeren naar buiten en het risico op condens tussen de materialen niet voor komt. Natte ruimtes vragen om aandacht en eventueel synthetische isolatiematerialen.


Wat is het beste isolatiemateriaal voor vloeren?

Houten verdiepingsvloeren kunnen eenvoudig aan de onderzijde worden geïsoleerd tussen de vloerbalken. Als je de bestaande afwerking van bijvoorbeeld stucwerk op gips of riet wilt behouden kun je ook inblaasisolatie van bijvoorbeeld cellulose of houtwol toepassen. Idealiter doe je dit via de bovenzijde zodat je geen gaten in je stucwerk hoeft te boren om het isolatiemateriaal in te kunnen blazen.

Cellulose inblaasisolatie


Wat is het beste geluidsisolatiemateriaal?

Dat is metisse isolatie oftewel katoen isolatiemateriaal. Dit type isolatiemateriaal is gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken. Over het ‘natuurlijke’ aspect van dit isolatiemateriaal kun je discussiëren. Het wordt wel vaak aangeboden in het ‘natuurlijke isolatiematerialen assortiment’. Het is in ieder geval een circulair isolatiemateriaal. Het bestaat uit katoen van oude kleding die niet meer her te gebruiken is. Naast dat het een goede isolatiewaarde heeft blijkt het ook nog eens goede akoestische eigenschappen te hebben en het dus gebruikt kan worden als akoestisch dempend materiaal. Je kunt met dit isolatiemateriaal maar liefst 95% van het geluid absorberen, waardoor galm wordt voorkomen.

Geluidsisolatie textiel


Wat is het beste spouwmuurisolatiemateriaal?

Het ecologische assortiment spouwmuurisolatie is wat beperkt. Dit komt omdat een spouwmuur bedoeld is om vocht af te voeren vanuit huis. Het kan dus best vochtig zijn in de spouwmuur, waar niet alle ecologische materialen even goed tegen kunnen. Toch raden we niet aan om het vol met plastic balletjes of andere vormen van synthetische spouwmuurisolatie te spuiten. De bouwfysica van je muren veranderen zo drastisch waardoor er geen vocht meer door je muren naar buiten kunnen. Mocht je nou toch spouwmuurisolatie willen dan raden we je Biofoam parels aan op basis van melkzuur of Knauf Supafil, gemaakt van hergebruikt glaswol.


Wat is het beste isolatiemateriaal voor een zolder?

Als je de zolder of vliering gebruikt als opslag dan loont het om niet het schuine dak te isoleren maar de vliering/zoldervloer. Deze methode kost minder geld omdat je minder te isoleren oppervlakte hebt.


De vliering zelf zorgt al voor wat buffering van warmte en kou, dus je hoeft minder hitte buiten te houden in de zomer. Ecologische isolatiemateriaal met een lagere fasverschuiving zoals vlas isolatie volstaat hier. Zorg er wel voor dat de vloer luchtdicht wordt geïsoleerd en maak het luik van de vlieringtrap en trappengat ook luchtdicht en tochtvrij.

Vlieringvloer isoleren


Reactie plaatsen