Spouwmuurisolatie

Wat zijn de voor- en nadelen van spouwmuurisolatie?

Je vermoedt dat je huis een spouwmuur heeft. Dat heb je gehoord van een buurman. Het lijkt je een goede optie om je huis te verduurzamen en geen ruimte kwijt te zijn aan isolatie. Je vraagt je nu af of dit wat oplevert en wat het kost.


Wij helpen graag mensen bij het vinden van de isolatie die het beste bij hun huis en behoeften past.


Climatedeal uit Rotterdam isoleert sinds 2020 woningen met ecologische materialen. Sindsdien hebben we al veel vragen gehad over ecologische spouwmuurisolatie. In Nederland wordt er nog heel weinig ecologisch spouwmuurisolatie toegepast en wat wordt toegepast vraagt om flinke machines. Dit zijn de redenen dat wij op dit moment nog niet zelf ecologische spouwmuurisolatie toepassen. Maar dat houdt niet tegen dat er wel ontwikkelingen gaande zijn met betrekking tot ecologische spouwmuurisolatie. Daarover meer aan het einde van dit artikel.


Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is isolatie die in de holle ruimte tussen je binnen- en buitenmuur gespoten wordt. Het kan een aantal centimeters breed zijn. Na 1960 kregen steeds meer huizen een spouwmuur met in het begin nog zonder isolatie erin. Gaandeweg zijn bouwbedrijven steeds meer spouwmuurisolatie toe gaan passen. 


In die spouw kan isolatie gespoten worden. Een bedrijf boord dan gaten van 15-20mm in je voegwerk aan de buitenkant van je gevel en spuit (of blaast) isolatie in de spouw. Een professioneel bedrijf kan dit over het algemeen in één dag uitvoeren.


Spouwmuurisolatie


Wat kost spouwmuurisolatie?

Glaswol €15 - €20 per m2 (excl. btw)

Biofoampearls €20 - €25 per m2 (excl. btw)


Wat zijn de nadelen van spouwmuurisolatie?

De keuze van spouwmuurisolatie heeft effect op het vochtregulerende vermogen van je spouwmuur. Een spouwmuur is namelijk in principe dampopen waardoor het bijdraagt aan een goede vochthuishouding in huis. Oorspronkelijk is een spouw bedoeld om bij te dragen aan de isolatie van woningen door de bijna stilstaande lucht. 


Als je synthetische isolatie zoals EPS-parels in je spouw laat spuiten dan kan er weinig tot geen vocht meer via je spouw naar buiten. Dit kan vochtproblemen opleveren binnenshuis.


Say it don't spray it


In de spouw leven nog wel eens beestjes die geen kwaad kunnen zoals vleermuizen. Als spouwmuurisolatie wordt ingespoten dan is er geen plek meer voor deze beestjes. Als ze pech hebben dat ze in de spouwmuur zitten tijdens het inspuiten dan overleven ze het niet of komen eruit met in het geval van EPS-parels geplakt aan hun vleugels.


Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

Met spouwmuurisolatie van 5 centimeter kun je al bijna de helft aan energie besparen. Je boekt namelijk met de eerste 5 tot 7 centimeters isolatie de meeste winst. 


Met spouwmuurisolatie ‘verlies’ je geen ruimte en woonoppervlakte.


Je ziet er niks van mits de geboorde gaten in de voegen met de juiste kleur voegenreparatie-kit wordt gerepareerd.


Heeft mijn huis een spouwmuur?

Om te weten of je huis een spouwmuur heeft kun je als eerste nagaan wat het bouwjaar is van je huis. Gebruik de lijst hieronder voor de eerste check.


Huizen met spouwmuur:

  • Voor 1920 bijna nooit een spouwmuur tenzij je in een kasteel of gemeentehuis woont
  • Voor 1960 soms een spouwmuur
  • Na 1960 werd een spouwmuur verplicht maar vaak nog zonder isolatie 
  • Vanaf 1974 vaak ook licht geïsoleerd
  • Na 1980 redelijk geïsoleerd, mede door hoe energieprijzen gedurende de oliecrisis 
  • Vanaf 1992 werden spouwmuren goed geïsoleerd


Voor de tweede check moet je even naar buiten. Of je een spouwmuur hebt herken je doordat de bakstenen in de lengte zijn gestapeld (20 cm) op alle lagen. Als je lange stenen ziet op één laag en koppen van 10 cm op de volgende laag, dan heb je geen spouwmuur. 


De derde check doe je door de dikte van je gevel op te meten bij een deuropening in de buitengevel. Meet je meer dan 25 centimeter dan heb je een spouwmuur. 


Wat is de spouwmuur dikte en hoeveel moet het minimaal zijn voor isolatie?

Om isolatie goed vullend overal in de spouw te krijgen moet het minimaal 5 centimeter diep zijn voor glaswol (Knauf Supafil). Voor andere synthetische spouwmuurisolatiematerialen zoals EPS-parels is 3 centimeter voldoende.


Is mijn spouwmuur geschikt voor isolatie?

Heb je een spouwmuur? Dan moet je nog uit (laten) zoeken of je spouwmuur geschikt is voor isolatie. Dit hangt er onder andere van af of je spouwmuur:

  • Niet vervuild is met bouwafval, dat een verbinding maakt tussen de binnen- en buitenmuur
  • De gevel aan de buitenzijde niet dampdicht is. Is je gevel geverfd of bepleisterd? Check dan of dit dampopen is. Zo niet dan moet de dampdichte laag eerst verwijderd worden.
  • Of je voeg breed genoeg is voor een boorgat van 15-20mm breed. Anders beschadig je de muur.


Kan ik subsidie krijgen voor spouwmuur isolatie?

Voor spouwmuurisolatie kun je subsidie krijgen onder andere via de ISDE-subsidieregeling van RVO. Als je huis ouder dan 2 jaar is dan heb je ook nog het voordeel van het lage 9%-btw-tarief op de arbeid.


Kun je spouwmuurisolatie bijvullen?

Dat hangt heel erg af van de staat van de al aanwezige spouwmuurisolatie. Als de spouwmuurisolatie te erg is verzakt en/of beschadigd dan kun je dit beter uit je spouw laten zuigen en vervangen. Laat een inspecteur met een warmtecamera en endoscoop een inschatting maken van de staat van je spouwmuurisolatie.


Kun je spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen?

Ja, zoals eerder genoemd kun je de meeste spouwmuurisolatie uit de spouw laten zuigen. Het verwijderen van losse isolatie is makkelijker dan isolatieschuimen die vaak mechanisch zijn vast gaan plakken aan de binnenkant van de spouwmuur.


De kosten voor het verwijderen van spouwmuurisolatie is gemiddeld €18 - €25 per m2 (incl. btw en arbeidskosten excl. inspectie)


Is er ook ecologische en natuurlijke spouwmuurisolatie?

In België wordt er geadverteerd met ecologische spouwmuurisolatie van onder andere kurk, houtvezel en cellulose. In Nederland zijn er weinig tot geen bedrijven bekend die ecologische isolatiematerialen in spouwmuren blazen. En dan bedoelen we de spouw tussen een bakstenen buitengevel met ventilatieroosters of stootvoegen en een bakstenen, betonnen of vergelijkbare dragende muur aan de binnenzijde. Wel worden biofoampearls op basis van melkzuur gebruikt als spouwmuurisolatie. En kurkgranulaat is ook al te koop voor in de spouw. Kurk kan goed tegen het vaak aanwezige vocht in de spouw.


Wel blazen bedrijven houtvezel of cellulose in holle constructies. Bijvoorbeeld bij houtbouw. Het verschil is dat de vochthuishouding in deze holle constructie dan bij de traditionele spouwmuur.


Cover Ecologisch Isoleren KopersgidsReactie plaatsen