Wat is een goede isolatie dikte?

"Wij willen graag zo goed mogelijk na-isoleren" zei ze aan de telefoon

"Dat snap ik" zei ik

"want dat is ook wat de overheid aanbeveelt"

"Maar weet wel dat je met de eerste 7 centimeter isolatie al 60% energie bespaart en daarna vlakt de curve af"

Het was even stil aan de andere kant van de lijn

"En die andere 40% dan?"

Vervolgens legde ik haar uit dat je ook veel energie kunt besparen met het optimaliseren van wat je al in huis hebt. Van tocht weren rond deuren en kozijnen tot je radiatoren optimaliseren. En kijk ook naar het vervangen van enkel of dubbel glas ouder dan 15 jaar.

"Als je 14 centimeter ecologische isolatie laat toepassen zit je aan de 75% energiebesparing én kun je ISDE-subsidie krijgen"..."dat is wat ik vaak doe" voegde ik er nog aan toe. 


Kies de juiste isolatiedikte

Als jij je huis gaat isoleren dan is het goed om te bedenken welke isolatiedikte je wilt en wat past in je huis of kantoor. Hierbij kun je een aantal afwegingen hebben:

  • Je wilt de minimale isolatiedikte om subsidie te krijgen
  • Je wilt naar energielabel A met je isolatiemaatregelen
  • Je wilt isolatiewaarden behalen zodat je van het gas af kunt
  • Je wilt de isolatiewaarden om te voldoen aan het bouwbesluit


Bepaal je doel met isoleren

Het doel van het isoleren van je huis is handig om van tevoren te bepalen. Daarbij is het ook handig om te inventariseren of je ongemak ervaart in je huis door bijvoorbeeld tocht, kou, oververhitting etc. En waar je dit in je huis ervaart.


Ook is het handig om je warmtebehoefte scherp te hebben. Wil je (zoals al eerder besproken in dit boek) bijvoorbeeld net als 90% van de Nederlanders een raampje openhouden in de slaapkamer? Hierover komt nog een extra tip bij punt 4 -Isoleer alleen de leefruimtes- over thermisch compartimenteren en waarom dat goedkoper is.


Hier volgen een aantal mogelijke doelen die je hebt met het isoleren van je huis:

  • energiebesparing
  • comfortverhoging
  • verminderde milieubelasting
  • instandhouding (het bewoonbaar houden)
  • gezond binnenklimaat
  • of iets anders


Tip: isolatie zorgt voor een lager energiegebruik voor verwarming maar het maken van isolatiematerialen kost ook grondstoffen en energie. 


Eisen aan isolatie voor nieuwbouw en renovatie

Bij nieuwbouw, aanbouw of grootschalige renovatie zijn er aanvullende eisen voor de isolatiewaarden. Een grootschalige renovatie houdt in dat meer dan 25% van de oppervlakte van de gebouwschil vernieuwd, veranderd of vergroot. Onderstaande Rc-waardes in combinatie met andere energiebesparende maatregelen kan je een energielabel A opleveren voor je woning of gebouw. 

De eisen aan isolatiewaarden voor nieuwbouw, aanbouw en grootschalige renovatie zijn:

  • Dakisolatie moet een waarde hebben van Rc ≥ 6,3 m2K/W. Dit komt overeen met een isolatiedikte van 24 cm ecologisch isolatiemateriaal
  • Vloerisolatie moet een waarde hebben van Rc ≥ 3,7 m2K/W. Dit komt overeen met een isolatiedikte van 14 cm ecologisch isolatiemateriaal
  • Gevelisolatie moet een waarde hebben van Rc ≥ 4,7 m2K/W. Dit komt overeen met een isolatiedikte van 18 cm ecologisch isolatiemateriaal


Als het een kleine verbouwing is dan geldt de renovatierichtlijn:

  • Dakisolatie moet een waarde hebben van Rc ≥ 2,0 m2K/W. Dit komt overeen met een isolatiedikte van 8 cm ecologisch isolatiemateriaal
  • Vloerisolatie moet een waarde hebben van Rc ≥ 2,5 m2K/W. Dit komt overeen met een isolatiedikte van 14 cm ecologisch isolatiemateriaal
  • Gevelisolatie moet een waarde hebben van Rc ≥ 1,3 m2K/W. Dit komt overeen met een isolatiedikte van 18 cm ecologisch isolatiemateriaal


De eisen aan de isolatie zijn hier minder dan bij nieuwbouw. Voorbeelden van renovatie zijn het na-isoleren van een schuin dak tegen het dakbeschot aan of onder de pannen. Bij iedere renovatie moet er aan de minimale Rc-waarden van 1,3 m2K/W worden voldaan. Als de huidige aanwezige isolatie een hogere isolatiewaarde kent, dan geldt deze waarde als ondergrens.


Isoleren en van het gas af

Isoleren doe je vaak maar één keer. Dus overweeg ook bij het na-isoleren een hogere isolatiedikte, dan wordt geëist, om in de toekomst gemakkelijker van het gas af te kunnen. Stel dat je overgaat op een warmtepomp dan zit je goed als je huis een energielabel A of B heeft. Stel dat je een lager energielabel hebt kost het meer vermogen om je huis warm te krijgen met de lagere verwarmingstemperatuur uit een gemiddelde warmtepomp. 


Wil je naar een passiefhuis dan dien je zeer goed te isoleren. Hiervoor wordt vaak als vuistregel een minimale Rc-waarde voor vloer, gevels en dak van 8,0 m2W/K gehanteerd. Dit komt overeen met een isolatiedikte van 29 cm ecologisch isolatiemateriaal.


Met de eerste 7 centimeter isolatie win je het meest

Met de eerste 7 cm ecologische isolatie de grootste energiebesparingssprong maakt naar maar liefst 60%. Daarna zijn de energiebesparingssprongen een stuk kleiner (zie afbeelding hieronder waarin je de curve af ziet vlakken). Zo zit je bijvoorbeeld met een verdubbeling van de isolatiedikte naar 14cm aan de 75% energiebesparing totaal. Dat is een sprong van 15%. 


Energiebesparing vs isolatiedikte


Subsidie en isolatiewaardes

Om aan de landelijke subsidie eisen voor een ISDE-subsidie van RVO te voldoen geldt voor alle isolatiemaatregelen een minimale Rd-waarde van 3,5 m2K/W, behalve voor spouwmuurisolatie daarvoor geldt een minimale Rd-waarde van 1,1 m2K/W. 


Isoleren bij vloerverwarming

Als je vloerverwarming hebt of overweegt om te nemen dan raadt Milieucentraal aan om bij je vloer te gaan voor Rc ≥ 5 m2K/W. Dit komt voor een houten vloer, met houten balken om de 60 cm, overeen met een isolatiedikte van 24 cm ecologisch isolatiemateriaal. In de praktijk zijn er gevallen bekend waarbij een vloerisolatie van Rd rond de 3,5 m2K/W en vloerverwarming ook veel energie bespaart.


Faseverschuiving

Met ecologische isolatiematerialen duurt het langer voor zomerse hitte doordringt in je huis. Dit heet faseverschuiving. Idealiter heb je een faseverschuiving van 8 - 12 uur. Dat is de tijd dat het duurt vanaf het heetst van de dag tot ergens in de nacht. Een te grote faseverschuiving is ook weer niet voordelig omdat de warmte dan wellicht pas in je huis doordringt als het niet meer af kan koelen door opnieuw hitte overdag.


Energieprestatie registreren?

Mocht je de energieprestatie van je gebouw officieel willen registreren, omdat je bijvoorbeeld verplicht bent om een energielabel C te hebben voor je bedrijfsgebouw

 in 2023? Dan is het verstandig om te kiezen voor isolatiemaatregelen die in de bcrg.database staan. Isovlas vlasisolatie is voor nu nog het enige ecologische isolatiemateriaal dat in deze database staat. Er wordt in het algemeen verwacht dat de overige ecologische isolatiematerialen ook binnen afzienbare tijd in dit soort databases komen. 



Reactie plaatsen