Luchtdichte folie en luchtdichte tape

Wat is luchtdicht bouwen?

Als je genoeg hebt van de lucht die je opwarmt en vervolgens uit je huis ontsnapt én buitenlucht die binnenkomt, is het creëren van een luchtdichting in je huis de oplossing.


In onderstaande video zie je mooi  hoe winddichte folie ervoor zorgt dat de buitenlucht niet zo maar naar binnen kan. De folie 'ademt' doordat de wind door de bestaande dakopbouw waait.


Maar hoe bouw je luchtdicht?

Het is lang niet zo moeilijk als je zou denken. Je kunt een luchtdichte laag in je huis creëren met PUR-schuim, plaatmateriaal zoals OSB of met speciale folie zoals van Pro Clima.

Climatedeal uit Rotterdam heeft 2 jaar ervaring met het installeren van ecologische isolatie en luchtdichte folies, waardoor een luchtdichte laag werd gecreëerd die deze huizen comfortabeler en energiezuiniger maakte. Zoals je je kunt voorstellen zijn wij als ecologisch isolatiebedrijf geen fan van het gebruik van PUR-schuim voor de luchtdichting.

Laten we, in onze inspanningen om huiseigenaren op te leiden, eens kijken naar wat luchtdicht bouwen en isoleren is, waarom het belangrijk is en hoe we luchtdicht kunnen bouwen.


Wat is een luchtdicht bouwen?

Luchtdicht bouwen zorgt ervoor dat er geen ongewenste en ongecontroleerd luchtstromen zijn door je gebouwschil heen. Bij je bestaande woning kun je te maken hebben met gebouwdelen die niet (meer) winddicht en luchtdicht zijn. Zo kunnen er door de jaren heen naden ontstaan zijn in bijvoorbeeld je onderdak, bij kozijnen en/of tussen en in vloeren en muren. Het is dan ook goed om de wind- en regendichting aan de buitenzijde van het te isoleren gebouwdeel van tevoren te checken. En om aan de binnenzijde een goede luchtdichting te hebben anders kan de isolatiewaarde gehalveerd worden als de stilstaande lucht uit je isolatie gaat door luchtbeweging. De luchtlekkage die je ervaart, kan ongeveer 30 procent van de verwarmings- en koelingskosten van een huis uitmaken.

Goed isoleren betekent onder andere dat je ervoor moet zorgen dat lucht stilstaat in de constructie, dat er geen warmtelekken zijn en dat het isolatiemateriaal niet te nat wordt. Om het te vereenvoudigen kun je isolatie vergelijken met een wollen trui en de wind-, regen- en luchtdichting als een regenjas. Je hebt het vast weleens meegemaakt. Je loopt in de winter met je wollen trui buiten. Prima te doen voor even. Maar het moment dat je flinke tegenwind krijgt heb je het opeens niet meer zo warm. Dit komt doordat een wollen trui je warm houdt door stilstaande lucht tussen de wol. Bij een stevige wind wordt deze lucht er zo uitgeblazen. Met een windstopper of regenjas kun je dit voorkomen. 


Wind- en luchtdichting met folies of plaatmateriaal

Een gebouwdeel wind- en luchtdicht maken kan met speciale folies of met plaatmateriaal waarvan de naden bij beiden worden afgeplakt met luchtdichte tape. Zorg ervoor dat deze laag niet per ongeluk geperforeerd wordt door iets scherps in de bestaande constructie zoals een achtergebleven spijker, anders kunnen er lucht- en waterlekken ontstaan. De keuze tussen een folie of plaatmateriaal hangt af van de prijs, hoeveelheid benodigde bewerking met hoeken en uitzonderingen, etc.

Luchtdichting

Reactie plaatsen