schuin dak isoleren tussen gordingen

Schuin dak isoleren aan de binnenzijde

Je kunt dakisolatie aan de binnen- of de buitenzijde van je dak aanbrengen. In dit artikel behandelen we de voor- en nadelen van het isoleren van een schuin dak aan de binnenzijde tussen de balken.


Check hier de voor- en nadelen van een schuin dak isoleren aan de binnenzijde>>>


Schuin dak isoleren tussen de balken

Isoleer je schuine dak eenvoudig door isolatie tussen de balken te klemmen. Vaak zijn bij oude woningen de 'gordingen' door veel mensen ook wel (dak)balken genoemd nog zichtbaar. Tussen de balken kun je isolatie plaatsen en afwerken. 

Isoleren tussen balkenSchuin dak isoleren tussen gordingen

Als je de gordingen in het zicht wilt houden kost dit wel extra tijd en geld. Je moet namelijk alles op maat zagen doordat gordingen het dakvlak onderbreken en vaak ook zijn doorgezakt. Makkelijker en goedkoper is om een isolatiedikte te kiezen die net zo dik is als de balken zelf. Zo vul je de hele ruimte tussen de balken op met isolatie. Daarna plaats je de afwerking over de balken heen.


Schuin dak isoleren binnenkantSchuin dak isoleren zodat de balken nog zichtbaar blijven na afwerking


Dakisolatie kosten

De prijs voor het laten isoleren van je schuine dak hangt onder ander af van:

 • de gewenste afwerking
 • de afstand tussen de gordingen
 • het gewicht van de afwerking
 • of je de dakbalken in het zicht wilt houden
 • of je volgens de richtlijnen wilt isoleren met een dampremmende folie (ook luchtdicht) aan de warme zijde
 • de gewenste isolatiedikte
 • gewenste hoogte die je overhoudt onder het dak
 • de staat van je dak
 • of het aaneengesloten vlakken zijn of er wanden, dakspanten etc. de vlakken onderbreken


Als je gaat voor ecologische isolatie dan is de prijs als volgt opgebouwd

Een schuin dak kun je isoleren aan de binnenzijde tussen de houten dakconstructie of via de buitenzijde. Wij voeren met name dakisolatie aan de binnenzijde toe. Op de pagina over dakisolatie lees je ook de voor- en nadelen over via de binnenzijde of buitenzijde isoleren. In het geval van dakisolatie aan de binnenzijde zijn de kosten als volgt opgebouwd (excl. btw, incl. plaatsing):

 • 14 centimeter dik houtwol isolatie (Rd=3,85 en houdt hitte theoretisch 11 uur buiten samen met dakpannen en dakbeschot): €37,50 per m2 (€25 materiaalkosten, €12,5 arbeidskosten)
 • Houten regelwerk waartussen de isolatie komt om de afwerking houvast en stevigheid te geven: €17,50 per m2 (€5 materiaalkosten, €12,5 arbeidskosten)
 • Luchtdichting en dampremming aan de binnenzijde van de isolatie met ‘bouwpapier’ en tape: €15 per m2 (€5 materiaalkosten, €10 arbeidskosten)


€70 per m2

(€35 materiaalkosten, €35 arbeidskosten)


Afwerking van de dakisolatie tussen balken

 • 2 centimeter houtvezel stucplaat (Rd=0,43) op houten latten: €35 per m2 (€15 materiaalkosten, €20 arbeidskosten)
 • Alternatief afwerken met OSB-plaat (formaldehydevrij): €35 per m2 (€15 materiaalkosten, €20 arbeidskosten)
 • Alternatief afwerken met ecologische MDF om later te verven: €40 per m2 (€20 materiaalkosten, €20 arbeidskosten)


dakisolatie banner


Aandachtspunten schuin dak isoleren

Bij het isoleren van een schuin dak zijn er een aantal aandachtspunten die het isolerende effect verhogen en voorkomen dat er condensatie ontstaat in je constructie.


Wind- en regendichting aan de koude zijde van je isolatie

Zo voorkom je dat je isolatiewaarde halveert omdat de stilstaande lucht in je isolatie er uit wordt geblazen. De regendichting zorgt ervoor dat je dak en isolatie niet nat worden. Wind- en regendichting kun je goed regelen met dakpannen en een onderdak. Soms is het bij na-isolatie nodig om aanvullend een folie toe te passen.


Geen luchtspouw

Probeer te voorkomen dat er lucht tussen je isolatie en het onderdak komt. Hier kan namelijk condensatie ontstaan. Vul dus alle gaten goed op. Ecologische isolatie is prima in staat om vocht te transporteren naar buiten. Maar als er geen aansluiting is door lucht dan condenseert het vocht.


Luchtdicht 

Door een goede luchtdichting aan de warme zijde voorkom je dat je isolatiewaarde halveert met ongewenste luchtbewegingen door je isolatie. Dit 'blaast' de stilstaande lucht uit je isolatie. En dat is vaak nou net hetgeen dat isoleert. Luchtdichting kun je krijgen met speciale folie en tape of bijvoorbeeld gipsplaten die afgestuct worden. Let wel op dat de folie en/of afwerking goed aansluiten op de muren. Naden kunnen zorgen dat lucht alsnog door je constructie heen gaat. Tape of kit dit goed af.


Dampremmend aan de warmezijde

Vaak is de luchtdichte laag aan de warmezijde ook meteen de dampremmende laag. Dit kan met speciale folie of ook weer gipsplaten, osb/esb-platen, etc. Zorg er voor dat een dak altijd dampopener naar de koude zijde is. Als er een dampdichte laag aan de koude zijde zit zoals: bitumen, epdm, dampdichte folie. Plaats dan in plaats van alleen dampremmende folie een klimaat folie ook wel vochtvariabele folie genaamd.


Hoe schuin dak isoleren aan de binnenzijde?

Om optimaal te profiteren van het isoleren van je dak hebben we een kort stapsgewijs overzicht:

Voordat je begint met isoleren moet je altijd de ondergrond inspecteren. Check of je dak al (deels) is geïsoleerd. Zo ja, bekijk of je dit kunt aanvullen of vervangen. Check ook of er eventueel een dampdichte folie is toegepast aan de buitenkant onder je dakpannen. Zorg ervoor dat je dakpannen goed liggen zodat er geen regen op het onderdak komt.

 1. Wind- en regendicht maken met speciale tape en folie aan de koude zijde van de isolatie tegen het dakbeschot aan; mocht dit nog niet het geval zijn;
 2. Regelwerk plaatsen (houten balken, die als draagconstructie dienen om het gewicht van de afwerking te dragen) waartussen de isolatie komt. Als je isolatiematten toepast kun je het beste het regelwerk hart-op-hart 60 cm plaatsen. Hier kun je namelijk makkelijk de isolatiematten tussen klemmen
 3. Isolatie plaatsen tussen de balken en regelwerk;
 4. Luchtdicht en dampremmende laag plaatsen aan de warme zijde van de isolatie. Zo voorkom je dat teveel aan vocht binnenshuis je isolatie ingaat
 5. Rachelwerk plaatsen (houten latten) die als ondergrond dienen om de afwerking aan te bevestigen;
 6.  Het geheel netjes afwerken met bijvoorbeeld houtvezel plaat, gipsplaat of panelen in hout


Isoleren aan de binnenzijde1. wind- en regendichte folie; 2. regels; 3. isolatie; 4.dampvariabele folie; 5. rachelwerk + ecologische afwerkingIn de video hierboven is goed zichtbaar waarom bij sommige oude daken windichte folie nodig is.


Gebruik Ubakus om je dakopbouw te checken

Als je zelf je dak gaat isoleren is het aan te raden om je gewenste opbouw in ubakus te checken. Bereken zo onder andere:

 • de Rc-waarde 
 • of er kans is op inwendige condensatie 


Op de afbeelding hieronder zie je een opbouw van na isolatie van een schuin dak van binnenuit. Er is in dit specifieke voorbeeld winddichte folie geplaatst aan de binnenkant van het dakbeschot. Dit omdat het dakbeschot niet winddicht was, waardoor de isolatiewaarde vermindert. 


Dakisolatie simulatie in ubakus


Reactie plaatsen