Isolatie klemmen tussen houten vloerbalken

Vloerisolatie aanbrengen via de kruipruimte

Zijn pantoffels en sloffen een must-have in jouw huis door de koude vloer? Weinig tot geen isolatie onder je vloer of in de kruipruimte kan er voor zorgen dat je vloer ijskoud aanvoelt. Goede vloerisolatie bespaart niet alleen energie, maar zorgt ook voor een warmere vloer.


In dit artikel leer je stap voor stap hoe jij je houten vloer ecologisch isoleert vanuit de kruipruimte. Sommigen noemen dit ook 'zelf je kruipruimte isoleren'. Een betonnen vloer isoleren kan op een vergelijkbare manier maar dan met behulp van plakpennen of een sub-constructie van geïmpregneerde houten latjes. Check van tevoren of je kruipruimte minimaal 50 centimeter hoog is en de bodem niet te nat.


Vloerisolatie aanbrengen via de kruipruimte


Stap 1: Isolatie plaatsen

Begin met het op maat zagen van de isolatie. Meet hiervoor de ruimte op tussen de vloerbalken en tel er 1 à 2 centimeter bij op. Let er hierbij wel op dat de isolatiematten door het gat bij je kruipluik passen. Vervolgens plaats je het isolatiemateriaal tussen de vloerbalken tegen de vloer aan. De houtwol isolatie in de video is stevig genoeg zodat je geen touwtjes nodig hebt om de isolatie tegen de vloer aan te houden.

Opmeten afstand tussen vloerbalken

Opmeten hoeveel ruimte er is tussen de houten balken


Mochten de natuurlijke isolatiematerialen niet door het gat bij je kruipluik passen dan kun je het volgende doen:

 • Als je een houten vloer hebt en kiest voor stevig isolatiemateriaal zoals houtvezel isolatie zaag dan het isolatiemateriaal opmaat zodat het door het gat past en tussen de balken geklemd kan worden
 • Als je een houten vloer hebt en kiest voor flexibel isolatiemateriaal zoals vlas isolatie kijk dan of je het isolatiemateriaal wat gevouwen door het gat krijgt om vervolgens tussen de balken aan te brengen en touwtjes te spannen onder de balken om het isolatiemateriaal op zijn plek te houden
 • Als je een betonvloer hebt kun je het beste kiezen voor flexibel isolatiemateriaal zoals vlasisolatie. Omdat hier vaak geen vloerbalken aanwezig zijn maak je gebruik van bijvoorbeeld plakpennen om het isolatiemateriaal aan de vloer te bevestigen of maak je een sub-constructie hangend onder vloer van geïmpregneerde houten latjes waarbij je de isolatie tussen de vloer en de latjes klemt.


Houtvezel isolatie op maat zagenIsolatie opmeten en op maat zagen


Isolatie op maat zagen


Houtvezel isolatie klemmen tussen de houten vloer balken via de kruipruimteIsolatie goed klemmen tussen de houten balken


Stap 2: Folie plaatsen

LET OP: bij een vochtige kruipruimte plaats je het best een dampvariabele folie aan de onderkant van de isolatie in combinatie met bodemfolie. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 85% spreek je van een vochtige kruipruimte. Veel kruipruimtes in West-Nederland zijn vochtig. Check het artikel Kruipruimte isoleren: Let op deze 6 veelvoorkomende problemen.


Begin met het opmeten hoe lang de baan folie moet zijn. Probeer zo lang mogelijke banen te maken, dat scheelt later tape en verkleint het risico op luchtgaten. Gebruik bij het opmaat snijden van de folie de daarvoor bedoelde streepjes en plusjes op de folie om recht af te snijden. Vervolgens niet je de folie om de 10 centimeter vast aan de vloerbalken. Het is belangrijk om recht te beginnen zodat er geen vouwen in de folie komen. Niet daarom eerst 1 kant vast om hem vervolgens uit te rollen naar de andere kant. Houd 5 centimeter extra over bij muren voor een luchtdichte bevestiging. Neem 10 centimeter overlap van banen folie. Tape tot slot de naden dicht met luchtdichte tape. Ook overlappen tussen banen en eventuele beschadigingen tape je hiermee dicht.


Pro Clima folie op maat snijden


Pro Clima folie vast nieten aan de onderkant van de vloerbalken via de kruipruimte


Dampopen folie strak spannen


Dampopen folie luchtdicht tapen langs de randen en op de overlap


Overlap dampopen folie aftapen


Deze gereedschappen heb je nodig:

 • Isolatiezaag
 • Isolatiemes
 • Slijper
 • Tacker
 • Afbreekmes
 • Rolmaat


Eventueel nog een stofmasker, stofbril en hoofdlampje.


Deze materialen heb je nodig:

 • Natuurlijk isolatiemateriaal zoals houtvezel isolatie, vlas isolatie, grasvezel isolatie, etc.
 • Dampopen folie
 • Luchtdichte tape
 • Nieten


Hulp bij zelf isoleren

Reactie plaatsen