Aannemer op de fiets

Toen ik vorig jaar ben gestart met mijn Ecologische Isolatiebedrijf kwam al vrij snel de vraag of ik een bedrijfsbus echt nodig heb? Zou ik het ook op de fiets kunnen? En hoe vervoer ik dan mijn gereedschappen?


Speciaal transportAannemer op de fiets, speciaal transport


2.000 kilometer verder en 85 uur fietsen is dit mijn verhaal als fietsende aannemer.


Ik racefiets regelmatig. Al moet ik wel toegeven dat ik een mooi-weer-fietser ben en niet zo fanatiek als een aantal van mijn vrienden. Maar het sportief fietsen naar mijn projecten leek mij wel wat. Ik fietste hiervoor ook naar mijn werkgever in Rotterdam. Dat vond ik ook al fijn om de overgang van werk naar privé wat geleidelijker te maken. En bovendien sta je met de auto veelal in de file in de stad. Fietsen geeft mij een vorm van vrijheid en dat ik in het hier en nu kom. Het is een soort van meditatie voor mij, en dan het liefst met een goede vaart.


Aannemer op de fiets

Ik besloot om aannemer op de fiets te worden. Dat past voor deze startfase perfect bij mijn kernwaarden en doelstellingen. Want is een bedrijfsbus bij aannemers niet vooral ook gemak en het voortdurend verslepen van je gereedschappen? Zo heb ik meteen mijn beweging, stoot ik minder CO2 uit en heb ik niet de frustratie van regelmatig in de file staan. Concullega's van mij maken grapjes dat ik met de fiets naar mijn projecten ga. Dat vind ik zelf ook alleen maar grappig. Ik ben van plan om voorlopig nog zeer regelmatig naar mijn ecologische isolatie klussen te fietsen. 


Staat jouw huis op onderstaande kaart? Wie weet kom ik dan binnenkort op de fiets naar je toe om je huis ecologisch te isoleren.


 Aannemer op de fiets2.000 km gefietst naar ecologische isolatie projecten in 2021


2.000 kilometer

Mijn eerste klus in Rotterdam-Zuid was prima te doen op de fiets vanaf mijn huis in Spangen. Zo leerde ik Rotterdam-Zuid ook beter kennen. Ik was alleen wel bang om uit te glijden met mijn dunne racefietsbanden over gladde winterwegen dus ik ben op mijn stadsfiets gegaan. Maar toen kwam mijn tweede klus in Moordrecht: rond de 20 kilometer vanaf mijn huis. Heerlijk fietsen voor een groot deel door de polder. Ik begon op mijn racefiets maar al snel werd dat mijn mountainbike omdat ik regelmatig nieuwe materialen of gereedschappen mee moest nemen. Het gaf bij de plaatselijke bouwmarkt ook veel bekijks. Ze gingen mij herkennen omdat er niet zoveel mensen in een strak racefietspak door de bouwmarkt lopen.


Speciaal fietstransportSpeciaal fietstransport


Fietsen door de regenEn soms werk je net iets te lang door en zie je dit op buienradar aankomen.


Reflecteren op de fiets

Het fietsen naar mijn projecten heeft mij veel gebracht. Ook een aantal keer een nat racefietspak ;). Maar het gaf mij vooral de tijd om te reflecteren op mijn nieuwe leven als ecologische isolateur en als kersverse vader. Tijdens het werken kan ik mijn hoofd en gedachten toch niet helemaal uitzetten. Ik zie overal kansen om het ecologisch bouwen en isoleren meer mainstream te maken. Op de fiets bedenk ik dan plannetjes terwijl ik heerlijk door de polder fiets.


Nieuwe ecologisch isolatieklussen

In 2021 heb ik ook een aantal ecologische isolatie projecten gedaan met het openbaar vervoer en een OV-fiets. Voor de komende tijd zoek ik het dichterbij huis.


Als ik mijn ecologische isolatieklus aanneem vraag ik de opdrachtgevers eerst of ze wat plek willen maken in hun schuur of hun huis zodat ik wat gereedschappen kan laten staan. Aan het einde van een klus verhuis ik dan met een gehuurde bestelbus mijn gereedschappen en overgebleven materialen van het afgeronde project naar het nieuwe project. Zo kan ik de rest van de dagen naar mijn projecten fietsen. Tenzij het echt te ver fietsen is -meer dan 25 kilometer-. 

Selwyn
Door

Selwyn

op 17 Jan 2022

Hi Joost, erg goed bezig en je zet door het zo te doen mensen daadwerkelijk aan het denken over hoe we met de aarde/natuur en elkaar om gaan en om willen gaan. Chapeau van een biodiverse hovenier en aanstaand rocket leemkachelbouwer uit Eindhoven! Groet Selwyn Strijker

Reactie plaatsen