Dakisolatie van houtvezel afgewerkt met witte leemstuc
1 min. leestijd

Dakisolatie van houtvezel afgewerkt met witte leemstuc

Houtwol dakisolatie en leemfinishEindresultaat met 8 cm houtvezel isolatie, 2cm houtvezelplaat en leemstuc. 


In Zuid-Holland aan de Singel in Schiedam hebben wij bij een woning uit 1879 de vloer voorzien van vlas isolatie en het dak van houtvezel isolatie. Er is bij de vloer gekozen voor 18 centimeter vlas isolatie van Isovlas met een Rd-waarde van 4,73. Voor het dak van de aanbouw is gekozen voor 8 centimeter houtvezel isolatie met een Rd-waarde van 2,2. Deze dikte is gekozen door de opdrachtgevers omdat zij de dakbalken graag in het zicht wilden houden. Dit is afgewerkt met houtvezelplaat met een Rd-waarde van 0,45. Om vervolgens als eindafwerking leempleister en leemfinish in de kleur Dover wit toe te passen. De nieuwe ecologische 'dakopbouw' zorgt samen met het bestaande dakbeschot voor een faseverschuiving van >8,5 uur. Hitte zal er dus meer dan 8,5 uur over doen om door het dak heen te komen.


Huidige dakopbouw na het verwijderen van witte mdf-platen van 3mm


Dakisolatie van houtwol8 cm houtvezel isolatie aan de binnenzijde van het dakVloerisolatie met vlasVloerisolatie via de kruipruimte


 De 18 centimeter dikke vlas isolatie is toegepast tussen de houten vloerbalken. Op bovenstaande foto is te zien dat een vorige bewoner al eens provisorisch bodemisolatie heeft toegepast. Na het plaatsen van de isolatie hebben we het afgedekt met vochtwerende maar dampopen folie naar de kruipruimte toe. Zo wordt de isolatie niet te nat met vocht vanuit de kruipruimte, maar kan andersom vocht in de isolatie wel afgevoerd worden.


Damopen folieDampopen folie om de isolatie te beschermen voor vocht vanuit de kruipruimte