Houtvezelplaat

Houtvezelplaat

Houtvezelplaat is een stevig ecologisch isolatiemateriaal dat goed isoleert in de winter én in de zomer. Houtvezelplaat is dampopen en heeft het een vochtregulerend werking. Het neemt vocht op en staat het weer af als de lucht droger is. Zo draagt het bij aan een stabielere luchtvochtigheid. Daarnaast is houtvezelplaat een goede geluidsisolatie onder andere door zijn grote dichtheid en massa. Houtvezelplaat is de stevige variant van houtvezel isolatie matten die flexibeler zijn. Houtvezelplaten kun je gebruiken in daken, gevels en vloeren. Het wordt veelal gebruikt als afwerking van muren en gevels, als regenzeker onderdak of als vloerisolatie onder een nieuwe afdekvloer. En een heel aantal varianten zijn direct te stucen met leem en kalk.


Hoe wordt houtvezelplaat gemaakt?

Houtvezelplaat wordt gemaakt van reststromen uit houtzagerijen. Hier wordt hout afkomstig uit duurzaam beheerde Europese bossen gezaagd. Het overgebleven zaagafval van houtsnippers wordt gestoomd om de vezels er uit te halen. Uiteindelijk wordt het samengeperst tot houtvezelplaat.

De holle cellenstructuur vormen luchtkamers dat warmte vasthoudt. Deze zelfde holle structuur kan vocht transporteren.

Houtvezelplaat moet je niet verwarren met houtvezelcementplaat (ook wel cementgebonden houtvezelplaat genoemd) wat veel minder milieuvriendelijk is door de toevoeging van cement.


Winterwarm en zomerkoel

De hoge warmteopslagcapaciteit van houtvezelplaat zorgt dat het in de zomer de warmte lang buitenhoudt. En in de winter houdt het de warmte van binnen vast en staat het weer geleidelijk af als het afkoelt. In de holle cellenstructuur zit vocht dat van waterdamp naar water kan gaan. Deze 'faseovergang' kost energie. In dit geval warmte dat zo in de isolatie blijft zitten.


Brandklasse houtvezelplaat

Isolatiematerialen worden ingedeeld in Europese brandklassen van A tot en met F. Brandklasse A staat voor onbrandbare materialen en brandklasse F staat voor heel brandbaar. Houtvezelplaat heeft brandklasse E. Voor een hogere brandklasse zouden de platen verzadigd moeten worden met impregneermiddel.


Houtvezelplaat vs. gipsplaat

Zowel houtvezelplaat als gipsplaat zijn een afwerkingsplaat en kunnen gestuct worden. Bij de houtvezelplaat kan dit met leem en kalk. Bij de gipsplaat ook inclusief met gips. Een voordeel van houtvezelplaat ten opzichte van gipsplaat is dat het ook isoleert en dus meegerekend mag worden voor de ISDE-subsidie. Dit en andere verschillen tussen houtvezelplaat en gisplaat lees je in dit artikel.

Reactie plaatsen