Sceptisch kijkende aannemer

Mijn aannemer is niet enthousiast over biobased isolatie, wat kan ik nu doen?

Je aannemer gaat binnenkort je huis isoleren maar jij wilt eigenlijk veranderen van isolatiemateriaal. Het liefst zonder al teveel vertraging op te lopen en met niet al teveel extra kosten.

Je hebt ons e-boek over biobased isolatie gelezen en al onderzoek gedaan online en nu ben je razend enthousiast: zo wil jij ook je huis isoleren.

Je knoopt een gesprek aan met de aannemer waarin je vertelt waarom jij liever biobased isolatie in je huis wilt in plaats van de synthetische of minerale isolatiematerialen die hij heeft voorgesteld.

Maar terwijl je aan het vertellen bent, zie je aan zijn sceptische blik al dat hij hier niet zoveel voor voelt. Jij ziet vooral de voordelen voor jullie gezondheid en het milieu. Hij ziet vooral de risico’s en de kosten.

Dit hoor ik regelmatig van mensen die biobased isolatie willen maar hun aannemer niet enthousiast krijgen. Ze probeerden hun aannemer te overtuigen en kwamen van een koude kermis thuis.

Ik weet hoe het voelt: ook ik zat jaren geleden bij de start van mijn isolatiebedrijf biobased isolatie te pitchen aan geïnteresseerden. Maar het lukte vaak niet om ze te overtuigen om er ook echt voor te kiezen.

Het ligt niet aan jou: draagvlak krijgen voor biobased isolatie is een van de lastigste, en tegelijkertijd cruciale, dingen.

Bij mij kwam het uiteindelijk goed en weet ik aannemers enthousiast te krijgen voor biobased isolatie.

En dat kan jou ook lukken. Maar dan moet je wel weten hoe je dit aanpakt.

In dit artikel geef ik je tips voor wat je kunt doen om je aannemer enthousiast te krijgen en vertel ik je ook wat je vooral niet moet doen.

Maar eerst: hoe kan het eigenlijk dat jij zo enthousiast ben en je aannemer niet?


Draagvlak krijgen voor biobased isolatie is een van de lastigste, en tegelijkertijd cruciale, dingen.


Waarom je aannemer minder enthousiast reageert dan je had gehoopt

Er zijn verschillende redenen waarom je aannemer wat in de weerstand schiet.

Hij ging er vanuit dat jullie voor hem bekend isolatiemateriaal zouden gaan

Je aannemer is gewend om met synthetische en/of minerale isolatiematerialen te werken. Nu kom jij opeens met een ander isolatiemateriaal op de proppen.

Voor hem is dat alsof je weer met een heel nieuw plan aankomt. De aannemer is al aan de slag gegaan met het voorbereidende werk en staat op het punt de synthetische of minerale isolatiematerialen te bestellen.

Je aannemer heeft al laten weten geen ervaring met biobased isolatie te hebben en hij twijfelt nog of hij er wel mee wilt werken.

De reden dat de aannemer minder enthousiast is dan jij: hij ziet alleen maar extra moeilijkheden, risico’s, extra kosten, vertraging en collega’s die er nog niet mee kunnen werken.

Toch heb jij te kennen gegeven je plan voor biobased isolatie in je huis graag te willen verkennen.

Komen ze weer met wijzigingen, daar ben je echt te laat mee en dat gaat je extra geld kosten denkt hij.

Dit zorgt voor verwarring en weerstand.

Hij heeft niet dezelfde context als jij

De tweede reden is dat je aannemer niet dezelfde context bij het verhaal achter biobased isolatie heeft als jij.

In mijn Ecologisch Isoleren Kopersgids wordt het verhaal zorgvuldig opgebouwd. Ik probeer hierin mijn lezers zelf tot de conclusie te laten komen dat biobased isolatie een goed alternatief is voor de conventionele en meer vervuilende isolatiematerialen.

Jij hebt geen tijd en ervaring om je aannemer te overtuigen dat biobased isolatie goed is voor jullie en de planeet. En je hebt geen tientallen aannemers-met-weerstand gesproken waardoor je hebt geleerd hoe je zo’n gesprek het beste kunt aanpakken.

Dus je houdt het kort en zegt “dat je biobased isolatie wilt”. Je aannemer schiet meteen in de weerstand, want hij kent het grotere verhaal niet.

Hij heeft te weinig informatie

Ten derde speelt onzekerheid een grote rol. Je aannemer weet niet precies wat het toepassen van biobased isolatie inhoudt en wat het kost. Door jouw enthousiasme wordt je aannemer wat argwanend. Hij denk alleen maar aan extra kosten en vertraging.

Hij wilt waarschijnlijk risico’s gaan afdekken en zich indekken tegen meerwerk die hij nu niet goed in kan schatten vanuit onervarenheid met biobased isolatiemateriaal.

Zonder de juiste context is het moeilijk om je aannemer te overtuigen om biobased isolatie toe te passen.


Jij hebt geen tientallen aannemers-met-weerstand gesproken waardoor je hebt geleerd hoe je zo’n gesprek het beste kunt aanpakken.


Tips om je aannemer enthousiast te krijgen

Probeer je aannemer niet te overtuigen. Laat het hem zelf uitzoeken op zijn eigen tempo, in plaats van dat het “geforceerd” aanvoelt. Wat dan wel? Laat anderen het werk doen.

Stuur hem het e-boek door

Eén optie is om je aannemer het e-boek -Ecologisch Isoleren Kopersgids- door te sturen. Vertel hem dat je het e-boek hebt gelezen en/of nog wat online artikelen en dat je enthousiast bent geworden over biobased isolatie. Geef vervolgens aan dat je graag wilt dat hij het ook leest en dat je er daarna graag met hem over wilt hebben.

Zeg dus niet: “dit is een goed boek” en ga al helemaal niet het proberen te verkopen. Laat je aannemer zelf tot een conclusie komen.

Laat hem wat samples zien en voelen

Een andere optie is om je aannemer de biobased isolatiematerialen te laten zien en voelen. Uit ervaring weten we dat aannemers het belangrijk is dat aannemers het biobased isolatiemateriaal zelf in handen krijgen om te kunnen voelen. Vaak vinden ze het heel prettig aanvoelen, want het jeukt niet en glaswol wel.

Laat het ze ook ruiken.

Wij horen werknemers van aannemersbedrijven regelmatig schaapgeluiden maken als we hen schapenwol laten voelen. Of ze maken de grap dat ze de cellulose isolatie ook “regelmatig uit hun wasmachine halen”.

En je kunt het ze ook niet kwalijk nemen. Ze kennen het niet en zijn wat sceptisch.

Maar zodra ze horen dat biobased isolatiematten toepassen niet veel anders is dan glaswol matten zijn ze nieuwsgierig.

En je hebt ook toepassingen met kalkhennepblokken waarbij de bouwtechniek erg lijkt op die van kalkzandsteen blokken stapelen.

En dan heb je nog biobased inblaasisolatie. Waarbij metal-stud frames kunnen worden geplaatst en vervolgens daartussen biobased isolatie in kan worden geblazen, voor een fractie van de tijd. Zonder zelf allemaal glaswol op maat te hoeven snijden en te plaatsen.



Uit ervaring weten we dat aannemers het belangrijk is dat aannemers het biobased isolatiemateriaal zelf in handen krijgen om te kunnen voelen. 



Ga samen met je aannemer in gesprek met Isoleerbewust

Lukt het je niet om je aannemer het e-boek te laten lezen en ook niet enthousiast te krijgen na het voelen en ruiken aan de biobased isolatie of vermoed je dat een een-op-eengesprek het beste werkt? Dan kun je een adviesgesprek op maat in plannen samen met je aannemer om te kijken of biobased isolatie iets voor je aannemer en je huis is.


Laat anderen het werk doen

De eerste stap naar een aannemer die biobased isolatie wilt overwegen, is een medewerker die erin gelooft.

Maar hoe enthousiast je zelf ook bent: het is belangrijk dat je je aannemer niet probeert te overtuigen. Hij moet zelf ontdekken of biobased isolatie wat voor hem en zijn bedrijf is.

Bestel dus een exemplaar van het e-boek voor hem (of stuur je eigen kopie naar hem door), bestel wat materialen samples bijvoorbeeld bij Groenebouwmaterialen of plan een adviesgesprek op maat in met mij. Ik maak graag kennis met jullie.

Reactie plaatsen