Cellulose isolatie mat

Cellulose isolatie

Heeft u isolatie in uw huis nodig en bent u op zoek naar meer informatie over een meer traditioneel materiaal zoals cellulose?


Cellulose isolatie is de oudste vorm van woningisolatie en wordt nog steeds in woningen aangetroffen. Er wordt nog regelmatig oude kranten en cellulose isolatie gevonden bij het renoveren van monumenten en oude panden. Het kan een losse of ingeblazen isolatie zijn en kan zowel in nieuwe als bestaande woningen worden gebruikt.


Isoleerbewust isoleert al meer dan 2 jaar bestaande woningen met name met houtvezelisolatie. Partijen met wie wij samenwerken blazen veelal cellulose isolatie in holle constructies.


Het is onze missie om transparant te zijn terwijl we huiseigenaren informeren over alles wat met woningisolatie te maken heeft, zelfs over de materialen die we niet direct zelf installeren.


Laten we nu beginnen aan deze educatieve reis om alles te leren over cellulose isolatie.


Cellulose isolatie: voor- en nadelen

Alle isolatiematerialen hebben een aantal goede en minder goede kanten. Dit artikel is zo opgebouwd dat we alles wat je moet weten over cellulose isolatie leert aan de hand van de voordelen en nadelen van cellulose isolatie.


Voordelen van cellulose isolatie

  • Cellulose isolatie wordt gemaakt van gerecycled krantenpapier
  • Cellulose gebruikt geen broeikasgassen als drijfgas
  • Gemakkelijk in te blazen in holle constructies; met de juiste druk en ervaring in alle hoeken te krijgen
  • Cellulose isolatie is erg goedkoop
  • Cellulose isolatie heeft een hoge warmteopslagcapaciteit waardoor het heel lang hitte buiten kan houden
  • Dense packed cellulose van 10 cm heeft een Europese Brandklasse normering van B
  • Boorzuur, borax of aluminiumsulfaat gebruikt in cellulose isolatie bieden weerstand tegen schimmel, ongedierte en vuur


Nadelen van cellulose isolatie

  • Als cellulose isolatie niet 'dense packed' wordt ingeblazen dan zakt het materiaal in
  • Cellulose moet droog worden gehouden omdat het tot 130% van zijn eigen gewicht aan water kan absorberen
  • Als het eenmaal nat is geworden duurt het lang voordat het droogt is
  • Nadat cellulose isolatie water absorbeert, wordt de chemische brandbehandeling vernietigd
  • Cellulose wordt met flinke druk ingeblazen waardoor het via naden in je huis terecht kan komen
  • Cellulose weegt meerdere keren zoveel als glasvezel, wat geen probleem is tenzij een zolderhelling wordt geïsoleerd
  • Cellulose kan niet in natte ruimtes zoals spouwmuren en vochtige kruipruimtes worden toegepast
  • Er is steeds minder krantenpapier om te recyclen; de grondstof begint schaarser te worden


Wat is cellulose isolatie?

Cellulose isolatie is een vezelisolatie die veelal als droge inblaas-isolatie wordt gebruikt in holle constructies zoals vloeren, (voorzet)wanden, dak en binnengevel. Verschillende bedrijven produceren cellulose isolatie en het is voornamelijk gemaakt van gerecycled krantenpapier. Deze kleine deeltjes vormen een isolatiemateriaal dat zich aan de meeste ruimtes aanpast zonder de structuur of afwerking te verstoren.


Cellulose isolatie in de hand


Cellulose is een van de oudste isolatiematerialen, maar werd pas in de jaren vijftig een populaire keuze toen er brandvertrager aan het materiaal werd toegevoegd.


Waar is cellulose isolatie van gemaakt?

Moderne cellulose isolatie is gemaakt van 75 tot 85 procent vermalen gerecycled papier of gerecycled denim. Er wordt ongeveer 15 procent toeslag stoffen toegevoegd die brandvertragend werken en helpen tegen ongedierte. Toeslagstoffen zijn onder andere boorzuur, borax of ammoniumsulfaat.


Hoe cellulose isolatie werkt

Cellulose isolatie kan toegepast worden in zowel bestaande woningen als nieuwbouw. Cellulose isolatie helpt om warmte vast te houden en is goed instaat om geluid te dempen.


Dense packed cellulose wordt tegenwoordig vaker gebruikt bij na-isoleren. De dichte vulling in holle constructies voegt een thermische isolatie toe en zorgt tegelijkertijd voor een zekere mate van geluidsisolatie.


Het kan ook worden gespoten met toegevoegd vocht. Dit gebeurt met name in Noord-Amerika. Er wordt dan water toegevoegd aan cellulose om vervolgens op muren en vloeren te spuiten. Het materiaal heeft dezelfde thermische en geluidsdempende eigenschappen als de dense packet variant. Natte cellulose wordt bij nieuwbouw vrijwel altijd aangebracht voordat een afwerkplaat wordt toegepast.


Wat is de Rd-waarde van cellulose isolatie?

Rd-waarde is de capaciteit van de weerstand van een isolatiemateriaal tegen warmtestroom. Dat betekent in feite hoe hoger de Rd-waarde, hoe groter het isolerend vermogen van het materiaal. De Rd-waarde voor dense packed cellulose bij 14 centimeter is: 3,8 m2 K/W.


Het reduceren van isolatie tot een getal vertelt niet het hele verhaal, aangezien warmte in en uit stroomt door straling en convectie. Warmteverlies door convectie of luchtstroom kan bijna 40 procent van het totale energieverlies in huis uitmaken. Dit is een probleem als u Rd-waarde alleen gebruikt om uw isolatie te kiezen.


Proces van het installeren van cellulose-isolatie

Cellulose isolatie kan op twee manieren worden aangebracht.


Het kan worden ingeblazen of als isolatiematten worden aangebracht. In Noord-Amerika spuiten ze het ook wel nat op muren.


De droge inblaas-isolatie wordt met behulp van een inblaasmachine ingeblazen. Eén persoon gooit de cellulose balen in de machine en de ander staat bij het uiteinde van de slang waarmee het wordt ingeblazen. Een ervaren inblazer kan tot 150 m2 per dag inblazen bij een dikte van 14 centimeter.

Cellulose inblaasisolatie


In bestaande huizen verwijderen installateurs een strook buitenbeplating rond heuphoogte. Vervolgens boren ze een rij gaten van 8,5 cm - één in elk vak. Vervolgens wordt er een speciale vulbuis ingebracht en wordt de isolatie in de holle ruimte geblazen. Wanneer de installatie is voltooid, worden de gaten afgedicht met een kurk dop en wordt de gevelbeplating vervangen.


Voor nieuwbouw kan cellulose ofwel vochtig worden gespoten of droog achter gewapend folie met latten worden geïnstalleerd.


Hoe beïnvloedt cellulose isolatie de energiekosten?

Het verwarmen en koelen van een huis is goed voor 50 tot 70 procent van het energieverbruik in een gemiddeld Nederlands huis.


Wat kost cellulose isolatie?

Voor het inblazen van droge cellulose in holle constructies betaalt u gemiddeld €15 per m2 bij een dikte van 14 centimeter (voldoende voor subsidie). Als er een nieuwe holle constructie gemaakt moet worden met gewapend folie of een afdekplaat houdt dan rekening met extra kosten hiervoor.


De beste isolatie kiezen voor uw project

U hebt nu een goed begrip van cellulose isolatie en of het zal voldoen aan uw verwachtingen op het gebied van energie-efficiëntie en het comfort in uw huis.


Met die kennis wilt u misschien meer te weten komen over andere isolatiematerialen die beter bij uw behoeften passen, of wilt u misschien ook gewoon uw opties open houden.


De kennisbank op onze website heeft veel geweldige bronnen om u te helpen bij uw reis naar ecologische en gezonde woningisolatie.


Kennis over ecologisch isoleren

Reactie plaatsen