Kan biobased isolatie ook in mijn huis

Kan biobased isolatie ook in mijn huis worden toegepast?

Wanneer je voor het eerst over biobased isolatie hoort, vraag jij je misschien af of dit type isolatiemateriaal wel geschikt is voor je huis.

Je hebt onlangs besloten je huis te willen verduurzamen en in je zoektocht online naar isolatie ben je ook biobased isolatiemateriaal tegengekomen. 

Op de websites die je hebt bezocht, stond wellicht dat biobased isolatie duurder is dan conventionele isolatiematerialen zoals glaswol en steenwol, dat het minder goed tegen vocht zou kunnen en dat het dikker is dan pir isolatie.

Je bent nieuwsgierig naar biobased isolatie maar vraagt je ook meteen af of het wel wat voor jou en je huis is. Omdat je wilt kunnen inschatten of het wat voor jou is zoek je wat inzichtelijke informatie.

Bij isoleerbewust hebben wij en onze partners al veel verschillende panden geïsoleerd met biobased isolatie. En we zien keer op keer dat het voor bijna elk pand en bijna elk bouwdeel een goede keus is, ongeacht bouwjaar of bouwwijze.

"Mooi” zul je vast denken. Maar daarmee weet je nog niet of biobased isolatie in je huis kan. Je zit momenteel met veel vragen over biobased isolatie dat jij je afvraagt of je niet gewoon zult kiezen voor isolatie dat je kent. Je hebt namelijk weinig tijd of zin om je in alle opties te verdiepen.

In dit artikel vertellen we kort wat je moet weten over biobased isolatie. Daarna laten we zien voor welk typen huizen en welke bouwdelen biobased isolatie geschikt is en bij welke bouwdelen of type gevel je beter voor een ander materiaal kunt kiezen.

Na het lezen van dit artikel weet je of biobased isolatie een geschikte keuze is voor jou en je huis. Je kunt dan een weloverwogen beslissing nemen om er wel of niet voor te gaan. 

Zo voorkom je dat he tijd en geld investeert in iets wat niet goed bij je huis past en kun je met een gerust hart de volgende stap zetten.

Je hebt onlangs besloten je huis te willen verduurzamen en in je zoektocht online naar isolatie ben je ook biobased isolatiemateriaal tegengekomen.


Past biobased isolatie wel in je budget?

Om te kunnen verduurzamen moet je waarschijnlijk een lening aanvragen bij je bank. Je wilt niet nog meer geld kwijt zijn aan duurder isolatiemateriaal. Het is dus logisch dat je nadenkt over kosten.

Toen je las op de geraadpleegde website dat biobased isolatie duurder is begon je erg te twijfelen. 

Je wilt een energiezuinig huis, je ecologische voetafdruk verlagen en een gezond binnenklimaat voor jou en je geliefden. 

Maar je wilt niet krom liggen om de verduurzamingslening terug te betalen. Elke euro extra is er weer één.

Gelukkig is biobased isolatie al lang niet altijd meer duurder dan de goedkope prijsvechter: glaswol. 

Met inblaasisolatie van bijvoorbeeld houtvezel zijn de materiaalkosten vergelijkbaar met glaswol. Met nog een voordeel dat inblazen veel sneller gaat dan matten plaatsen en dus goedkoper is.

Extra subsidie op het toepassen van biobased isolatie zorgt ervoor dat het daarnaast nog eens goedkoper wordt. Je krijgt bovenop de standaard ISDE-subsidie van RVO nog eens bonus subsidie als je kiest voor biobased isolatie. Dat kan zo €5-6 per m2 extra opleveren.

Biobased inblaasisolatie in voorzetwanden tegen je gevel is interessant als je minimaal 60 m2 isolatie kunt inblazen, dus eventueel in combinatie met je dak en vloeren.

Extra kostenreductie mogelijk bij biobased inblazen als je zelf de gewapende klimaatfolie en houten latten plaatst. Om vervolgens door een inblaasbedrijf de biobased vezels in de holle constructie te blazen. 

Gebruik hiervoor de handige handleiding van Warmteplan (Warmteplan is ook aangesloten op Isoleerbewust).

Extra subsidie op het toepassen van biobased isolatie zorgt ervoor dat het daarnaast nog eens goedkoper wordt.


Kan biobased isolatie als je vochtige muren hebt?

Als je vochtige muren hebt moet je dit altijd eerst oplossen. 

Welk isolatiemateriaal je ook kiest. Want vocht in je muren kan schade geven aan je gevel en schimmel veroorzaken. Dat wil je niet. 

Ga dus niet zomaar isolatie plaatsen tegen vochtige gevels. Ook niet met een spouwtje tussen de vochtige muur en je isolatie zonder voorzieningen. Vocht gaat zich dan ophopen, als het niet weg geventileerd wordt.

Los je vochtige muren dus eerst op. Daarna kun je alle soorten isolatiemateriaal tegen de gevel zetten, dus ook biobased. 

Het voordeel van biobased isolatie ten opzichte van glas- en steenwol en pir en pur is dat het vocht op kan nemen en transporteren. Dus als er toch wat vocht door je gevel komt dan kan het ook naar binnen afgevoerd worden als damp. 

Van nature bevat bioased isolatiemateriaal vocht. Soms tot wel 30% van het gewicht zoals bij schapenwol, zonder dat het aan isolatiewaarde verliest of gaat schimmelen en rotten.

Biobased isolatiemateriaal kan dus juist goed overweg met vocht. 

Maar dit betekent niet dat het een “wondermiddel” is tegen vochtige muren. 

Isolatiemateriaal moeten niet zeiknat worden. Op den duur gaat elk isolatiemateriaal en degraderen. 

Dus los je vochtproblemen op door bijvoorbeeld je enkelsteensmuur aan de buitenzijde te hydrofoberen of aan de binnenzijde een kalklaag aan te brengen wat vocht kan bufferen.      

Biobased isolatiemateriaal kan dus juist goed overweg met vocht. Maar dit betekent niet dat het een “wondermiddel” is tegen vochtige muren.


Verlies je met biobased isolatie meer vloeroppervlak en ruimte?

Biobased isolatiematerialen hebben in het algemeen een lagere lambdawaarde dan PIR-platen. 

Daar verlies je dus vierkante meters vloeroppervlak bij muren en ruimte bij daken als je kijkt naar alleen het isolatiemateriaal.

Maar kijk vooral ook naar de totale dikte van de opbouw. 

Zo zijn we al eens in de praktijk tegengekomen dat een dunne PIR-plaat was toegepast van 8 centimeter tussen de dakbalken van 18 centimeter en de afwerking met gipsplaten vervolgens met latjes op de dakbalken werd gemonteerd. Er zat dus veel “lucht” in de opbouw.

PIR-platen hebben een betere lambdawaarde dus kunnen dunner worden uitgevoerd voor eenzelfde Rd-waarde

Maar dit kan teniet worden gedaan als de afwerking vervolgens op de dakbalken wordt bevestigd. Dit kan ook gelden als dunnere PIR-platen tussen de staanders van een voorzetwand wordt aangebracht die dieper zijn.

Als je kijkt naar wandopbouwen, dan wint biobased isolatie het in het algemeen niet qua totale dikte van PIR-platen. 

Je hebt ook uitvoeringen van PIR-plaat met gipsplaat er direct op. Dat maakt het nog dunner. Voor een Rd van 3,5 kom je dan voor een wand met PIR, gipsplaat en gipsstuc uit op een totale dikte van: 8,1 + 0,7 = 8,8 centimeter.

Er is wel een 'truc' om wat dunner te isoleren met biobased isolatie…

Houtvezel stucplaat (semi-harde variant) als alternatief voor gipsplaat mag je namelijk meerekenen als isolatie voor subsidie. 

Bij biobased isolatie is 14 centimeter nodig voor een Rd van 3,5 om in aanmerking te komen voor ISDE-subsidie. Maar dit mag je ook uitvoeren als 10 centimeter flexibele matten en 4 centimeter semi-harde houtvezel stucplaat. 

Die je vervolgens kunt stucadoren met leem of kalk. Zo heb je een totale opbouw van 10 + 4 + 0,7 = 14,7 centimeter. 

De semi-harde houtvezelplaat van 4 centimeter kun je direct bevestigen op de constructie erachter (h.o.h. 60 centimeter) zonder extra houten latten die anders de wanddikte groter zouden maken. 

Terwijl als je dit uit zou voeren met gipsplaat zit je aan: 14 + 2,2+1,25+0,7 = 18,15. Want gipsplaat moet je op houten latten bevestigen (h.o.h. 40 centimeter).

Maar dan nog is de variant met semi-harde houtvezelplaat 5,9 centimeter dikker dan de PIR-plaat met gipsplaat erop.

Als je kijkt naar wandopbouwen, dan wint biobased isolatie het in het algemeen niet qua totale dikte van PIR-platen.


Voor welke bouwdelen en type huizen is biobased isolatie geschikt?

Een veelgehoorde vraag is of biobased isolatie in de spouwmuur kan.

Het korte antwoord hier op is: nee.

De meeste biobased isolatiematerialen kunnen niet in de spouwmuur, omdat het te vochtig is. Dit geldt overigens ook voor andere isolatiematerialen. 

Er zijn gevallen bekend van minerale en synthetische isolatiematerialen in spouwmuren die vervolgens toch te nat worden met tot gevolg dat: het isolatiemateriaal uitzakt, vochtproblemen ontstaan in huis en de gevel.

Het langere antwoord op de vraag of biobased isolatiemateriaal in de spouwmuur kan is dat er al wel kurk wordt ingeblazen in spouwmuren. 

Maar de langjarige effecten op biobased spouwmuurisolatie in ons natte klimaat zijn nog niet bekend zijn. 

En dan met name of het niet te vochtig wordt of eventueel een thermische brug vormt tussen je binnen- en buitenblad van je gevel.

Er worden ook Biofoam parels in spouwmuren geblazen op basis van melkzuur. Maar dat is niet 100% biobased.

Verder kan biobased isolatie wel overal in huis worden toegepast. 

Dus ook in een vochtige ruimten zoals de kruipruimte en badkamer. 

Mits het houtvochtgehalte in aanwezig hout niet hoger is/wordt dan 18% en de juiste folie wordt toegepast direct tegen de isolatie aan. 

Roep voor deze situaties de hulp in van een expert. Het één en ander hangt af van voldoende ventilatie.

Verder kan biobased isolatie wel overal in huis worden toegepast. Dus ook in een vochtige ruimten zoals de kruipruimte en badkamer.


Biobased isolatie kan in elk type huis

Biobased isolatie kan in elk type huis en is met name ook voor monumenten aan te raden omdat biobased isolatie goed overweg kan met wat vocht.

Vanuit onze eigen ervaring is biobased isolatie minder handig onder een betonnen begane grondvloer. 

Omdat je dan een subconstructie moet maken die je vast boord in de betonvloer. En de isolatiematten de hoogte van de kruipruimte aanzienlijk verkleinen doordat het er onder komt te hangen. 

In veel gevallen blijft er van een oorspronkelijke kruipruimte met een hoogte van 50 centimeter nog maar 25 centimeter over om als verwerker te kunnen kruipen en materialen te verplaatsen. 

Vanuit eigen ervaring kan ik je vertellen dat dit geen pretje is.

Dus een begane grondvloer isoleren van een huis met een betonvloer en een kruipruimte van 50 centimeter is geen prettige klus. Veel partijen zullen dan toch iets anders aanraden.

Biobased isolatie kan in elk type huis en is met name ook voor monumenten aan te raden omdat biobased isolatie goed overweg kan met wat vocht.


Kan biobased isolatie ook in mijn huis worden toegepast?

Je hebt nu gelezen dat biobased isolatie in bijna elk type huis en bouwdeel kan worden toegepast. Het is een duurzame en comfortabele keuze met veel voordelen. 

Zo houdt biobased isolatie de warmte in de winter beter vast en de koelte in de zomer langer binnen door de hoge faseverschuiving. 

Het zorgt voor een gezonder binnenklimaat door de vochtregulerende eigenschappen. En het is veilig qua brandgedrag en kan goed tegen vocht.

Qua kosten is biobased isolatie in het algemeen vergelijkbaar met synthetische isolatie en iets duurder dan minerale wol, tenzij je biobased inblaasisolatie toepast. 

Met de extra subsidie die je kunt krijgen op biobased, vallen de kosten uiteindelijk mee.

Ruimteverlies is er wel iets meer dan bij dunne PIR-platen, maar met slimme opbouwen blijft dit beperkt.

Hopelijk heb je nu een goed beeld of biobased isolatie iets voor jou en je huis is. Met de voordelen op het gebied van comfort, gezondheid en duurzaamheid is het zeker het overwegen waard.

Bedenk dus goed wat je belangrijke eisen zijn qua budget, leefcomfort en duurzaamheid. En bepaal of de iets dikkere isolatie in jouw situatie past.

Isoleerbewust helpt huiseigenaren al jaren met het maken van de juiste isolatiekeuze. Ik weet dat het best een puzzel kan zijn. Neem gerust contact met me op voor persoonlijk advies.

De volgende stap is om een offerte aan te vragen bij een biobased isolatiebedrijf. Zij kunnen de situatie ter plekke beoordelen en een passend plan maken. 

Doe de huisscan hieronder en vraag snel een vrijblijvende offertes op maat aan

Kom in 2 minuten in contact met lokale bedrijven. En laat je huis isoleren met biobased isolatiemateriaal.


Reactie plaatsen