Zelf isoleren vs. huis laten isoleren
Je huis is niet zo comfortabel als het zou kunnen zijn en je energierekening schiet door het dak. Je weet dat het tijd is om isolatie te installeren.
Maar dan komt de grote vraag: doe je het zelf of huur je een ervaren aannemer in?
Regelmatig vragen mensen mij tijdens een intakegesprek (of bezichtiging) of ze de kosten kunnen drukken door zelf te isoleren of deels mee te helpen.
De waarheid is dat in veel gevallen ecologische isolatiematerialen prima zelf te plaatsen zijn omdat je er geen speciale gereedschappen of beschermingsmiddelen voor nodig hebt.
Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden wanneer je nadenkt over het isoleren van je huis, inclusief hoe gemakkelijk het zal zijn om het zelf te installeren en te beseffen dat sommige banen ver boven of juist onder je salarisschaal zullen liggen. Zo ligt het uurtarief van een ervaren isolatie-installateur tussen de €40 en €50 per uur ex btw. Sommige delen van je huis hebben de bekwame handen van een aannemer nodig, terwijl andere een doe-het-zelf-project kunnen zijn als je het niet erg vindt om vies te worden.
Climatedeal uit Rotterdam heeft al meer dan 10 woningen ecologisch geïsoleerd in de afgelopen twee jaar. In die tijd hebben we ook al meer dan 5 particulieren begeleid, via Ecobouwschool, bij het zelf isoleren van hun huis. We weten best veel over isolatie, dus we kunnen je vertellen welke delen van je huis een doe-het-zelf-project kunnen zijn en wanneer het tijd is om de professionals in te schakelen.
Hierna volgen de voor- en nadelen van zelf isoleren vs. huis laten isoleren door een ervaren aannemer.
Check één van onze instructievideo's op Ecobouwschool
Zelf je huis isoleren voordelen
- Flexibele isolatiematten zoals houtvezel isolatie kunnen gemakkelijk geklemd worden tussen houten vloerbalken en houten dakbalken
- Als huiseigenaar kun je inblaasisolatie zoals cellulose isolatie zelf inblazen door het huren van een inblaasmachine bij bijvoorbeeld Boels rental. Dit kun je dan gebruiken voor het isoleren van holle constructies in wanden en vloeren.
- Het kan geld besparen als het doe-het-zelf isolatieproject gaat zoals gepland
- Je kunt het werk volgens je eigen planning doen, omdat je niet zit te wachten tot een aannemer tijd heeft in zijn of haar agenda. Dit is vooral het geval als de aannemer al volgeboekt is voor maanden vooruit
Zelf je huis isoleren nadelen
- Als doe-het-zelver moet je alle isolatiematerialen en toebehoren (dampremmende en luchtdichte folie, tape en speciale kit) zelf aanschaffen.
- De meeste doe-het-zelfinstallaties met isolatie nemen veel tijd in beslag voor een ervaren klusjesman om ervoor te zorgen dat het correct wordt gedaan.
- Als er iets misgaat en een deel van je huis raakt hierdoor beschadigd, staat je als huiseigenaar aan de lijn om de reparaties uit te voeren en ervoor te betalen.
- Zelfs een ervaren klusser en huiseigenaar kan structurele problemen op bijvoorbeeld zolder over het hoofd zien, wat in de toekomst tot kostbare problemen kan leiden. Als een lekkend dak wordt gemist en vocht een probleem wordt op de zolder, moet het dak worden gerepareerd en moet de isolatie worden vervangen.
- De effectiviteit van de isolatie hangt niet alleen af van de kwaliteit van het product, maar ook van de kwaliteit van de installatie. Als het verkeerd is geïnstalleerd, ziet de huiseigenaar geen voordelen of kan het leiden tot problemen zoals warmteverlies, vochtproblemen en schimmels.
- Als je isolatie wilt inblazen met een inblaasmachine en deze niet wordt bediend door iemand die weet hoe hij moet worden gebruikt, zal de inblaasisolatie alle kanten op gaan behalve op de plekken waar het moet zitten. Het inblazen van isolatie is niet zo moeilijk, maar dat het zoals ze dit mooi noemen ‘dense-packed’ zit is een vak. Als isolatie te los zit en de holle constructie niet goed opgevuld is dan is de isolatiewaarde lager dan gehoopt. Ook kan het stof veroorzaken door het hele huis. Dit zal meer kosten met zich meebrengen omdat er meer inblaasisolatie moet worden gekocht en de ventilatieopeningen moeten worden schoongemaakt.
- Momenteel kun je nu nog geen subsidie krijgen als jezelf isoleert. In de wandelgangen hebben we wel gehoord dat dit in de nabije toekomst gaat veranderen.
Huis laten isoleren door een ervaren aannemer voor- en nadelen
Het inhuren van een aannemer kan meer kosten dan het werk zelf doen, maar realistisch gezien zijn er momenten waarop het bellen van de professionals je op de lange termijn tijd en geld zal besparen.
Huis laten isoleren voordelen
- De hoeveelheid tijd die nodig is om de isolatieklus af te ronden, wordt drastisch verkort in vergelijking met een doe-het-zelf-project.
- Een goede aannemer heeft verzekeringen en geeft garanties af, dus als er iets mis zou gaan of als er een probleem ontstaat, om er voor te zorgen dat het wordt opgelost.
- Een ervaren aannemer kan goed de eventueel al aanwezige isolatie in gebieden waar geïsoleerd gaat worden checken of het goed functioneert en eventueel repareren, aanhelen of verwijderen.
- Goed isoleren betekent luchtdicht isoleren en is een vak apart. Een specialist met ervaring in luchtdicht bouwen weet waar hij op moet letten en welke delen in huis extra aandacht behoeven.
- Een goede isolatie-aannemer heeft inzicht in de huidige bouw- en isolatievoorschriften, verduurzamingsprioritering, energie-efficiëntie, subsidieeisen, en weet waar hij op moet letten wat betreft structurele problemen en tekenen van vochtproblemen, schimmel en dierplagen.
Huis laten isoleren nadelen
- Het inhuren van een aannemer is duurder dan een doe-het-zelf-project dat zonder problemen op schema blijft.
- Als de aannemer niet betrouwbaar en ervaren is en er ontstaat schade aan het huis, dan kan het gebeuren dat je als huiseigenaar uiteindelijk moet betalen om het probleem op te lossen.
- Het kan zijn dat je als huiseigenaar een paar maanden moet wachten voor de aannemer tijd heeft om bij je aan de slag te gaan.
Zelf isoleren of huis laten isoleren ? Beslissen wat de beste optie is voor het installeren van je isolatie
Ecologische isolatiematerialen zijn prima zelf te plaatsen alleen moet je er zin en tijd voor hebben om het ook daadwerkelijk zelf te doen. Als je zelf ecologisch wilt isoleren raden we je wel aan om een ervaren aannemer te vinden die zorgt voor een goed functionerende luchtdichte en dampopen constructie.
Als je gevel dampdicht is door bijvoorbeeld latexverf, dan kun je niet zo maar na isoleren aan de binnenzijde. Je moet de gevel dan eerst dampopen maken.