Te warm of te koud in huis

5 dingen om te doen als het te warm of te koud is in huis

Er is vaak veel te winnen als het gaat om het warmtecomfort binnenshuis.


Het is ofwel veel te warm of veel te koud en een constante temperatuur handhaven is op dit moment gewoon niet haalbaar. Je hebt alle trucs geprobeerd, van ijs voor je ventilator tot het hebben van wollen dekens in elke kamer, dus het is tijd om nieuwe oplossingen te bedenken.


Je hebt geluk, want wij helpen graag mensen met oplossingen voor hun problemen met warmtecomfort in huis.


Isoleerbewust uit Rotterdam helpt huiseigenaren sinds 2020 het comfort van hun huizen te beheersen. In die tijd hebben we meer dan 15 huizen geïsoleerd en een luchtafdichting gecreëerd die de buitentemperaturen buiten houdt waar ze thuishoren.


Maar je bent hier niet gekomen om over ons te lezen, je wilt weten wat je kunt doen als je huis te warm of te koud is.


...eerst nog even dit plaatje  

Om te laten zien dat je huis de meeste warmte in de winter verliest via een niet geïsoleerd dak. En dat ook de meeste warmte in huis ook binnenkomt via een niet geïsoleerd dak.


Warmteverlies en oververhitting in huis



5 dingen om te doen als het te warm of te koud is in huis

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen die je binnenklimaat een stuk comfortabeler maken inde zomer en de winter:

  • Voorkom tocht in huis
  • Creëer een stabiele luchtvochtigheid
  • Laat je ventilatie, verwarming en airco controleren
  • Vervang enkel glas en dubbel glas ouder dan 15 jaar
  • Isoleer je huis met ecologische materialen die lang warmte buiten houden


Voorkom tocht in huis

Tocht is een ongecontroleerde luchtstroom die je huis binnenkomt via kieren en naden rondom deuren en kozijnen, maar ook bij aansluitingen van vloeren, muren en daken. Door luchtbeweging kan het isolerende laagje warme lucht rond je huid weggeblazen worden waardoor je gevoelstemperatuur daalt. Vaak worden tochtstrippen en tochtband toegepast om koude luchtbeweging buiten te houden in de winter. Bijkomend voordeel van je huis tochtvrij maken is dat er ook moeilijker warme lucht binnenkomt in de zomer.


Hotspots van tocht in je huis:

  • Dak
  • Voordeur
  • Brievenbus
  • Ramen
  • Meterkast
  • Kruipluik
  • Achterdeur


Tips:

  • Gebruik een aansteker om tocht in huis op te sporen in en rond kieren en naden. Op een winderige dag is met deze methode tocht makkelijker op te sporen. In het videofragment hieronder zie je het nut van tochtwering en hoe je tocht in huis op kunt sporen. Het videofragment komt uit een instructievideo om je huis tochtvrij te maken.
  • Het aanbrengen van luchtdichte tape, tochtstrips en tochtband zorgt ervoor dat er nauwelijks meer koude lucht binnenkomt door kieren rondom je deuren en ramen en door naden in bijvoorbeeld je dak. Zorg er wel voor dat je huis niet helemaal potdicht zit of in ieder geval nog wel frisse lucht binnenkomt.




Creëer een stabiele luchtvochtigheid 

De gevoelstemperatuur in huis wordt in grote mate bepaald door de luchtvochtigheid. Zo zorgt een hoge luchtvochtigheid in de zomer dat de lucht warmer en drukkend aanvoelt en in de winter juist kouder en killer dan de temperatuur die wordt weergegeven op een thermostaat. In de winter is de luchtvochtigheid vaak aan de lage kant. Dit komt met name doordat de koude droge lucht van buiten flink wordt verwarmd en er ook wordt geventileerd al dan niet ongecontroleerd door kieren en naden. Lees meer tips over wat te doen tegen een te hoge of te lage luchtvochtigheid in het artikel Gezond binnenklimaat -Wintercheck.


Ideale temperatuur en luchtvochtigheid

Let wel op dat een te hoge luchtvochtigheid boven 60% of een te lage luchtvochtigheid onder 40% gepaard kan gaan met gezondheidsklachten. Met een lage luchtvochtigheid, je loopt wel risico op schimmelvorming in huis, verkoudheid, bronchitis en eczeem. Andersom kun je met een te lage luchtvochtigheid onder andere last krijgen van een droge huid en droge ogen.


In de afbeelding hieronder zie je mooi hoe 'behaaglijk voelen' samenhangt met de relatieve luchtvochtigheid en temperatuur. De uiterste scherpe punten van het 'behaaglijke' zijn interessant om even te benoemen: 17,6 °C met een luchtvochtigheid van 75% en 24 °C met een luchtvochtigheid van 37%.

 Luchtvochtigheid en gevoeltemperatuur


Tips:

  • Als eerste meet je luchtvochtigheid met een zogenaamde hygrometer, oftewel vochtmeter. Zo’n apparaat kost €10 tot €20. Zo weet je wat je met de volgende stappen moet doen om het behaaglijk te krijgen in de winter maar ook in de zomer
  • Pas natuurlijke stuc zoals kalk en leem toe op binnenmuren. Kalk- en leemstuc nemen teveel aan vocht binnenshuis op en staan het weer af aan de lucht als deze droger wordt. Gipsstuc daarentegen kan geen vocht opslaan en draagt dan ook niks bij aan een stabielere luchtvochtigheid.
  • Isoleer en bouw dampopen. Het teveel aan vocht dat binnenshuis wordt geproduceerd kan deels door de dampopen constructie naar buiten


Leemstuc

Pak vochtige muren aan

Vochtige muren zijn slecht voor je gezondheid maar kosten ook veel energie om ze droog te krijgen. De warmte die hier aan 'verloren' gaat kun je niet meer gebruiken om de ruimte op te warmen. In de zomer kan het zoals hier boven al beschreven zorgen voor een drukkend gevoel als het de luchtvochtigheid opdrijft.


Je doet er dus goed aan om vochtige muren aan te pakken. Dit kan bijvoorbeeld zijn de muren aan de onderzijde injecteren of de gevels aan de buitenzijde hydrofoberen.


Injectiegel

RC Drygel 80; de meest milieuvriendelijke injectiegel volgens Europese norm.


Opstijgend of optrekkend vocht oplossen

Opstijgend of optrekkend vocht ontstaat met name bij muren en vloeren die rechtstreeks in contact staan met de grond. Opstijgend vocht is een gevolg van het ontbreken van een goed werkende waterkering, een veelvoorkomend probleem bij oudere woningen. Vocht vanuit de grond stijgt op door het metselwerk en mortel en kan natte plekken en/of witachtige vlekken geven. Dit laatste betekent dat er zout in het water zit en dus uit de grond afkomstig is. Bij het vermoeden van opstijgend vocht moet je eerst de plinten verwijderen om een overbrugging uit te sluiten. Deze wordt veroorzaakt door pleisterwerk dat doorloopt tot onder de waterkering en zo vocht optrekt en tot natte plekken aan de onderzijde van de muur leidt.


Tips:

  • Bij een muur kun je optrekkend vocht stoppen door in de muur een waterkerende laag aan te brengen tussen bakstenen of door een waterkerende laag te vormen door gel in de muur te injecteren
  • Als er pleisterwerk is, verwijder dan eerst de vochtige delen van de muren. Doe dit minimaal tot een hoogte van 1,2 meter en minimaal 50 cm boven het hoogste vlek van het muurvocht en de zouten. Met dit laatste sluit je uit dat bestaand pleisterwerk het vocht optrekt.
  • Vervolgens moet je om de 10 tot 12 cm een gat boren, net iets minder diep dan de totale muurdikte, om gel in te injecteren.
  • De gaten moeten minimaal 10 cm boven het maaiveld zitten. Maar ook niet te ver er vanaf. De gel verspreidt zich en vormt uiteindelijk een permanente waterkerende laag.


Let op: Bij vocht in stenen muren kan het soms tot wel zes maanden tot een jaar duren voordat dit verdwenen is. Om toch de muur snel af te werken zijn er speciale folies en mortels die zorgen dat het nog aanwezige vocht in de muur niet in contact staat met de afwerking.


Een vloer kun je behandelen met een impregneermiddel (bijvoorbeeld de ecologische Hydrablock Pro) dat tot wel 4 cm diep in de vloer trekt. Zo wordt een ondoordringbare waterdichte laag gevormd.


Doorslaand vocht stoppen

Meestal wordt doorslaand vocht veroorzaakt door slagregen op poreus metselwerk in de gevel.  Hier is sprake van als grote hoeveelheden neerslag door windkracht tegen een muur slaan of in het ergste geval onder de dakafwerking komen. Vervolgens wordt het vocht verder verspreid en veroorzaakt het vochtplekken aan de binnenkant van je buitenmuur. Dit is vaak te herkennen aan muurverf, behang en pleisterwerk dat loslaat. Je ziet het vaak op hoger gelegen plaatsen in de woning dan bij optrekkend vocht.


Tips:

  • De meest gebruikte aanpak van doorslaand vocht is het impregneren van de gevel. Alleen is impregneren niet erg milieuvriendelijk omdat er gebruikgemaakt wordt van een chemische oplossing. Bij milieuvriendelijke alternatieven wordt er vaak gesproken van hydrofoberen in plaats van impregneren. Er wordt dan gebruikgemaakt van producten die biologisch afbreekbaar zijn, watergedragen en geen giftige vluchtige stoffen bevatten. Qua prijs is hydrofoberen niet duurder dan impregneren. Niet elke gevelafwerking is geschikt om geimpregneerd of gehydrofobeerd te worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor geverfde en geglazuurde gevels. In het geval van baksteen, kalksteen, natuursteen, pleister en beton is impregneren of hydrofoberen wel mogelijk.
  • Je kunt ook dampopen verf aanbrengen op de gevels, zoals van kalk of silicaat


Droog je was buiten

Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet te hoog wordt. Anders voelt het binnenshuis aan als een sauna. Zo kun je in de zomer het beste je was buiten laten drogen. Kook ook zoveel mogelijk met de deksels op de pannen. Zo voorkom je een onaangenaam hoge luchtvochtigheid in huis.


Laat je ventilatie, verwarming en airco controleren

Je HVAC-systemen zijn de systemen voor Heating Ventilation en AirConditioning. Als deze systemen in onbalans zij kunnen bepaalde kamers in je huis oncomfortabeler zijn dan andere. Een ander ding om te overwegen is de grootte van je HVAC-systemen. Als een systeem niet groot genoeg is, kan het kamers niet op de gewenste temperatuur krijgen, dus je huis zal oncomfortabel zijn.

Je hebt ook nog zoiets als nachtventilatie. Waarbij je de hitte uit huis ventileert door een raam open te zetten. Eventueel zet je 2 ramen tegen over elkaar open. In de zomer is het handig om aan de schaduwzijde van je huis de ramen open te zetten. Daar waar het nog wat koeler is. En houdt de ramen aan de zonkant dicht als je de hitte buiten wilt houden.


Tips:

  • Installeer een mini WTW-installatie in meerdere ruimtes. Zo ververs je de lucht met een minimaal warmteverlies. Een vraaggestuurde systeem heeft sensoren die meten wanneer er (extra) geventileerd moet worden. Met zo'n unit kun je ook goed ventileren in de zomer zonder dat er al teveel warme lucht binnenkomt.
  • Let op of je mechanische ventilatiesysteem een enthalpiewisselaar heeft, die houdt namelijk de luchtvochtigheid op peil
  • Laat je radiatoren waterzijdig inregelen
  • Plaats speciale ventilatoren onder je oude radiatoren. Deze radiator ventilatoren zorgen ervoor dat opgewarmde lucht zich sneller verdeeld over de ruimte
  • Maak met slimme radiatorknoppen je 'domme' verwarmingssysteem 'slim' doordat je per radiatorknop de temperatuur monitort en kan bijsturen naar de gewenste voorgeprogrammeerde temperatuur per kamer


Lees hier alle tips voor energiebesparende maatregelen >>>


Vervang enkel glas en dubbel glas ouder dan 15 jaar

Je kunt vrij gemakkelijk zien of je enkel glas of dubbel glas hebt. En vaak weet je dit ook wel. Ronald Bosma van Bouwgezond stelt in zijn boek "Isoleren kun je leren' dat glas ouder dan 10 jaar niet veel meer doet qua isolatie en dubbelglas van 15 jaar gelijk staat aan enkel glas. Er is dus veel te verliezen bij oud en niet goed isolerend glas.


Tips: 

  • Als je wilt weten hoe oud je glas is, kijk dan in de zilverkleurige strip in je glas, daar staat als het goed is het productiejaar.
  • Ronald geeft in zijn boek de tip om met je ring tegen het glas te tikken. Wat je zou moeten horen is een dof geluid, klinkt het scherp, dan is vrijwel zeker je glas lek en isoleert het niet meer.
  • Goed isolerend glas houdt de warmte binnen in de zomer en beter de warmte buiten in de winter.


Isoleer je huis met ecologische isolatie die lang warmte buiten houden

Als je weinig tot geen isolatie in je huis hebt, zullen de bovenstaande stappen maar deels helpen. Ecologische isolatie is de meest effectieve manier om warmte binnen te houden in de winter én warmte buiten te houden in de zomer. Isolatie kopen voor je huis is niet iets dat je dagelijks doet, dus zorg ervoor dat je het isolatiemateriaal kiest dat het beste bij je past. Wij zijn gespecialiseerd in het luchtdicht en dampopen isoleren van bestaande woningen met ecologische materialen. Dit doen we vanuit de overtuiging dat dit veel meerwaarde oplevert voor de gezondheid van de bewoners en het milieu.


Ecologisch isolatiemateriaal


Tips:

  • Let bij het kiezen van isolatie ook op de warmteopslagcapaciteit. Bij een hoge warmteopslagcapaciteit houdt isolatie ook goed de hitte buiten in de zomer. Ecologische isolatiematerialen scoren hier goed met al 10 uur vertraging voordat hitte binnentreed bij een dikte van 14 centimeter.
  • Als je dampopen isoleert dan kan teveel aan vocht binnenshuis deels via de nieuwe geïsoleerde opbouw naar buiten
  • Isoleer luchtdicht zodat je geen ongecontroleerde en onaangename luchtbeweging in huis hebt en je isolatie goed functioneert
  • Goed isoleren betekent ook ventileren


Cover Ecologisch Isoleren Kopersgids

Reactie plaatsen