Dampopen folie

Dampopen folie: wat is dat?

Dampopen folie zorgt ervoor dat vocht vanuit de constructie naar buiten kan. Zo voorkom je condensatie en dus schimmel in je constructie en isolatiematerialen. Vaak is deze folie wind en regendicht. Naar buiten toe moet de constructie steeds dampopen zijn.


Dampopen folie: de metafoor van de wollen trui en een ademende regenjas

Je hebt het vast weleens meegemaakt. Je loopt in de winter met je wollen trui buiten. Prima te doen voor even. Maar het moment dat je flinke tegenwind krijgt heb je het opeens niet meer zo warm. Dit komt doordat een wollen trui je warm houdt door stilstaande lucht tussen de wol. Bij een stevige wind wordt deze lucht er zo uitgeblazen. Met een windstopper of regenjas kun je dit voorkomen. Maar met een niet ademende jas komt meteen een ander probleem om de hoek kijken. Het moment dat je begint te zweten kan het behoorlijk vochtig worden binnenin. Dit kun je vergelijken met een dampdichte folie waar het vocht niet door naar buiten kan. Ecologisch bouwen is dampopen bouwen waarbij vocht uit de woning en in de constructie naar buiten kan. Bij ecologisch bouwen is de folie die zorgt voor wind- en regendichting dan ook dampopen. En dus te vergelijken met een ademende regenjas.

Pro Clima Solitex Mento

Dampopen folie van het merk: Pro Clima, type: Solitex Mento 1000


Wind- en regendichting  met folies of plaatmateriaal

Bij je bestaande woningen kun je te maken hebben met gebouwdelen die niet (meer) winddicht zijn. Zo kunnen er door de jaren heen naden ontstaan zijn in bijvoorbeeld je onderdak, bij kozijnen en/of tussen en in vloeren en muren. Het is dan ook goed om de wind- en regendichting van het te isoleren gebouwdeel van tevoren te checken.


Een gebouwdeel wind- en regendicht maken kan met speciale folies of met plaatmateriaal waarvan de naden worden afgeplakt. Zorg ervoor dat deze laag niet per ongeluk geperforeerd wordt door iets scherps in het bestaande dak zoals een achtergebleven spijker, anders kunnen er lucht- en waterlekken ontstaan. De keuze tussen een folie of plaatmateriaal hangt af van de prijs, hoeveelheid benodigde bewerking met hoeken en uitzonderingen, etc.

Reactie plaatsen