9 dingen om te overwegen als je opzoek gaat naar biobased isolatie
5 min. leestijd

9 dingen om te overwegen als je opzoek gaat naar biobased isolatie

Je zoekt misschien naar biobased isolatie en vraagt je af of het wat voor jou is?


Of je nou een huiseigenaar bent of pandeigenaar, dit artikel is om je meer te vertellen over biobased isolatie.


  • 🫰 De meeste mensen die biobased isolatie kopen realiseren dat het niet de goedkoopste optie is en ook geen budgetoplossing vergeleken met minerale isolatie bijvoorbeeld. Alhoewel de prijs van minerale isolatie wel hoger wordt bij hoge gasprijzen.


  • 🌍 De meeste mensen die zoeken naar biobased isolatie zijn op zoek naar: een milieuvriendelijke optie, isolatie dat goed is voor je gezondheid. Veel mensen die zich verdiepen in biobased isolatie willen hun ecologische voetafdruk drastisch verlagen.


  • ☀ Veel mensen die biobased isolatie zoeken doen dit ook omdat het tot wel 3x langer de warmte buitenhoudt tijdens hete zomers dan bijvoorbeeld glas- en steenwol.


Biobased isolatie vs. andere soorten isolatie

Als je biobased isolatie vergelijkt met andere isolatie, zijn er een aantal verschillen. Ik probeer er een aantal te benoemen.


Als je biobased isolatie vergelijkt met minerale isolatie, is het belangrijkste verschil de kosten. De materiaalkosten zijn nu nog 1,5-2x hoger. Alhoewel dit verschil steeds kleiner wordt door het hoge gasgebruik tijdens de productie van minerale isolatie in combinatie met hoge gasprijzen.


Het grootste verschil van biobased isolatie en andere meer gangbare isolatie zoals glas- en steenwol en PIR en PUR is dat biobased isolatie tot wel 3x langer hitte buitenhoudt. Dit maakt het naast goede winterisolatie dus ook goede zomerisolatie.


Oververhit


Met de klimaatverandering en de warmere zomers bespaar je zo ook veel op elektriciteitskosten voor verkoeling. 


Als je de totale kosten vergelijkt van het laten plaatsen van biobased isolatie ten opzichte van minerale isolatie dan is het rond de €10-20 duurder per vierkante meter. In vergelijking met het laten plaatsen van synthetische isolatie zijn de kosten nagenoeg gelijk.


Een andere belangrijk voordeel van biobased isolatie ten opzichte van minerale en synthetische isolatie is dat het veel CO2 opslaat doordat het groeit als plant. Zo dragen biobased isolatiematerialen bij aan het verminderen van klimaatverandering.


Is biobased isolatiemateriaal brandbaar?

Het klopt dat biobased isolatiematerialen een veel lagere brandklasse hebben gekregen volgens Europese normering dan 

minerale en synthetische isolatiematerialen. Dit kan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld aannemers liever een andere keuze maken. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze super brandbaar zijn. Integendeel, de meeste biobased isolatiematerialen verkolen deels wat zorgt voor een beschermlaag die rest van het isolatiemateriaal beschermd tegen brand. Zo zijn de meeste biobased isolatiematerialen ‘zelfdovend’. Veelal worden biobased isolatiematerialen ook behandeld met natuurlijke brandvertragers. Zo heeft vlas isolatie, samen met grasvezelisolatie de Europese brandklasse C. Cellulose isolatie gaat zelfs tot en met brandklasse B.


Een veelgehoord misverstand is dat de nieuwbouweis van brandklasse D geldt voor het isolatiemateriaal terwijl dit voor de gehele constructieopbouw geldt. Zo voldoet houtvezel isolatie in combinatie met een gipsplaatafwerking ook aan deze eis.



Wat kun je verwachten bij biobased isolatie?

Als je opzoek bent naar biobased isolatie en isolatie in het algemeen moet je beginnen met je budget. Als je niet veel geld te besteden hebt, overweeg wat er nodig is om biobased isolatie te krijgen. Of je het nou zelf financiert, meeneemt in je hypotheek of als het gewoon niet haalbaar is. Als je niet goed weet waar te beginnen. Je kent je budget, je weet hoe je wilt dat het er uit komt te zien. Maar wat nu? Vindt iemand die daadwerkelijk kan leveren waar je naar op zoek bent. Als je opzoek bent naar een aannemer om de biobased isolatie te plaatsen, wil je er zeker van zijn dat je iemand vindt die ervaring heeft met het plaatsen van biobased isolatie en ook referentieprojecten kan laten zien.


Hoe lang duurt het om mijn huis biobased te isoleren?

Over het algemeen duurt biobased isoleren wat langer dan synthetisch isoleren met spuitisolatie.


Is biobased isolatie duurder dan andere soorten isolatie?

Nu je weet wat je budget is en je nadenkt over soorten isolatie die je kunt kopen: glaswol, steenwol, PIR, PUR, PIF, biobased? Hoe is de prijs opgebouwd bij het biobased laten isoleren van je huis ten opzichte van de andere opties? 

Vergeleken met minerale isolatie is biobased isoleren iets duurder qua materiaalkosten maar qua arbeidskosten is het vergelijkbaar. Synthetische isolatie zoals met PIR en PUR zijn qua materiaalkosten vergelijkbaar en qua arbeidskosten iets goedkoper. Maar je moet ook kijken wat de lange termijn besparingen zijn 

bij de verschillende systemen en hoe het je huis of pand meer of minder waard maakt zoals de laatste tijd nog wel eens in het nieuws is met gespoten PUR-isolatie.


Kan ik zelf de biobased isolatie plaatsen in mijn huis?

Regelmatig vragen mensen tijdens een intakegesprek of een bezichtiging of ze de kosten kunnen drukken door het isoleren helemaal zelf te doen of deels mee te helpen. Vaak het geval met biobased isolatiematerialen is dat het prima zelf te doen is omdat je geen speciale gereedschappen of beschermingsmiddelen nodig hebt. Helemaal als het gaat om simpele houten vloeren en een dak met vloer- en dakbalken, waar je de biobased isolatiematten makkelijk tussen kunt klemmen. Maar we raden wel aan om een ervaren installateur te vinden die zorgt voor een goede luchtdichte en dampopen constructie.

Inblaasisolatie moet je echt aan de professional overlaten om niet goed opvullende isolatie te voorkomen.




Hulp nodig bij biobased isoleren?



Hoe lang blijft biobased isolatie goed functioneren?

Als jij je afvraagt hoe lang je biobased isolatie goed blijft? Uitgaande van goede installatie en een goede vochthuishouding in je huis, zal je biobased isolatie op zijn minst 75 jaar mee kunnen gaan. Dat is gebaseerd op goed onderhoud en dat soort dingen. Dus als je een gebrek hebt en je laat het gaan, kan je isolatie snel achteruitgaan. Potentiële problemen kunnen op je pad komen die effect hebben op de levensduur van je isolatie.


Welk biobased isolatiemateriaal kan ik het beste kiezen?

Zo je hebt besloten je huis zo biobased mogelijk te isoleren. Maar welk materiaal kies je nou: vlas, houtvezel, cellulose, hennep, gras, kurk? Er is veel keus. De beste optie voor jouw situatie hangt onder andere af van het deel van je huis dat je wilt isoleren, de toegankelijkheid, kosten, vochthuishouding en brandklasse. Zo zijn flexibele vlasmatten makkelijk door een mansgat je kruipruimte in te duwen en geven ze minder stof dan bijvoorbeeld houtvezel isolatie. Wel zo fijn als je isolatie boven je hoofd toepast. Houtvezelisolatie net als cellulose zijn juist weer een goede keuze voor in je dak omdat het door hun dichtheid en massa langer hitte buitenhoudt dan bijvoorbeeld vlas.


Kan ik biobased isolatie ook toepassen in mijn 200 jaar oude huis?

Het korte antwoord is: absoluut. Een aandachtspunt bij het isoleren van oude huizen is opgesloten vocht. Als je biobased isolatie op de juiste manier toepast dan voorkomt het dat vocht zich gaat ophopen in de constructie en zo houtrot en schimmel voorkomt. Dit heet dampopen isoleren en is dus uitermate geschikt voor oude huizen. Dampdicht isoleren was tot de vorige eeuw gangbaar met glas- en steenwol en PIR en PUR. Als er dan toch vocht in een dampdichte constructie komt kan het er moeilijk uit en kan het zorgen voor houtrot en schimmels.


Plan een intakegesprek in

Reactie plaatsen