Biobased isolatiematerialen

Wat kost biobased isolatie? Een prijsvergelijking

Overweeg je om je woning te isoleren met duurzame, biobased materialen? Dan vraag je je vast af wat de kosten zijn van natuurlijke isolatieopties zoals houtvezel, cellulose, vlas, hennep en schapenwol.

Bij Isoleerbewust begrijpen we dat je graag een prijsvergelijking wilt maken voordat je een weloverwogen keuze maakt. Daarom duiken we in dit artikel in de actuele prijzen van verschillende biobased isolatiematerialen en vergelijken we deze met elkaar en met conventionele opties.

Aan het eind van deze blogpost heb jij een helder overzicht van de kosten en weet je precies welk natuurlijk isolatiemateriaal het beste past bij jouw budget en isolatiewensen. Zo kun je met een gerust hart de juiste keuze maken voor een duurzaam geïsoleerde, comfortabele woning.


Cellulose isolatie

Cellulose isolatie wordt gemaakt van gerecycled papier, meestal krantenpapier, en is een van de meest betaalbare biobased isolatieopties. De gemiddelde kosten voor het inblazen van cellulose isolatie variëren van €14 tot €20 per vierkante meter voor een isolatiedikte van 20 centimeter. Dit is vergelijkbaar met de kosten van glaswol of steenwol isolatie.

Naast de gunstige prijs heeft cellulose isolatie ook goede thermische en akoestische eigenschappen. Het is brandvertragend behandeld en bestand tegen schimmel en ongedierte. Cellulose past zich naadloos aan elke ruimte aan en is eenvoudig in te blazen in bestaande constructies, wat de plaatsingskosten drukt.

Een mogelijk nadeel is dat de grondstof voor cellulose, krantenpapier, schaarser begint te worden. Dit kan in de toekomst leiden tot prijsstijgingen. Desalniettemin blijft cellulose isolatie een voordelige en milieuvriendelijke keuze.


Houtvezel isolatie

Houtvezel isolatie wordt gemaakt van resthout uit zagerijen en is een duurzaam alternatief voor conventionele isolatiematerialen. De kosten voor flexibele houtvezel isolatiematten is €18 per vierkante meter, voor 14 centimeter. Houtvezel inblaasisolatie kost ongeveer €15 per vierkante meter bij een dikte van 14 centimeter.

Houtvezel heeft een goede thermische isolatiewaarde en uitstekende geluidsisolerende eigenschappen dankzij de hoge massa. Het materiaal is dampopen, vochtregulerend en heeft een hoge warmteopslagcapaciteit, wat zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Bovendien is houtvezel isolatie brandvertragend en niet schadelijk voor de gezondheid.

Een nadeel van houtvezel isolatie is dat het iets duurder is dan cellulose of minerale wol. Toch blijft het een aantrekkelijke optie omdat de dichtheid voor houtvezel isolatie inblazen lager is dan die van cellulose inblazen. Dus per saldo gaat er minder materiaal in per m3. Dit maakt het inblazen van houtvezel isolatie net iets goedkoper dan cellulose en dus glaswol.


Vlas isolatie

Vlas isolatie wordt gemaakt van restproducten uit de linnenindustrie en is een van de bekendste natuurlijke isolatiematerialen. Flexibele vlasisolatiematten met een dikte van 14 centimeter kosten ongeveer €20 per vierkante meter. Vlasisolatie met onderplaat is duurder en kost gemiddeld €78 per vierkante meter, inclusief arbeids- en materiaalkosten.

Vlas isolatie heeft een goede thermische isolatiewaarde en uitstekende geluidsisolerende eigenschappen. Het is vochtwerend, brandvertragend en niet irriterend voor de huid. Bovendien heeft vlas een positieve CO2-balans en is het volledig recyclebaar.

Hoewel vlas isolatie duurder is dan cellulose of minerale wol, zijn de prestaties en milieuvriendelijkheid van het materiaal de extra kosten waard voor veel bewuste consumenten.


Hennep isolatie

Hennep is een snelgroeiende plant die weinig bestrijdingsmiddelen en water nodig heeft tijdens de teelt. De stengels bevatten sterke vezels die verwerkt worden tot isolatiematten of -platen. Hennep isolatie heeft een warmtegeleidingscoëfficiënt (lambda-waarde) van ongeveer 0,040 W/mK. Dat betekent dat een laag van 15 cm voldoende is voor een goede isolatie.

Qua prijs zit hennep isolatie in de middenmoot. Gemiddeld betaal je tussen de €16 en €21 per vierkante meter, afhankelijk van de dikte212. Ter vergelijking: glaswol en steenwol zijn goedkoper met prijzen vanaf €6/m2. Maar hennep scoort beter op milieuvriendelijkheid en vochtregulering.

Hennep heeft een goede thermische isolatiewaarde en is uitstekend in het reguleren van vocht. Het materiaal is brandvertragend, schimmelwerend en bestand tegen ongedierte. Hennep isolatie heeft een negatieve CO2-voetafdruk, wat betekent dat het meer CO2 opslaat dan er vrijkomt tijdens de productie.

Hoewel hennep isolatie iets duurder is dan sommige andere biobased opties, blijft het een aantrekkelijke keuze vanwege de uitstekende prestaties en duurzaamheid.


Schapenwol isolatie

Schapenwol is een bijzonder effectief isolatiemateriaal. Het bestaat voor 100% uit natuurlijke eiwitvezelsvezels die lucht vasthouden en daardoor goed isoleren. Schapenwol heeft een lambda-waarde van 0,035 tot 0,040 W/mK, vergelijkbaar met hennep. Een groot voordeel is dat schapenwol tot 33% van zijn gewicht aan vocht kan opnemen, zonder aan isolatiewaarde te verliezen.

Schapenwol behoort wel tot de duurdere natuurlijke isolatiematerialen. Voor een isolatielaag van 6 cm dik betaal je gemiddeld €25 per vierkante meter. Dat is zo'n 3 keer duurder dan minerale wol. Maar daar krijg je wel een duurzaam materiaal voor terug met unieke eigenschappen. Kies voor gecertificeerde merken als Isolena voor de beste kwaliteit.

Schapenwol heeft een goede thermische isolatiewaarde en is uitstekend in het reguleren van vocht. Het materiaal is van nature brandvertragend en bestand tegen schimmels en ongedierte. Schapenwol isolatie is volledig biologisch afbreekbaar en heeft een lage ecologische voetafdruk.

Hoewel schapenwol isolatie duurder is dan veel andere biobased opties, waarderen veel mensen de unieke eigenschappen en de duurzaamheid van het materiaal.


Stro isolatie

Stro isolatie wordt gemaakt van gedroogde stengels van graangewassen en is een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor conventionele isolatiematerialen. De kosten voor stro isolatie als strobalen variëren van €7 tot €10 per vierkante meter, waarmee het een van de meest betaalbare biobased isolatieopties is. Stro inblaasisolatie kost rond de €11 voor een isolatiedikte van 18 cm met een Rd-waarde van 3,5.

Stro heeft een goede thermische isolatiewaarde en uitstekende geluidsisolerende eigenschappen. Het materiaal is brandvertragend, schimmelwerend en bestand tegen ongedierte wanneer het correct wordt toegepast. Stro isolatie is volledig biologisch afbreekbaar en heeft een zeer lage ecologische voetafdruk.

Een nadeel van stro isolatie is dat het een relatief dikke laag vereist voor een goede isolatiewaarde, waardoor het niet geschikt is voor alle toepassingen. Bovendien moet stro zeer droog blijven om rotting te voorkomen. Desondanks blijft stro isolatie een aantrekkelijke optie vanwege de lage kosten en milieuvriendelijkheid.


Kurk isolatie

Kurk wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik, die vooral groeit in Portugal en Spanje. De schors kan elke 9 tot 12 jaar geoogst worden zonder de boom te beschadigen. Kurk is van nature waterafstotend, brandwerend en bestand tegen schimmels en ongedierte. Het isoleert zowel thermisch als akoestisch zeer goed dankzij de microscopisch kleine luchtbelletjes in de structuur.

Kurk is verkrijgbaar als isolatieplaten en losse korrels. De platen hebben een lambda-waarde van 0,037 tot 0,040 W/mK en zijn geschikt voor vrijwel alle toepassinge. Qua prijs zit kurk aan de hoge kant. Voor platen van 10 cm dik betaal je ongeveer €19/m2. Losse kurkkorrels zijn iets goedkoper met prijzen rond €16/m2. Hoewel de aanschaf dus best prijzig is, gaat kurk isolatie wel heel lang mee. De isolatiewaarde blijft tot wel 50 jaar optimaal.


Vergelijking met traditionele isolatiematerialen

In vergelijking met traditionele isolatiematerialen zoals glaswol en steenwol, zijn biobased alternatieven vaak iets duurder. Glaswol en steenwol kosten gemiddeld €10 tot €20 per vierkante meter, terwijl de meeste biobased opties variëren van €15 tot €25 per vierkante meter.

Echter, biobased isolatiematerialen bieden vaak betere prestaties op het gebied van geluidsisolatie, vochtregulering en duurzaamheid. Ze zijn milieuvriendelijker, hebben een lagere ecologische voetafdruk en dragen bij aan een gezonder binnenklimaat. Voor veel bewuste consumenten wegen deze voordelen op tegen de iets hogere kosten.

Bovendien komen biobased isolatiematerialen steeds vaker in aanmerking voor subsidies en belastingvoordelen, waardoor de totale kosten lager uitvallen. Vanaf 1 januari 2024 is er bijvoorbeeld extra subsidie beschikbaar voor het gebruik van biobased isolatiematerialen in Nederland11.

Conclusie

Biobased isolatiematerialen zoals cellulose, houtvezel, vlas, hennep, schapenwol en stro bieden een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor conventionele isolatiematerialen. Hoewel de kosten vaak iets hoger liggen dan bij glaswol of steenwol, bieden biobased opties uitstekende prestaties op het gebied van thermische isolatie, geluidsisolatie, vochtregulering en duurzaamheid.

De exacte kosten variëren per materiaal en toepassing, maar over het algemeen liggen de prijzen voor biobased isolatie tussen €15 en €25 per vierkante meter. Cellulose en stro behoren tot de meest betaalbare opties, terwijl vlas, hennep en schapenwol iets duurder zijn.

Uiteindelijk hangt de keuze voor een specifiek isolatiemateriaal af van factoren zoals budget, gewenste prestaties en persoonlijke voorkeuren op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.

Met de toenemende beschikbaarheid van subsidies en belastingvoordelen worden biobased isolatiematerialen een steeds aantrekkelijkere optie voor bewuste consumenten.

Of je nu kiest voor cellulose, houtvezel, vlas, hennep, schapenwol of stro, investeren in biobased isolatie is een slimme keuze voor zowel je portemonnee als het milieu. Met lagere energiekosten, een comfortabeler binnenklimaat en een kleinere ecologische voetafdruk draag je bij aan een duurzamere toekomst voor jezelf en de planeet.


[Foto: Jacqueline Fuijkschot]

Reactie plaatsen