dakoppervlak schuindak berekenen bij obstakels

Eenvoudig oppervlakte schuin dak berekenen

Bereken snel en gemakkelijk de oppervlakte van je schuine dak 

Berekenen eenvoudig het oppervlakte van een schuin dak, als je niet overal bij kunt =  vloeroppervlakte x vermenigvuldigingsfactor van de dakhelling.


Oppervlakte schuindak berekenen


Dit is handig voor bijvoorbeeld:

  • zonnepanelen
  • dakisolatie


Dakoppervlak berekenen voor zonnepanelen? Bespaar ook energie met biobased dakisolatie 

Eerst nog even dit...

Veel mensen willen het dakoppervlak van hun huis berekenen om te achterhalen hoeveel zonnepanelen ze kunnen plaatsen. Alleen energie opwekken met zonnepanelen levert steeds minder op. Het hebben van zonnepanelen in Nederland wordt steeds minder lucratief. Een investering in isolatie levert altijd wat op. Omdat je energie en zo kosten bespaart.

Doe daarom de huisscan hieronder. Die berekent vanuit openbaar toegankelijke data globaal je vloeroppervlakte. Deel dit door het aantal verdiepingen dat je hebt en je weet de footprint van je schuine dak.

Liever zelf berekenen? Scroll dan naar beneden in dit artikel.

Je kunt dan doorgaan met de huisscan en in 2 minuten de stap zetten naar een beter geïsoleerd dak en een lager ecologische voetafdruk met biobased isolatie.

Kleine aanpassing. Grote impact.


Dakoppervlakte van je schuine dak berekenen

Vierkante meters uitrekenen van muren en vloeren is vrij eenvoudig. Maar om de oppervlakte van een schuin dak te bereken is wat lastiger als er spullen in de weg staan op je zolder. Of als het dak te hoog is om goed op te kunnen meten. Gelukkig hebben wij daar een makkelijk trucje voor. Zo bereken je eenvoudig in 4 stappen het oppervlakte van je schuine dak.

1. Zoek uit wat de vloeroppervlakte is van de begane grond van je huis, of volg de footprint waar het huis op staat.

  • Als je een huis hebt dat uit veel complexe vormen bestaat, bepaal dan het oppervlak van de afzonderlijke vormen en tel vervolgens alle onderdelen bij elkaar op.
  • En als je een huis met twee verdiepingen hebt en een woonoppervlak van 120 m2, gebruik dan de vierkante meters van één verdieping (60 m2).

2. Bepaal de helling van je dak, of hoeveel het dak stijgt in 30 cm. Bijvoorbeeld als je dak 20 centimeter stijgt voor elke 30 centimeter, dan is je dakhelling 20/30.

3. Vermenigvuldig de vloeroppervlakte van je begane grond met de dakhelling vermenigvuldigingsfactor.


hellend dakoppervlak berekenen

4. Doe dit als volgt: als je een dakhelling van 20/30 op je huis hebt en 60 vierkante meter vloeroppervlak van één verdieping van het huis, zoek dan de vermenigvuldigingsfactor dan op in de tabel, in jouw geval 1,202, en gebruik de volgende formule:

voorbeeld dakoppervlak berekening

Reactie plaatsen