Grasvezel isolatie gevel

Grasvezel isolatie

Grasvezel isolatie wordt gemaakt van restmateriaal van gemaaid gras en gerecyclede jute vezels afkomstig uit natuurgebieden van Natuurmonumenten (NL) en Natuurpunt Vlaanderen (BE) dat anders ook niet als veevoeder gebruikt zou worden. Het is tot stand gekomen in het Interreg-project 'Grasgoed - Natuurlijk Groen als Grondstof'. Hierin werken natuurbeheerders, verschillende overheidsorganisaties, groenbedrijven en startups Newfoss en Grassa samen. Zo wordt Nederlands bermgras en de reststroom van gras uit onze natuurgebieden verwerkt in de Gramitherm fabriek in Sambreville tussen Namen en Charleroi. Newfoss is samen met Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Amsterdam, Provincie Noord-Holland en Waterschap Zuiderzeeland een consortium gestart -Grassbloxx- om eind 2023 een grasvezel isolatie fabriek te realiseren in Amsterdam.
Hoe wordt grasvezel isolatie gemaakt?

Grasvezel isolatie wordt gemaakt van gemaaid gras uit natuurgebieden in de regio's: Altena-Biesbosch/Vlijmens Ven, Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide en het Dommeldal en Vallei van de Zwarte Beek.

In de grasvezel isolatiematten van Gramitherm zitten 72% grasvezels, 20% jutevezels (afkomstig van jutezakken waarin cacaobonen zijn vervoerd naar de Antwerpse haven) en minerale toevoegingen die de brandveiligheid verhogen en schimmelgroei voorkomen.Voordelen van grasvezel isolatie

  • Bescherming tegen oververhitting in de zomer
  • Hoog vochtregulerend vermogen; dampopen
  • CO2-positief; slaat CO2 op tijdens de groei
  • Makkelijk te verwerken en klemvast tussen kepers en balken
  • Goede isolatiewaarde (0,036 - 0,045 W/mK)
  • recyclebaar en composteerbaar


Nadelen van grasvezel isolatie

  • Sterke hooi geur
  • Tijdens de verwerking komen vezels vrij


Bescherming tegen oververhitting in de zomer

Grasvezel isolatie heeft een hoge warmteopslagcapaciteit, waarmee het energie-efficiëntie ondersteunt. Dit betekent dat het materiaal in staat is om warmte vast te houden, wat bijdraagt aan de vermindering van de energiekosten en het verbeteren van de energie-efficiëntie. Grasvezel isolatie biedt zo niet alleen bescherming tegen warmteverlies in de winter, maar het kan ook helpen om oververhitting tijdens de zomermaanden te voorkomen. In warme klimaten kan het gebruik van grasvezel isolatie in muren en daken helpen om de temperatuur binnen comfortabel te houden en de noodzaak van airconditioning te verminderen.


CO2-positief

Grasvezel isolatie helpt bij het verminderen van de wereldwijde CO2-uitstoot. Door gras te gebruiken als isolatiemateriaal wordt de noodzaak om niet hernieuwbare grondstoffen te gebruiken, zoals olie, verminderd. Bovendien zorgt grasvezel isolatie voor minder kooldioxide-uitstoot in de productiefase in vergelijking met andere isolatiematerialen.

Daarnaast is het belangrijk om te benadrukken dat grasvezel isolatie een negatieve CO2-uitstoot heeft. Dit betekent dat het materiaal meer CO2 opneemt en vasthoudt dan er wordt uitgestoten tijdens de productie en het transport. Dit komt doordat gras tijdens de groei CO2 uit de lucht opneemt en vastlegt in de plant. Wanneer het gras wordt geoogst en verwerkt tot isolatiemateriaal, blijft deze CO2 opgeslagen in het materiaal.


Makkelijk te verwerken

Door zijn stijfheid kan grasvezel isolatie eenvoudig geklemd worden tussen kepers en balken. Als de hart-op-hart afstand 60 cm is dan klemmen grasvezel isolatie matten perfect.


Plaatsen van grasvezel isolatie in dak


Uitstekende isolatiewaarden

Grasvezel isolatie heeft uitstekende isolatiewaarden in vergelijking met andere isolatiematerialen. Het houdt warmte vast en voorkomt koude luchtstromen. Dit resulteert in een comfortabele en temperatuurgecontroleerde omgeving.

Maar wist je dat grasvezelisolatie niet alleen uitstekende isolatiewaarden heeft, maar ook nog eens een duurzame keuze is? Het materiaal is namelijk volledig biologisch afbreekbaar en recyclebaar. Dit betekent dat het milieuvriendelijk is en geen schade toebrengt aan het milieu.


Sterke hooi geur

Grasvezel isolatie heeft een sterke hooi geur. De een vindt het storend, de ander vindt het naar versgemaaid gras ruiken. De geur is doorgaans 4-6 weken na plaatsing weggetrokken.


Tijdens de verwerking komen vezels vrij

Grasvezel isolatie laat vezels los tijdens het verwerken en plaatsen. Als je boven je hoofd isoleert is een stofbril en mondmasker wel aan te raden. Voordeel is dat het vooral grotere vezels betreft en minder fijnstof. Daarnaast bevat het geen schadelijke stoffen.


Grasvezel isolatie: prijs per m2

De flexibele grasvezel isolatie matten kosten bij een dikte van 14 cm:

€ 22,00 per m2

Eelco Dijkstra
Door

Eelco Dijkstra

op 31 Mar 2022

Voordelen van grasisolatieSlaat CO2 op tijdens de groei als boom...??? Zo is te lezen op de site. Waar groeien er grasbomen in Nederland en België?

Joost
Door

Joost

op 01 Apr 2022

Scherp en dank Eelco. Daar heb ik iets te snel op de knop "publish" gedrukt. Ik heb het aangepast. Het artikel wordt sowieso nog wat uitgebreid ook met nadelen, et cetera. Gelukkig slaat gras nog steeds veel CO2 op ondanks dat het geen boom is ;-)

Bert de Bruijn
Door

Bert de Bruijn

op 16 Oct 2022

Krimpt het product nog na plaatsing in de loop van de tijd? Hoe kun je het produkt het beste verwerken en kun je dit ook direct tegen de binnenzijde van het dakhout plaatsen bij een schuine kap, of dient er een spouw te worden aangehouden?

Joost van der Waal
Door

Joost van der Waal

op 30 May 2023

Grasvezel isolatie krimpt niet na plaatsing. Mits het niet zeiknat wordt. Grasvezel isolatie is eenvoudig te zagen. Grasvezelisolatie kan direct tegen het schuine dak worden geplaatst. Dit heeft zelfs de voorkeur. Een spouw kan namelijk zorgen voor condensatie.

jaap van luin
Door

jaap van luin

op 06 Jan 2023

de sterke hooi geur ( in huis) , na hoeveel tijd wordt die minder

Joost van der Waal
Door

Joost van der Waal

op 30 May 2023

4 tot 6 weken na het verwerken is de geur gemiddeld genomen wel weg.

Thomas
Door

Thomas

op 30 May 2024

Wat is de levensduur van grasvezel isolatie?

Reactie plaatsen