Dakisolatie afgewerkt met witte leemstuc

Dakisolatie afgewerkt met witte leemstuc

Dak geïsoleerd met houtvezel isolatie en afgewerkt met luchtzuiverende platen en witte leemfinish

De dakspanten zijn in het zicht gebleven. De opdrachtgever wilde ook graag een koof met verlichting in de nok.


In Zuid-Holland aan de Rotterdamseweg in Delft hebben wij deze woning uit 1883 voorzien van dakisolatie van houtvezel. Er is gekozen voor 14 centimeter houtvezel isolatie van Gutex met een Rd-waarde van 3,85. Het geheel is afgewerkt met hechtleem en leemfinish Duro Dover wit.


Voorheen: koud in de winter en onaangenaam warm in de zomer

Houten dakconstructie ontdaan van glaswolisolatie en gipsvezelplaten

Deze woning was al geïsoleerd met 7 cm glaswol isolatie. Alleen zoals wij wel vaker tegenkomen was het te dun geïsoleerd en zaten er veel naden tussen de isolatie. Hierdoor werd het alsnog erg koud in de winter onder andere doordat het niet luchtdicht was geïsoleerd en werd het ook onaangenaam warm in de zomer. Glaswol isolatie houdt, bij een isolatiedikte van 7 cm, de hitte maar een uur buiten. Daarom hebben we hier gekozen voor houtvezel isolatie van 14 cm dik vanwege zijn uitstekende warmteopslagcapaciteit. Bij deze dikte kan het tot wel 15 uur de hitte buitenhouden in de zomer. Voordat de hitte van overdag door de isolatie is, is het buiten alweer nacht en afgekoeld.

De bewoonster had in een ander deel van het huis al eens een dak laten isoleren met 10 cm dikke PIR-platen. Het viel haar op dat het in de zomer alsnog erg warm werd in de ruimtes onder dit dak. Dit komt doordat ook PIR isolatie hitte veel minder lang buitenhoudt ten opzichte van houtvezel isolatie.


Houtvezel isolatie met hergebruikte glaswolisolatie rond de schoorsteen

Rond de schoorsteen hebben we wat glaswolisolatie hergebruikt vanwege zijn hittebestendigheid. Dit is overigens wat anders dan de warmteopslagcapaciteit.