- De best manier om een je dak te isoleren: houtvezel versus glaswol versus PUR-schuim
- Houtvezel dakisolatie
- Glaswol dakisolatie
- PIR/PUR-schuim dakisolatie
- Bereken het oppervlakte van je schuine dak met deze handige formule
- Wat te overwegen voordat je houtvezelisolatie, glaswol of PUR-schuim kiest als dakisolatie?
- De beste isolatie voor daken

Dakisolatie
Je wilt je dak isoleren om te voorkomen dat de warmte ontsnapt, maar je weet niet zeker welk type isolatie aan jouw behoeften voldoet.
Tenzij jouw huis is gebouwd voor energie-efficiëntie, kun je zeer waarschijnlijk je maandelijkse energierekening verlagen door dakisolatie toe te voegen of bij te werken. Veel oudere huizen hebben onvoldoende, beschadigde of onjuiste dakisolatie in vergelijking met huizen die tegenwoordig worden gebouwd. Dit geldt ook voor de zolder, waar veel huizen tijdens de wintermaanden warmte verliezen.
Aannemers en zzp-ers die via Isoleerbewust opdrachten uitvoeren hebben meer dan 30 jaar ervaring met het ecologisch isoleren van huizen. Naast onze expertise op het gebied van ecologische isolatie, weten we ook het één en ander van traditionele isolatie zoals glas- en steenwol en synthetische isolatie zoals PIR en PUR.
Soorten dakisolatie
De meest voorkomende soorten dakisolatie zijn: houtvezelisolatie/cellulose, glaswol en PIR/PUR.
Zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien, zijn er enkele verschillen in de voordelen die deze materialen te bieden hebben.
...maar eerst nog even dit
De meeste warmte verliest je huis via een ongeïsoleerd dak
Over het algemeen verliezen de meeste ongeïsoleerde of slecht geïsoleerde huizen hun warmte via het dak omdat warmte opstijgt, en komt de meeste kou binnen via de begane grondvloer, rond ramen en deuren. Het loont dus om eerst je dak goed te isoleren en vervolgens ook je begane grond vloer, gevels en ramen.
De meeste oververhitting ontstaat onder het dak
De meeste oververhitting ontstaat ook via het dak, doordat dakpannen vol in de zon liggen op te warmen en deze warmte door de dakconstructie gaat. Via een dakraam komt ook warmte binnen van de zon. Woningen worden veelal geïsoleerd om de warmte in de winter binnen te houden. Alleen is het met de klimaatverandering en steeds extremere hitte in de zomermaanden ook fijn als de hitte buiten wordt gehouden. Kijk daarom niet alleen naar de Rd-waarde van een isolatiemateriaal maar ook naar de warmteopslagcapaciteit en faseverschuiving.
Faseverschuiving is de tijd tussen de warmtepiek buiten en de warmtepiek binnen uitgedrukt in uren.
Laten we nu elk materiaal eens nader bekijken om te zien welk materiaal het beste past bij jouw behoeften en dak.
De best manier om een je dak te isoleren: houtvezel versus glaswol versus PUR-schuim
Onze missie is om geïnteresseerden in isolatie te informeren en de bijbehorende klantvragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Zo is 'dakisolatie' een zoekterm in Google die veelvuldig wordt gebruikt. Daarom gaan we hierna de beste dakisolatie bespreken en de voor- en nadelen die bij elk type isolatie horen.
Houtvezel dakisolatie
Houtvezelisolatie is nog een vrij onbekend isolatiemateriaal voor veel mensen. Het kan als isolatiedekens worden toegepast of ingeblazen. Houtvezelisolatie bestaat voornamelijk uit reststromen van omgezaagde bomen uit duurzaam beheerde bossen.
Voordelen houtvezel dakisolatie :
- Lagere lange termijn kosten
- Draag bij aan een gezond binnenklimaat
- Houdt hitte langer buiten
- CO2-positief
- Milieuvriendelijk
- Vochtregulerend
- Herbruikbaar
Nadelen houtvezel dakisolatie:
- Grotere initiële investering
- Minder gekwalificeerde aannemers
- Arbeidsintensiever
- Bij het toepassen van houtvezel doe je er verstandig aan om een mondkapje en een veiligheidsbril te dragen omdat er veel stofdeeltjes vrijkomen
- Lagere brandklasse
- Grotere isolatiedikte
- Niet 100% ecologisch
Glaswol dakisolatie
Glaswol is een isolatiemateriaal dat bestaat uit extreem fijne glasvezels en in de meeste huizen wordt aangetroffen. Het wordt vaak toegepast als dekens/matten.
Voordelen glaswol dakisolatie:
- Lagere initiële investering
- Veel gekwalificeerde aannemers
- Hogere brandklasse
- Overal verkrijgbaar
- Recyclebaar
- Hittebestendig >100 °C
Nadelen glaswol dakisolatie:
- Houdt zomerse hitte korter buiten
- Energie-intensieve productie
- Hoge broeikasgasemissie bij productie
- Bij het toepassen van glaswol moet je beschermende kleding dragen omdat het irriterend werkt op de huid en in je ogen
- Wanneer het op zolder wordt verstoord, laat glaswolisolatie deeltjes in de lucht vrij, die kunnen worden ingeademd.
- Bij inademing kunnen deeltjes hoesten, neusbloedingen en andere aandoeningen van de luchtwegen veroorzaken.
- Kleine deeltjes die in contact komen met de huid kunnen zich in de poriën nestelen en jeuk, huiduitslag en irritatie veroorzaken.
- Verliest isolatiewaarde bij vocht
- Grotere isolatiedikte
PIR/PUR-schuim dakisolatie
PUR-schuimisolatie is een luchtbarrièremateriaal dat een afdichting vormt tegen luchtbeweging. Schuimisolatie met open cellen kan tot 100 keer zijn oorspronkelijke grootte uitzetten om elk hoekje en gaatje in de holte waar het wordt aangebracht te vullen. De hoofdingrediënten van schuimisolatie zijn watergeblazen en organische chemische verbindingen afgeleid van petroleumextracten.
Voordelen PUR-schuim dakisolatie:
- Hoge isolatiewaarde
- Kleine isolatiedikte
- Lichtgewicht
- Goede beschikbaarheid
- Arbeidsextensief
- Vochtwerend
- Drukvast
- Hoge brandklasse
- Goede luchtafdichting
Nadelen PUR-schuim dakisolatie:
- Houdt zomerse hitte korter buiten
- Energie-intensieve productie
- Hoge broeikasgasemissie bij productie
- Bij het toepassen van PUR-schuim moet je beschermende kleding dragen omdat het irriterend werkt op de huid en in je ogen
- Bij het toepassen van PUR-schuim komen chemische stoffen vrij die schadelijk zijn voor je luchtwegen. De gevaarlijkste is isocyanaat
- Bij inademing kunnen de schadelijke dampen: hoofdpijn, vermoeidheid, kortademigheid en geïrriteerde slijmvliezen veroorzaken
- Je kunt minstens 24 uur de kamers onder het net geïsoleerde dak niet gebruiken
- PUR-schuim isolatie is te ingewikkeld en gevaarlijk als doe-het-zelf dakproject omdat het onder andere mis kan gaan met het in de juiste verhoudingen mengen. Het moet worden geïnstalleerd door een professional.
- Chemisch afval na levensduur
Bereken het oppervlakte van je schuine dak met deze handige formule
Vierkante meters berekenen van muren en vloeren is vrij eenvoudig. Maar om de oppervlakte van een hellend dak te berekenen, als je niet overal bij kunt door de hoogte of obstakels, is lastiger. Als je hulp nodig hebt bij het berekenen van de vierkante meters van je hellend dak, welke anders is dan de oppervlakte van de begane grond vloer van een woning, volgt dan deze instructies>>>.
Wat te overwegen voordat je houtvezelisolatie, glaswol of PUR-schuim kiest als dakisolatie?
Ga niet over je budget
Het is één van de belangrijkste aspect wanneer je isolatie gaat aanschaffen en installeren: je budget. Gelukkig is het vrij eenvoudig om te ontdekken of je genoeg hebt begroot om de kosten van ecologische isolatie te dekken, aangezien het meestal 30% duurder is dan isoleren met gangbare minerale isolatiematerialen. En het is nagenoeg gelijk qua kosten van synthetisch isoleren.
De configuratie van je dak
Factoren die mogelijk van invloed zijn op de kosten van dakisolatie:
- Oppervlakte te isoleren deel
- Commercieel vs. particulier
- Materiaalkeuze
- Isolatiedikte
- Onderbrekingen zoals dakramen en schoorstenen
- Hoeveelheid verschillende isolatievlakken
- Staat van de huidige dakconstructie
- Gewenste afwerking
- Gewenst maatwerk
Kies de juiste isolatiedikte
Als jij je huis gaat isoleren dan is het goed om te bedenken welke isolatiedikte je wilt en wat past in je huis of kantoor. Hierbij kun je een aantal afwegingen hebben:
- Je wilt de minimale isolatiedikte om subsidie te krijgen
- Je wilt naar energielabel A met je isolatiemaatregelen
- Je wilt isolatiewaarden behalen zodat je van het gas af kunt
- Je wilt de isolatiewaarden om te voldoen aan het bouwbesluit
Isoleren doe je vaak maar één keer. Dus overweeg ook bij het na-isoleren een hogere isolatiedikte, dan wordt geëist, om in de toekomst gemakkelijker van het gas af te kunnen. Bedenk wel dat je met de eerste 6-8 cm ecologische isolatie de grootste energiebesparingssprong maakt naar maar liefst 50-60%. Daarna zijn de energiebesparingssprongen een stuk kleiner (zie afbeelding hieronder waarin je de curve af ziet vlakken). Zo zit je bijvoorbeeld met een verdubbeling van de isolatiedikte naar 14cm aan de 75% energiebesparing totaal. Dat is een sprong van 25%.
Check je subsidiemogelijkheden
Als jij je huis laat isoleren door een isolatiebedrijf dan kun je in aanmerking komen voor subsidie. Zo is er de landelijke subsidie Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).En daarnaast is het sinds 21 april 2021 toegestaan om voor dezelfde isolatiemaatregelen een ISDE subsidie aan te vragen en een lokale subsidie van je gemeente of provincie. Voor alle subsidieregelingen zowel landelijk als lokaal check de Energiesubsidiewijzer op www.verbeterjehuis.nl.
De beste isolatie voor daken
Nu je de voor- en nadelen van PIR/PUR-schuim, glaswol en houtvezelisolatie hebt bekeken, ben je misschien tot een conclusie gekomen over het beste type isolatie voor je dak.
Als je overweegt om je dak met houtvezel of een ander ecologisch isolatiemateriaal te willen isoleren en je woont in Zuid-Holland? Bel ons dan op 010-3070148 voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Als je meer wilt weten over wat ecologische isolatie zoals houtvezelisolatie allemaal te bieden heeft ga dan naar onze kennisbank.