schuin dak isoleren tussen gordingen

Dakisolatie aan de binnenzijde van een schuin dak

Het is vrij eenvoudig om je dak te isoleren aan de binnenzijde. Je dakbedekking kan blijven liggen, wat je veel geld kan schelen. En je bent niet afhankelijk van het weer. Het is dan vaak ook het eerste wat mensen laten doen bij het verduurzamen van hun woning. Je kunt met dakisolatie namelijk flink besparen op je gasrekening in de winter. En als je de juiste materiaal kiest, bespaar je ook flink op je elektriciteitsrekening voor koelen in de zomer. Dat is dus goed voor je portemonnee én voor het milieu.

Benieuwd wat dakisolatie aan de binnenzijde precies oplevert, en of dit type dakisolatie geschikt is voor jouw woning en wat het kost? In dit blogartikel gaan we uitgebreid op deze vragen in.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 26 maart 2023 en geactualiseerd en opnieuw gepubliceerd op 2 juli 2023.

Schuin dak isoleren tussen de balken

Isoleer je schuine dak eenvoudig door isolatie tussen de houten balken te klemmen. Vaak zijn bij oude woningen de 'gordingen' door veel mensen ook wel (dak)balken genoemd nog zichtbaar. Tussen de balken kun je isolatie plaatsen en afwerken.

Isoleren tussen balkenSchuin dak isoleren tussen gordingen

Als je de gordingen in het zicht wilt houden kost dit wel extra tijd en geld. Je moet namelijk alles op maat zagen doordat gordingen het dakvlak onderbreken en vaak ook zijn doorgezakt. Makkelijker en goedkoper is om een isolatiedikte te kiezen die net zo dik is als de balken zelf. Zo vul je de hele ruimte tussen de balken op met isolatie. Daarna plaats je de afwerking over de balken heen.


Schuin dak isoleren binnenkantSchuin dak isoleren zodat de balken nog zichtbaar blijven na afwerking

Plat dak isoleren aan de binnenzijde

Een plat dak kun je ook aan de binnenzijde isoleren. Dit noem je een koud dak. Vaak wordt het isoleren van platte daken aan de binnenzijde afgeraden in verband met kans op vochtproblemen onder je dampdichte dakbedekking van bitumen of EPDM. Je moet er dus voor zorgen dat vocht niet 'opgesloten' zit in je dakconstructie, want dan kunnen dakbalken gaan rotten. Dampopen bouwen met ecologische isolatiematerialen is hier een goede oplossing. Je moet er wel voor zorgen dat eventueel vocht kan opdrogen doordat de zon op je dakbedekking schijnt of uit de constructie kan door een dampopen afwerking aan de warme zijde. Wij raden aan om een bouwfysicus mee te laten kijken bij het isoleren van platte daken aan de binnenzijde om zo de kans op vochtproblemen te voorkomen.

Wat levert dakisolatie op?

Veel oude huizen van voor 1980 hebben vaak onvoldoende, beschadigde of slecht functionerende dakisolatie in vergelijking met huizen die tegenwoordig worden gebouwd. Zo verlies je veel warmte in de winter en komt er veel hitte binnen in de zomer.

Warmteverlies en oververhitting in huis

Daarom kiest Isoleerbewust om daken te isoleren met ecologische dakisolatie. Hiermee bespaar je gemiddeld 30% aan energie in de winter en tot wel 40% aan energie voor koeling in de zomer. Met zijn hoge warmteopslagcapaciteit en hoge dichtheid houdt het tot wel 3 keer langer hitte buiten dan bijvoorbeeld glaswol. Daarnaast zorgt de hoge dichtheid er ook voor dat ecologische isolatie ook erg goed is in geluid buiten houden.

We zoomen nu verder in op de voor- en nadelen dakisolatie aan de binnenzijde.

Voordelen van dakisolatie aan de binnenzijde:

 • bij montage ben je niet afhankelijk van weersomstandigheden
 • kan nagenoeg altijd; los wel eerst vocht- en schimmelproblemen op
 • het kan stap voor stap en kamer voor kamer worden gemonteerd
 • je hebt geen hoge steiger nodig om alles te kunnen bereiken
 • als doe-het-zelver relatief eenvoudig te doen

Nadelen van dakisolatie aan de binnenzijde:

 • ruimteverlies
 • in sommige gevallen kun je niet meer onder het dak staan
 • de werkzaamheden zorgen voor stof in huis
 • meer kans op inwendige condensatie doordat vochtige en warme lucht tegen het koude dakbeschot kan condenseren
 • meer kans op koudebruggen bij aansluitingen van dakramen en houten dakbalken

Met welke isolatiematerialen kan ik mijn dak isoleren aan de binnenzijde?

Je kunt verschillende isolatiematerialen gebruiken voor dakisolatie aan de binnenzijde. Wat voor jou de beste optie is, hangt onder andere af van je budget, de huidige staat van je dak, de gewenste isolatiewaarde, de ruimte en je kluservaring mocht je het zelf willen doen. Zo is het isoleren van je dak met glaswol, steenwol of bijvoorbeeld houtvezelisolatie vrij eenvoudig te doen. Maar isoleren met bijvoorbeeld PIR scheelt weer ruimte doordat je hiermee dunner kunt isoleren voor dezelfde Rd-waarde.

Tip! Let bij de keuze voor dakisolatie op de Rd-waarde en de faseverschuiving. Een hoge Rd-waarde, oftewel een hoge isolatiewaarde zorgt ervoor dat de warmte in de winter goed binnenblijft. Een hoge faseverschuiving geeft aan hoe lang (in uren) het isolatiemateriaal hitte buitenhoudt in de zomer.

Dakisolatie of vlieringvloer isolatie?

Als je onder het dak een verblijfsruimte hebt of wilt maken dan is het isoleren van het dak de beste optie. Zo blijft de verblijfsruimte warm in de winter en koel in de zomer als je het ecologisch isoleert. Als je onder het dak alleen maar opslag hebt dan is het isoleren van de vloer waarschijnlijk een betere optie. Dat kost namelijk minder isolatie en dus geld. Kijk ook of je eventueel de holle vloer in kunt blazen. Dat is helemaal makkelijk.

Dakisolatie kosten

De prijs voor het laten isoleren van je dak hangt onder ander af van:

 • de gewenste afwerking
 • de afstand tussen de gordingen
 • het gewicht van de afwerking
 • of je eventuele dakbalken in het zicht wilt houden
 • of je volgens de richtlijnen wilt isoleren met een dampremmende folie (ook luchtdicht) aan de warme zijde
 • de gewenste isolatiedikte
 • gewenste hoogte die je overhoudt onder het dak
 • de staat van je dak
 • of het aaneengesloten vlakken zijn of er wanden, dakspanten etc. de vlakken onderbreken

Als je gaat voor ecologische isolatie dan zijn de kosten van dakisolatie als volgt opgebouwd

Een dak kun je isoleren aan de binnenzijde tussen de houten dakconstructie of via de buitenzijde. Wij voeren met name dakisolatie aan de binnenzijde toe. In het geval van dakisolatie aan de binnenzijde zijn de kosten van dakisolatie als volgt opgebouwd (excl. btw, incl. plaatsing):

 • 14 centimeter dik houtwol isolatie (Rd=3,85 en houdt hitte theoretisch 11 uur buiten samen met dakpannen en dakbeschot): €37,50 per m2 (€25 materiaalkosten, €12,5 arbeidskosten)
 • Houten regelwerk waartussen de isolatie komt om de afwerking houvast en stevigheid te geven: €17,50 per m2 (€5 materiaalkosten, €12,5 arbeidskosten)
 • Luchtdichting en dampremming aan de binnenzijde van de isolatie met ‘bouwpapier’ en tape: €15 per m2 (€5 materiaalkosten, €10 arbeidskosten)

€70 per m2

(€35 materiaalkosten, €35 arbeidskosten)

Afwerking van de dakisolatie tussen balken

 • 2 centimeter houtvezel stucplaat (Rd=0,43) op houten latten: €35 per m2 (€15 materiaalkosten, €20 arbeidskosten)
 • Alternatief afwerken met OSB-plaat (formaldehydevrij): €35 per m2 (€15 materiaalkosten, €20 arbeidskosten)
 • Alternatief afwerken met ecologische MDF om later te verven: €40 per m2 (€20 materiaalkosten, €20 arbeidskosten)

dakisolatie banner

Wat is een goede isolatiedikte voor in je dak?

De gewenste isolatiedikte is ook van invloed op de totale investering. De isolatiedikte hangt onder andere af van je behoefte qua warmtecomfort binnenshuis, of je in aanmerking wilt komen voor subsidie en de aanwezige ruimte. Bij 14 centimeter natuurlijke isolatiemateriaal heb je een Rd-waarde van 3,7: dat is voldoende om subsidie te krijgen. Maar het kan uiteraard ook dikker. Weet wel dat na 10 centimeter de energiebesparing afvlakt.

Energiebesparing isolatie

Als je kiest voor 14 cm houtvezel isolatie dan houdt dit samen met het bestaande dak met dakpannen zo rond de 10 uur de warmte buiten. Dat is ideaal. Tegen de tijd dat de warmte binnen komt, is het nacht en koelt de isolatie alweer af. Dan dringt de warmte tot binnen door in de nacht als het al weer is afgekoeld en het makkelijker af te voeren is met bijvoorbeeld nachtventilatie.


Dakisolatie simulatie in ubakus

Simulatie van de isolatiewaarden van 14 houtvezel isolatie + 2 cm houtvezel stucplaat met behulp van Ubakus

Extra kosten dikker isoleren:

 • Van 14 naar 18 centimeter natuurlijke isolatie: €8 per m2 extra (€8 materiaalkosten, €0 arbeidskosten)
 • Van 14 naar 20 centimeter natuurlijke isolatie: €9 per m2 extra (€9 materiaalkosten, €0 arbeidskosten)

Je betaalt meer materiaalkosten, maar qua arbeid maakt iets meer isolatiedikte niet veel uit: de arbeidskosten blijven gelijk mits het met één isolatiemat kan. Als je dikker wilt maar dit alleen met twee gestapelde matten kan dan kost het wel meer arbeid.

Let op: houtvezel stucplaat mag je meerekenen als isolatie voor subsidie

Kies je voor een afwerking met houtvezel stucplaat? Weet dan dat je de houtvezel stucplaat als isolatie mee mag rekenen voor de ISDE-subsidie van RVO. Deze houtvezel stucplaat isoleert namelijk. In tegenstelling tot gipsplaat dat niet isoleert.

Zo kun je bijvoorbeeld een Rd van 3,5 halen met 12 cm ecologische isolatie + 2cm houtvezel stucplaat. Geef 14 cm op bij de subsidieaanvraag en meldt dat je 12 cm flexibele isolatie hebt toegepast en 2 cm stevige plaat. En benoem ook de Rd-waarde van deze plaat.

Waar moet je op letten bij dakisolatie aan de binnenzijde?

Bij dakisolatie aan de binnenzijde zijn er een aantal aandachtspunten die het isolerende effect verhogen en voorkomen dat er condensatie ontstaat in je constructie.

Wind- en regendichting aan de koude zijde van je isolatie

Zo voorkom je dat je isolatiewaarde halveert omdat de stilstaande lucht in je isolatie er uit wordt geblazen. De regendichting zorgt ervoor dat je dak en isolatie niet nat worden. Wind- en regendichting kun je goed regelen met dakpannen en een onderdak of goede dakbedekking van EPDM. Soms is het bij na-isolatie nodig om aanvullend een folie toe te passen.

Geen luchtspouw

Probeer te voorkomen dat er lucht tussen je isolatie en het onderdak komt. Hier kan namelijk condensatie ontstaan. Vul dus alle gaten goed op. Ecologische isolatie is prima in staat om vocht te transporteren naar buiten. Maar als er geen aansluiting is door lucht dan condenseert het vocht.

Luchtdicht 

Door een goede luchtdichting aan de warme zijde voorkom je dat je isolatiewaarde halveert met ongewenste luchtbewegingen door je isolatie. Dit 'blaast' de stilstaande lucht uit je isolatie. En dat is vaak nou net hetgeen dat isoleert. Luchtdichting kun je krijgen met speciale folie en tape of bijvoorbeeld gipsplaten die afgestuct worden. Let wel op dat de folie en/of afwerking goed aansluiten op de muren. Naden kunnen zorgen dat lucht alsnog door je constructie heen gaat. Tape of kit dit goed af.

Dampremmend aan de warmezijde

Vaak is de luchtdichte laag aan de warmezijde ook meteen de dampremmende laag. Dit kan met speciale folie of ook weer gipsplaten, osb/esb-platen, etc. Zorg er voor dat een dak altijd dampopener naar de koude zijde is. Als er een dampdichte laag aan de koude zijde zit zoals: bitumen, epdm, dampdichte folie. Plaats dan in plaats van alleen dampremmende folie een klimaat folie ook wel vochtvariabele folie genaamd.


Doe direct de huisscan. 

Kom in 2 minuten in contact met lokale bedrijven. En laat je dak isoleren met biobased isolatiemateriaal.


Reactie plaatsen