Grasvezel isolatie
Grasvezel isolatie wordt gemaakt van restmateriaal van gemaaid gras en gerecyclede jute vezels afkomstig uit natuurgebieden van Natuurmonumenten (NL) en Natuurpunt Vlaanderen (BE) dat anders ook niet als veevoeder gebruikt zou worden. Het is tot stand gekomen in het Interreg-project 'Grasgoed - Natuurlijk Groen als Grondstof'. Hierin werken natuurbeheerders, verschillende overheidsorganisaties, groenbedrijven en startups Newfoss en Grassa samen. Zo wordt Nederlands bermgras en de reststroom van gras uit onze natuurgebieden verwerkt in de Gramitherm fabriek in Sambreville tussen Namen en Charleroi. Newfoss is samen met Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Amsterdam, Provincie Noord-Holland en Waterschap Zuiderzeeland een consortium gestart -Grassbloxx- om eind 2023 een grasvezel isolatie fabriek te realiseren in Amsterdam.
Hoe wordt grasvezel isolatie gemaakt?
Grasvezel isolatie wordt gemaakt van gemaaid gras uit natuurgebieden in de regio's: Altena-Biesbosch/Vlijmens Ven, Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide en het Dommeldal en Vallei van de Zwarte Beek.
In de grasvezel isolatiematten van Gramitherm zitten 72% grasvezels, 20% jutevezels (afkomstig van jutezakken waarin cacaobonen zijn vervoerd naar de Antwerpse haven) en minerale toevoegingen die de brandveiligheid verhogen en schimmelgroei voorkomen.
Voordelen van grasvezel isolatie
- Bescherming tegen oververhitting in de zomer
- Hoog vochtregulerend vermogen; dampopen
- CO2-positief; slaat CO2 op tijdens de groei
- Makkelijk te verwerken en klemvast tussen kepers en balken
- Goede isolatiewaarde (0,036 - 0,045 W/mK)
- recyclebaar en composteerbaar
Nadelen van grasvezel isolatie
- Sterke hooi geur
- Tijdens de verwerking komen vezels vrij
Bescherming tegen oververhitting in de zomer
Grasvezel isolatie heeft een hoge warmteopslagcapaciteit, waarmee het energie-efficiëntie ondersteunt. Dit betekent dat het materiaal in staat is om warmte vast te houden, wat bijdraagt aan de vermindering van de energiekosten en het verbeteren van de energie-efficiëntie. Grasvezel isolatie biedt zo niet alleen bescherming tegen warmteverlies in de winter, maar het kan ook helpen om oververhitting tijdens de zomermaanden te voorkomen. In warme klimaten kan het gebruik van grasvezel isolatie in muren en daken helpen om de temperatuur binnen comfortabel te houden en de noodzaak van airconditioning te verminderen.
CO2-positief
Grasvezel isolatie helpt bij het verminderen van de wereldwijde CO2-uitstoot. Door gras te gebruiken als isolatiemateriaal wordt de noodzaak om niet hernieuwbare grondstoffen te gebruiken, zoals olie, verminderd. Bovendien zorgt grasvezel isolatie voor minder kooldioxide-uitstoot in de productiefase in vergelijking met andere isolatiematerialen.
Daarnaast is het belangrijk om te benadrukken dat grasvezel isolatie een negatieve CO2-uitstoot heeft. Dit betekent dat het materiaal meer CO2 opneemt en vasthoudt dan er wordt uitgestoten tijdens de productie en het transport. Dit komt doordat gras tijdens de groei CO2 uit de lucht opneemt en vastlegt in de plant. Wanneer het gras wordt geoogst en verwerkt tot isolatiemateriaal, blijft deze CO2 opgeslagen in het materiaal.
Makkelijk te verwerken
Door zijn stijfheid kan grasvezel isolatie eenvoudig geklemd worden tussen kepers en balken. Als de hart-op-hart afstand 60 cm is dan klemmen grasvezel isolatie matten perfect.
Uitstekende isolatiewaarden
Grasvezel isolatie heeft uitstekende isolatiewaarden in vergelijking met andere isolatiematerialen. Het houdt warmte vast en voorkomt koude luchtstromen. Dit resulteert in een comfortabele en temperatuurgecontroleerde omgeving.
Maar wist je dat grasvezelisolatie niet alleen uitstekende isolatiewaarden heeft, maar ook nog eens een duurzame keuze is? Het materiaal is namelijk volledig biologisch afbreekbaar en recyclebaar. Dit betekent dat het milieuvriendelijk is en geen schade toebrengt aan het milieu.
Sterke hooi geur
Grasvezel isolatie heeft een sterke hooi geur. De een vindt het storend, de ander vindt het naar versgemaaid gras ruiken. De geur is doorgaans 4-6 weken na plaatsing weggetrokken.
Tijdens de verwerking komen vezels vrij
Grasvezel isolatie laat vezels los tijdens het verwerken en plaatsen. Als je boven je hoofd isoleert is een stofbril en mondmasker wel aan te raden. Voordeel is dat het vooral grotere vezels betreft en minder fijnstof. Daarnaast bevat het geen schadelijke stoffen.
Grasvezel isolatie: prijs per m2
De flexibele grasvezel isolatie matten kosten bij een dikte van 14 cm:
€ 22,00 per m2
Eelco Dijkstra
op 31 Mar 2022Joost
op 01 Apr 2022Bert de Bruijn
op 16 Oct 2022Joost van der Waal
op 30 May 2023jaap van luin
op 06 Jan 2023Joost van der Waal
op 30 May 2023Thomas
op 30 May 2024