Isolerend glas

U-waarde van kozijnen en glas

Er zijn zoveel verschillende materialen, kozijnen en soorten glas om uit te kiezen, elk met hun eigen specificaties en prestaties. En dan zijn er ook nog eens verschillende isolatietermen zoals R-waarde en U-waarde. Je zult wel denken nog een isolatieterm en wat is het verschil dan met R-waarde? Rd of Rc-waarde wordt veelal gebruikt als isolatiewaarde voor vloer, wand of dak. Terwijl U-waarde een veel gebruikte isolatiewaarde is voor van ramen (glas en kozijnen).

Bij Isoleerbewust begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste isolatiekeuzes te maken. Alhoewel wij minder kennis hebben over isolerend glas weten we wel het één en ander over U-waarde.

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van U-waardes, de belangrijkste maatstaf voor isolatieprestaties. We leggen uit wat U-waardes zijn, hoe ze berekend worden en wat ze betekenen voor de isolatie van je muren, vloeren, daken, ramen (type glas en isolerende kozijnen) en deuren. We kijken specifiek naar de U-waarde van verschillende kozijnen en beglazing, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de opties die er zijn. En dan kijken we met name naar de isolerende werking en mate van warmtegeleiding. Met deze kennis zul je in staat zijn om weloverwogen keuzes te maken bij het isoleren van je huis, rekening houdend met jouw unieke wensen en behoeften.


Wat is de U-waarde?

Simpel gezegd geeft de U-waarde de hoeveelheid warmte aan die per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen binnen en buiten, door een constructie heen gaat. De eenheid van de U-waarde is W/m2K (Watt per vierkante meter per Kelvin).

Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Een lage U-waarde betekent namelijk dat er weinig warmte verloren gaat. Ter illustratie: enkel glas heeft een U-waarde van 5,8 W/m2K, terwijl een goed geïsoleerde muur een U-waarde van 0,2 W/m2K kan hebben.

De U-waarde is de omgekeerde waarde van de R-waarde (ook wel Rm-waarde genoemd), die de warmteweerstand van een materiaal aangeeft. De R-waarde wordt uitgedrukt in m2K/W. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatie.


U-waarde berekenen

Om de U-waarde te berekenen deel je 1 door de R-waarde:

U = 1 / R


U-waarde van kozijnen

Naast muren, vloeren en daken zijn ook kozijnen belangrijke elementen als het gaat om de isolatie van je huis. De U-waarde van een kozijn hangt af van het gebruikte materiaal.

Hieronder vind je de indicatieve U-waardes van verschillende kozijnmaterialen:

- Houten kozijnen met dubbelglas: ± 2,4 W/m2K

- Houten kozijnen met triple glas: ± 2,2 W/m2K

- Kunststof kozijnen met dubbelglas: 1,1 - 1,4 W/m2K

- Kunststof kozijnen met triple glas: 0,7 - 1,0 W/m2K

- Aluminium kozijnen met dubbelglas: ± 1,1 W/m2K

- Aluminium kozijnen met triple glas: ± 0,9 W/m2K

Volgens het Bouwbesluit mag de gemiddelde U-waarde van alle ramen en deuren in een nieuwbouwwoning sinds 1 januari 2015 niet hoger zijn dan 1,65 W/m2K. Er mogen wel ramen zijn met een hogere U-waarde, zolang het gemiddelde maar onder de 1,65 W/m2K blijft.


U-waarde van glas

De U-waarde van glas, ook wel de Ug-waarde genoemd, heeft een grote invloed op de totale isolatiewaarde van een raam. Hoe lager de Ug-waarde, hoe beter het glas isoleert.

Hieronder een overzicht van de Ug-waardes van verschillende type glas:

- Enkel glas: 5,8 W/m2K

- Dubbel glas: 2,8 W/m2K

- HR glas: 2,0 W/m2K

- HR+ glas: 1,6 W/m2K

- HR++ glas: 1,1 W/m2K

- Triple glas: 0,5 - 0,9 W/m2K


Door te kiezen voor HR++ glas of triple glas kun je de isolatiewaarde van je ramen dus aanzienlijk verbeteren ten opzichte van enkel of standaard dubbel glas. Naast de Ug-waarde is ook de afstandshouder tussen de glasplaten van belang. Een 'warme' afstandshouder van kunststof of RVS isoleert beter dan een aluminium afstandshouder.


Gecombineerde U-waarde van kozijn en glas

De totale isolatiewaarde van een raam wordt uitgedrukt in de Uw-waarde (ook wel de Uraam-waarde genoemd). Dit is de gecombineerde U-waarde van het kozijn (Uf-waarde), het glas (Ug-waarde) en de afstandshouder (ψ-waarde)[7]. De Uw-waarde kan als volgt berekend worden:


Uw = (Af x Uf + Ag x Ug + lg x ψg) / (Af + Ag)


Waarbij:

- Af = oppervlakte kozijn

- Uf = U-waarde kozijn

- Ag = oppervlakte glas

- Ug = U-waarde glas

- lg = lengte afstandshouder

- ψg = lineaire warmtedoorgangscoëfficiënt afstandshouder


Een rekenvoorbeeld: een houten kozijn (Uf = 1,7 W/m2K) met HR++ glas (Ug = 1,1 W/m2K) en een kunststof afstandshouder (ψg = 0,06 W/mK) heeft bij een raamoppervlak van 2 m2 (80% glas, 20% kozijn) een Uw-waarde van:


Uw = (0,4 x 1,7 + 1,6 x 1,1 + 5,2 x 0,06) / 2 = 1,27 W/m2K


Conclusie

De U-waarde is een belangrijke maatstaf voor de isolatiekwaliteit van je huis. Door te kiezen voor isolatiematerialen, kozijnen en beglazing met een lage U-waarde, kun je het warmteverlies beperken en je energierekening verlagen. Als je glasoppervlak aanzienlijk is in je gevel dan levert goede isolerende ramen meer op dan goed geïsoleerde gevels. Zorg wel dat je ramen goed luchtdicht zijn. Anders wordt je investering minder waard door tocht rond je goed geïsoleerde ramen.

De kosten van triple glas wegen bij de meeste huizen niet op tegen de energiebesparing. De rest van je huis moet dan ook goed geïsoleerd zijn.

Reactie plaatsen