Slecht geplaatste bodemfolie

Kruipruimte isoleren: Let op deze 6 veelvoorkomende problemen

Zijn pantoffels en sloffen een must-have in jouw huis door de koude vloer?

Weinig tot geen isolatie onder je vloer of in de kruipruimte kan er voor zorgen dat je vloer ijskoud aanvoelt.

Als jij je kruipruimte wilt isoleren zijn er een aantal veelvoorkomende problemen waar je op moet letten zoals vocht, koude vloer, schimmels en houtrot.


Climatedeal heeft in zijn tweejarige bestaan tot nu toe alleen nog maar 5 goed geventileerde kruipruimten geïsoleerd. Maar we zijn ook kruipruimten tegengekomen met onder andere water tot wel 40 centimeter of waterdruppels die van de vloer af drupten.


We bekijken nu de top 6 kruipruimte isolatie problemen en hoe dit aan te pakken.

Let wel op: dat een kruipruimte isoleren maatwerk is. Geen één kruipruimte is hetzelfde. Je doet er dus verstandig aan je kruipruimte eerst te laten inspecteren en een advies op maat te krijgen. En ook berekeningen er op los te laten waarmee zekerheid verkregen kan worden over de gekozen oplossing.


Kruipruimte isolatie problemen

Slecht geplaatste isolatieIsolatie slecht geplaatst


Natte kruipruimte isoleren

Water kan in je kruipruimte sijpelen via funderingsmuren of komen door een hoge grondwaterstand.

Een natte kruipruimte kan leiden tot het groeien van schimmels, maar ook andere problemen zoals houtrot. Traditionele isolatie zoals glaswol kan fungeren als een voedingsbodem voor schimmels als het eenmaal nat is.

Oplossing: Als eerste moet je uitzoeken waar het water vandaan komt. Als er water in je kruipruimte staat zoek dan uit of dit je muren en vloer aantast. In sommige gevallen is een hoge waterstand juist goed anders gaan de houten koppen van de funderingspalen rotten als ze niet onder water staan. Maar vochtige muren kunnen er ook voor zorgen dat de koppen van vloerbalken, in de muur, gaan rotten. In dat geval moet je de vloerbalken repareren, vervangen of in het ergste geval de volledige vloer vervangen. Als het water door de funderingsmuren komt, moet het worden gerepareerd.

Heb je een vochtige bodem? Overweeg dan om een bodemfolie als dampscherm op de vloer te leggen om het droog te houden. Of kies voor een ecologische variant zoals met schelpen of kleikorrels.


Isolatie gebruiken om vochtproblemen op te lossen in de kruipruimte

Een vochtige kruipruimte kan ontstaan door onder andere slechte ventilatie. In veel kruipruimten is dit het geval. De dampspanning kan dan zo hoog zijn dat het vocht via de kruipruimte door de vloer wilt. Sommige huiseigenaren denken dat het spuiten van PUR-schuimisolatie onder de houten vloer het vochtprobleem zal oplossen omdat het waterdicht is. In werkelijkheid zal dit het probleem alleen maar maskeren en in de toekomst tot grotere problemen leiden. Zo kan je houten vloer en vloerbalken gaan rotten doordat het geen vocht kwijt kan dat vanuit de woning komt of in het hout zelf zit via bijvoorbeeld de muren. Hetgeen waarvan je dacht je vloer voor te beschermen zorgt ervoor dat het gaat rotten.

Oplossing: Als eerste moet je uitzoeken waar het vocht vandaan komt. Als het vocht ontstaat door slechte ventilatie, zorg dan dat je ventilatieroosters schoonmaakt of aanbrengt. Gebruik dampopen isolatie, zodat vocht niet opgesloten wordt.


Vochtige kruipruimte isoleren

Isolatiematten kunnen als een spons werken als er teveel vocht is in de kruipruimte.

Het vocht dat in de kruipruimte komt wordt opgezogen door isolatiematerialen zoals glaswol, houtwol, cellulose en vlas. Als glaswol nat is wordt de isolatiewaarde gehalveerd. Vocht krijgt ook de kans om via het isolatiemateriaal zichzelf omhoog te werken naar de (houten) vloerconstructie en krijgt zo de kans om schimmel en rot te veroorzaken.

Schimmel kan tot serieuze gezondheidsproblemen zorgen in huis.

Oplossing: Zorg dat je isolatiemateriaal niet te nat wordt is de beste oplossing. Gebruik een dampvariabele folie aan de onderkant als je isolatiematten van bijvoorbeeld houtvezel isolatie, vlas of cellulose toepast. Dit is een folie die zich sluit als de vochtbelasting, en dampspanning hoog zijn.

Een andere aanrader is naast dat je met de gewenste opbouw op ubakus.com een simulatie kan draaien om te kijken naar onder andere mogelijk optredende vochtproblemen. Als je zeker wilt zijn van de juiste keuze laat dan een WUFI-analyse doen. Vaak ontstaan problemen pas na jaren en denk je dat je het goed hebt gedaan. Met WUFI kun je 5, 10, 15, 20 et cetera jaar dynamisch modelleren en heb je veel meer zekerheid of je gekozen oplossing ook echt goed gaat werken.


Isolatie valt naar beneden in de kruipruimte

Na verloop van tijd kan de zwaartekracht ertoe leiden dat isolatie onder je vloer naar beneden valt waardoor er weer koude lucht je vloeren kouder maakt.

Als dit gebeurt, heb je in wezen geen werkende isolatie onder je vloer.

Oplossing: Als je isolatie hebt dat 'hangt' of klemt tussen de vloerbalken, moet je dit regelmatig controleren om er zeker van te zijn dat het niet doorzakt of van de vloer valt. Je kunt ook een meer permanente oplossing overwegen, zoals rachels vastgeschroefd aan de onderkant van de houten balken, plakpennen of andere sub constructies.


Nog steeds een koude vloer zelfs met isolatie

Je gaat ervan uit dat je vloer goed geïsoleerd is, maar zonder luchtafdichting zijn je vloeren nog steeds koud. Er kan dan namelijk koude lucht door de isolatie bewegen.

Oplossing: Door een luchtafdichting toe te voegen met luchtdichte folie ontstaan er geen ongecontroleerde luchtbewegingen tot aan je vloer. Hierdoor blijft je vloer warmer in de winter en bespaar je op stookkosten.


Isolatie slecht geplaatst

Als isolatiemateriaal niet op de juiste manier is toegepast, blijf je voortdurende last hebben van problemen.

Zo kan er alsnog koude lucht bij je vloer komen doordat het niet luchtdicht is gemaakt, of het wordt te vochtig in huis door het niet toepassen van een dampremmende of -variabele folie aan de onderzijde, of er zijn grote doorvoeren door je vloer waardoor er nog steeds kou naar binnenkomt.

Oplossing: Vraag de aannemer om referenties en zorg dat het isolatiemateriaal luchtdicht maar niet dampdicht wordt uitgevoerd.


Je kruipruimte isolatie problemen oplossen

Als je begrijpt hoe de verschillende soorten isolatiematerialen werken, en wat nodig is voor een goed functionerende isolatielaag, kan het antwoord zijn op je kruipruimteproblemen.

Sommige huiseigenaren hebben ontdekt dat het voor de lang termijn een betere oplossing is om hun hele houtenvloer te vervangen door schuimbeton om hun problemen op te lossen. Maar dat kan niet altijd. Soms is het ook een goede oplossing om oude slecht functionerende isolatie te verwijderen en te vervangen door ademende ecologische isolatie met een dampremmende folie.

Check hier de kosten om je vloer ecologisch, oftewel natuurlijk of biobased, te isoleren aan de onderzijde vanuit de kruipruimte>>


Kennis over ecologisch isoleren


Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met de Gideon's Materialentribe leden Ralf van Tongeren (biobased architect) en Carla Rongen (bouwbioloog).

Reactie plaatsen