Is het verstandig bodemfolie toe te passen in mijn kruipruimte?

Je kruipruimte is een donkere, vochtige ruimte die een broedplaats kan zijn voor schimmel als je niet de juiste maatregelen neemt.

Een van die maatregelen is bodemfolie als dampscherm in de kruipruimte. Vooral ook fijn als je een vieze bodem hebt en gaat isoleren.


Wat is bodemfolie in de kruipruimte?

Je vraagt je vast af of bodemfolie in je kruipruimte nodig is?

Bodemfolie wordt vooral toegepast als er teveel vocht in je kruipruimte komt via de bodem. Dit wil je voorkomen, want het kan een hoop problemen veroorzaken.

Bij een vochtige kruipruimte zonder bodemfolie, bodemisolatie of vloerisolatie kan er condens ontstaan door de koude lucht in de kruipruimte die tegen de onderkant van een warme vloer komt. Door condens kan de vloer koud aanvoelen en kan dit zorgen voor rot aan je houten- of betonvloer.

Teveel aan vocht kan ook leiden tot schimmelgroei, die ongezond zijn. Stel dat je al glaswol in je kruipruimte hebt onder je vloer, zonder dampscherm, dan houdt dat vocht vast. Dit kan leiden tot constructieve schade aan je huis, waaronder rottend hout en verroest metaal.

Zonder dampscherm kan het vocht dat via de bodem je kruipruimte inkomt leiden tot elektrische kortsluiting. Dit levert brandgevaar op. Het vocht kan er ook voor zorgen dat je leidingen gaan roesten en na verloop van tijd breken. Daarom is een vochtscherm onder het huis zo belangrijk, omdat het die schade en mogelijke gevaren kan helpen voorkomen. Door een dampscherm, zoals bodemfolie, in je kruipruimte te installeren, blijft de ruimte droog en gezond.

Als je bodem niet nat is kun je het dampscherm ook onder de isolatie plaatsen. Gebruik een dampvariabele folie als je een vochtige kruipruimte hebt aan de onderkant als je isolatiematten van bijvoorbeeld houtvezelisolatie, hennep, vlas isolatie of cellulose toepast. Dit is een folie die zich sluit als de vochtbelasting, en dampspanning hoog zijn.


Voordelen bodemfolie

  • Geen vocht- en stankoverlast meer in je kruipruimte
  • Houten balken en vloeren blijven goed behouden
  • Geen roest of kortsluiting aan stalen balken, elektra, metalen buizen voor verwarming en riolering
  • Warmere vloer door een lagere luchtvochtigheid in de kruipruimte
  • Minder ziektekiemen zoals schimmels
  • Radon vanuit de bodem wordt ook tegengehouden


Nadelen bodemfolie

  • Bodemfolie of bodemisolatie is niet een volwaardige vervanger van vloerisolatie
  • Riolering en buizen in je bodem zijn moeilijker of niet meer bereikbaar
  • Bodemfolie wordt in het algemeen van fossiele grondstoffen gemaakt
Reactie plaatsen