Vloerisolatie vlas

Vloerisolatie kosten: bespaar geld en verhoog uw comfort!

Altijd maar die pantoffels aan in de winter. Even met je kinderen op de vloer spelen in de winter is geen pretje. Je krijgt rillingen zo koud voelt de vloer aan. U wilt een vloer die warm aanvoelt en energie besparen. Maar wat kost nou vloerisolatie? In dit artikel gaan we dieper in op de kosten voor vloerisolatie en hoe die is opgebouwd.


Kosten van vloerisolatie per m2

De kosten van vloerisolatie kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de ruimte, het type isolatiemateriaal en de arbeidskosten. Over het algemeen is vloerisolatie relatief goedkoop in vergelijking met andere vormen van isolatie, zoals dakisolatie. Zo heb je bij vloerisolatie via de kruipruimte geen mooie afwerking nodig wat scheelt in de kosten.

De gemiddelde kosten van vloerisolatie zijn ongeveer €50 tot €60 per vierkante meter. Dit is echter slechts een indicatie en de daadwerkelijke kosten kunnen hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de bovengenoemde factoren.

Een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van het isolatiemateriaal is de Rd-waarde. De Rd-waarde geeft aan hoe effectief het materiaal is in het isoleren van warmte. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatieprestaties van het materiaal. Het is belangrijk om te kiezen voor een materiaal met een hoge Rd-waarde om te zorgen voor de beste isolatieprestaties. Daarnaast is ook de Rc-waarde belangrijk; de warmteweestand van de hele vloer.

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar voor vloerisolatie, waaronder glaswol, steenwol, vlas isolatie, houtvezel isolatie, cellulose-isolatie, EPS (geëxpandeerd polystyreen), XPS (geëxtrudeerd polystyreen) en PUR (polyurethaan). Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is belangrijk om te kiezen voor een materiaal dat past bij de specifieke behoeften van uw woning.

De arbeidskosten zijn ook een belangrijke factor bij het bepalen van de totale kosten van vloerisolatie. Het is belangrijk om een professionele isolatiespecialist in te schakelen om het werk uit te voeren, aangezien een slecht uitgevoerde vloerisolatie kan leiden tot problemen met vocht en schimmel.


Vochtproblemen drijven de kosten omhoog

Bij het isoleren van uw vloer is het belangrijk om geen problemen te krijgen met vocht en schimmel omdat dit de kosten opdrijft. Als u isoleert en later rotte vloerbalken krijgt bijvoorbeeld dan kost u dit veel extra geld. Zorg er daarom voor dat de dakbalken niet worden 'opgesloten' met dampdichte isolatiematerialen zoals PUR. Het isoleert goed maar sluit het hout helemaal op waardoor eventueel vocht niet meer weg kan. Isoleer daarom een houten vloer altijd dampopen maar wel winddicht.


Opbouw kosten ecologische vloerisolatie

Kosten vloerisolatie via de kruipruimte

Wat kost vloerisolatie via de kruipruimte nou? Dit is een veelgestelde vraag door potentiële klanten tijdens onze kennismakingsgesprekken. Met vloerisolatie via de kruipruimte kom je aan de volgende kosten:

  • 14 centimeter dik natuurlijke isolatie (Rd=3,7 -> voldoende voor subsidie): €42,50 per m2 (€20 materiaalkosten, €22,50 arbeidskosten)
  • Wind (lucht)- en vochtdichting met folie en tape: €12,50 per m2 (€5 materiaalkosten, €7,50 arbeidskosten)
  • Houten latten (geïmpregneerd) aan de onderkant: €5 per m2 (€3 materiaalkosten, €2 arbeidskosten)


€60 per m2

(€28 materiaalkosten, €32 arbeidskosten)


Kosten vloerisolatie aan bovenzijde

Als je de begane grondvloer of vlieringvloer van bovenaf wilt isoleren zijn de kosten als volgt opgebouwd:

  • 14 centimeter dik natuurlijke isolatie tussen houten subconstructie: €37,50 per m2 (€25 materiaalkosten, €12,50 arbeidskosten)
  •  Houten regelwerk waartussen de isolatie komt om de vloerplaten houvast en stevigheid te geven: €27,50 per m2 (€10 materiaalkosten, €17,50 arbeidskosten)


€65 per m2

(€35 materiaalkosten, €30 arbeidskosten)


  • Afwerken met OSB/ESB-plaat (geen toegevoegde formaldehyde) tevens luchtdichting als je rondom aftapet: € 37,50 per m2 (€20 materiaalkosten, €17,50 arbeidskosten) 


Vloerisolatie kosten bereken

Om te berekenen wat vloerisolatie ongeveer gaat kosten vermenigvuldigd u prijs per m2 maal het oppervlakte dat uw wilt isoleren. 


Voorbeeld: u wilt uw begane grond vloer isoleren. Het oppervlakte is 60 m2. Als u dit ecologisch wilt isoleren kost u dit ongeveer: [€60 x 60m2] €3.600. 

Let op dat er meerwerk kostenposten kunnen zijn, zie hieronder.


Mogelijke kosten voor maatwerk aan vloerisolatie


Maatwerk vloerisolatie aan de onderzijde

  • Als er waterleidingen/ verwarmingsbuizen, et cetera ‘in de weg lopen’, dit kost tape en extra folie om hiervoor benodigde sneden af te dichten: €7,50 per m2 (€2  materiaalkosten, €5,50 arbeidskosten)
  • Als je een betonvloer hebt, dan moet er een subconstructie van houten latjes gemaakt worden en bevestigd aan de betonvloer waardoor de isolatie tegen de vloer aan blijft zitten: €15 per m2 (€5 materiaalkosten, €10 arbeidskosten)
  • Als er graafwerkzaamheden zijn geweest in de kruipruimte en er ligt bijvoorbeeld een bult grond. Dan moet dit eerst afgegraven worden. De overtollige grond wordt geëgaliseerd of afgevoerd. De kosten hiervan zijn moeilijk te bepalen. Maar reken op een uurtarief van €40-€50. Het is afhankelijk of de bult die in de weg zit van zand is of van harde klei.


Maatwerk vloerisolatie aan de bovenzijde

  • Als dakbalken tot aan de vloer lopen dan zorgt dit ervoor dat er extra gezaagd en gepast moet worden met de vloerplaat: €15 per m2 (€0 materiaalkosten, €15 arbeiskosten)


Je kunt zeker goedkopere vloerisolatie vinden zoals glaswol. Maar weet wel dat dit niet ecologisch is. En dat glaswol zijn isolatiewaarde verliest als het vochtig wordt. Glaswol toepassen in een vochtige kruipruimte is geen goed idee. PUR-schuim is waarschijnlijk wat goedkoper qua arbeidskosten. Maar is slecht voor het milieu en je gezondheid. Daarnaast sluit het je houtenvloer op waardoor het kan gaan rotten.


In conclusie zijn de kosten van vloerisolatie afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de ruimte, het type isolatiemateriaal en de arbeidskosten. Hoewel de kosten initieel hoog kunnen lijken, kan vloerisolatie op de lange termijn besparingen opleveren op energierekeningen en een comfortabelere leefomgeving bieden. Het is belangrijk om een isolatiespecialist te raadplegen om te zorgen voor een professionele installatie.

Reactie plaatsen