Plafond isoleren

Plafond isoleren: dit zijn je mogelijkheden

Overweeg jij om je plafond te isoleren? Goed bezig! Zo krijg je een lagere energierekening. Maar wellicht vraag jij je nu af: wat zijn de mogelijkheden? De meeste mensen hebben het namelijk over een dak, vloer en gevels isoleren. Als jij je plafond wilt isoleren van bijvoorbeeld je woonkamer, heb je andere mogelijkheden qua isolatie.

In deze blogpost bespreken we de verschillende manieren om je plafond te isoleren, met de voor- en nadelen van elke optie.

Persoonlijk advies nodig? Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.  


Plafond vervangen en isoleren tussen balken

De meest voor de hand liggende oplossing is je oude plafond verwijderen, isoleren tussen de vloerbalken en weer opnieuw opbouwen. Dit is een goede opties als je een houten vloer hebt. De gipsplaten met gipsstuc erop, of stuc op riet bij oudere huizen, wordt er dan afgesloopt. Dit geeft veel afval. En zorgt voor veel stof in huis. Daarom gebeurt vooral bij grote verbouwingen voordat mensen hun nieuwe huis intrekken.

Tussen de vloerbalken kun je allerlei verschillende soorten isolatiematerialen toepassen. Bijvoorbeeld flexibele isolatiematten zoals glaswol, steenwol, houtvezel, etc. Je moet het daarna wel weer afwerken om het plafond strak te krijgen.

Goede thermische isolatie is niet meteen ook goede akoestische isolatie. Let op de Rd-waarde, geluidisolatie, maar ook dichtheid en massa die zorgen voor een betere geluidsdemping.

Bij het terugbrengen van het plafond kun je kiezen voor stevige houtvezelplaat in plaats van gipsplaat. Deze isoleert nog eens extra in tegenstelling tot gipsplaat. Je kunt deze plaat stucen met leem, kalk of natuurlijk kalkgips.

Plafond isoleren zonder slopen

Een andere optie is om je holle vloer in te laten blazen met isolatie van houtvezelisolatie, cellulose isolatie of stro. Het voordeel hiervan is dat je bestaande plafonds kunt laten zitten. Een nadeel is dat er gaten van 8,5 centimeter diameter geboord moeten worden om de isolatie in te kunnen blazen.


Cellulose inblaasisolatie


Je kunt de isolatie via de onderzijde of bovenzijde in laten blazen. Via de onderzijde krijg je gaten in je plafond waar kurkdoppen in komen die je naderhand weer kunt stucen. Tussen vloerbalken komt steeds één gat. Of je laat het via de bovenzijde inblazen. Vaak halen mensen dan over de lengte van hun huis een strook laminaat, of plank weg zodat je niks ziet van de gaten in de ondervloer.

Cellulose, houtvezel en stro zijn ook goede isolatie tegen geluid.

Stevige isolatieplaat direct tegen het plafond of vloer bevestigen

Een derde optie met stevige isolatieplaten wordt vooral toegepast bij betonvloeren. Deze drukvaste platen kunnen aan de onderzijde of bovenzijde van de vloer worden bevestigd. Dit wordt nu veelal gedaan met synthetische isolatieplaten maar kan ook met drukvaste ecologische isolatieplaten zoals van houtvezel.

Heeft het zin om je plafond te isoleren?

Plafondisolatie wordt gedaan voor het warmtecomfort, om geluid te dempen of beiden. Je kunt het toepassen bij een plat dak, het plafond tussen jou en je bovenburen of in verdiepingsvloeren van je huis.

Let op: bij het inblazen van een plat dak moet er alsnog ook wel een klimaatfolie worden gespannen aan de warme zijde. Welke weer afgewerkt kan worden.
Bijvoorbeeld tussen je woonkamer en de slaapkamers -waar altijd een raampje open staat ook in de winter. Of je vlieringvloer of zoldervloer om de kou en warmte buiten te houden.

Het heeft in sommige gevallen dus wel degelijk zin. Maar niet altijd. Bedenk van tevoren wat je doel is met isoleren. Zo heeft plafondisolatie om warmteverlies te voorkomen minder zin tussen twee verwarmde verdiepingen. Bijvoorbeeld bij een kelder waar het ook met strenge vorst niet kouder wordt dan 16 graden.

Plafondisolatie wordt de laatste tijd steeds vaker toegepast bij thermische compartimenten. Hierbij isoleer je bijvoorbeeld de vloer tussen de woonkamer en de slaapkamers. Dit kan eenvoudig bij holle houten plafonds (ook wel holle houten balken plafond). Bij een betonvloer is dit een ander verhaal.

Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende thermische compartimenten:
• woongedeelte zonder garage (linksboven op afbeelding)
• woongedeelte met garage (rechtsboven)
• woongedeelte (linksonder)
• woongedeelte met aanbouw en zolder als twee losse beschermde volumes (rechtsonder)

In dit geval gaat warmte uit de woonkamer niet verloren naar de koude slaapkamers er boven.

 Isoleerbewust_thermische compartimenten


Als je kiest om de gevels van slaapkamers (waar je altijd een raampje open wilt), niet wilt isoleren inventariseer dan eerst goed je warmte-, koelte en ventilatiebehoefte. Isoleren doe je namelijk niet alleen om warmte in huis te houden, maar ook om buiten te houden in de warmere zomermaanden.

Hoe kan ik mijn plafond isoleren?

Je hebt net besloten je plafond te willen isoleren en kijkt dan omhoog. Nu vraag jij je wellicht af: “maar hoe dan?”.

Bij een houten plafond of houten balken plafond denken mensen vaak aan het plafond er uit slopen en isoleren tussen de balken. Maar er zijn in dat geval nog meer opties met veel minder rotzooi en stof. Bij een betonnen plafond of betonnen vloer gelden andere principes. Hierna behandel ik een aantal opties inclusief het geschikte soort isolatiemateriaal. De beste keuze hangt onder andere af van het soort plafond.

Wat is de beste plafond isolatie?

Wat de beste opties is voor jou hangt af van het soort vloer of plafond. Heb je een betonnen plafond of betonvloer dan zijn stevige isolatieplaten aan de boven- of onderzijde het makkelijkst. Anders moet je een subconstructie gaan maken in het geval van niet drukvaste isolatiematerialen. Let wel op dat je in het geval van een plat dak met bitumen aan de bovenzijde het beste niet te dik isoleert met drukvaste isolatieplaten aan de onderzijde. Dit vanwege kans op inwendige condensatie. Vraag in dit geval een professional om advies.

Bij het isoleren van een plafond in vochtige ruimtes is het verstandig om een klimaatfolie te plaatsen aan de onderzijde zodat er niet of nauwelijks vocht je plafond in gaat.

Wat kost het om je plafond te isoleren?

Dit hangt af van welke methode van plafondisolatie je kiest. Moet eerst het bestaande plafond er af gesloopt worden? Als je dit laat uitvoeren kost je dit ook geld. Het isoleren daarna kost je om en nabij €60 per m2 (materiaal + arbeid) voor een dikte van 14 centimeter. Houdt in je budget ook rekening met een nieuwe afwerking.

Om sloop en sloopkosten te voorkomen kun je kiezen voor inblaasisolatie. Dit is een goedkope manier van isoleren. Vooral als je het redt om 250m2 in te laten blazen op een dag. Dat is wat een professionele inblazer per dag kan inblazen. Dan kost het zo rond de €18 per vierkante meter bij een isolatiedikte van 20 centimeter. Redt je 250 m2 niet? Check dan of een buurman of buurvrouw mee wilt doen.

Houdt er met inblazen onder een platdak met bitumen of EPDM wel rekening mee dat als je dit laat doen er wel nog een vochtvariabele laag nodig is aan de onderzijde. Dit kan met speciale dampremmende coating of met vochtvariabele folie. Dit mooi dan wel weer worden afgewerkt anders blijf je de folie zien.

Hoe dik moet plafondisolatie zijn?

Bij het isoleren van een plafond tussen vloerbalken kun je de hele hoogte opvullen maar dat hoeft niet per se. Je kunt ook een deel van de hoogte isoleren. Met 14 centimeter van bijvoorbeeld: glaswol, houtvezel of metisse isolatie kom je in aanmerking voor ISDE-subsidie. 14 centimeter is over het algemeen voldoende in een verdiepingsvloer. Met een plat dak raden we aan om je te laten adviseren door een professional in verband met de dampdichte bitumen of EPDM aan de bovenzijde, eventueel grind of een groendak.

Met inblaasisolatie is het aan te raden om de gehele holle ruimte op te laten vullen. Dus met een isolatiedikte zo hoog als de vloerbalken. Zo bereik je de juiste dichtheid met een goede isolatiewaarde.

Laat je adviseren door Isoleerbewust

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om je plafond te isoleren. Wat in jouw geval de beste oplossing is, hangt af van je woning, je budget en natuurlijk je persoonlijke voorkeur. We denken graag met je mee. Vul het onderstaande contactformulier in en we nemen snel contact met je op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Vraag je adviesgesprek aan

Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.


Reactie plaatsen