Warme vloer

Biobased inblaasisolatie vs. Tonzon vloerisolatie

Je bent opzoek naar een betaalbaar en goed isolerende vloerisolatie voor je begane grondvloer. Grote kans dat je naast gangbare isolatiematerialen zoals glaswol ook Tonzon vloerisolatie en biobased inblaasisolatie hebt gezien.

Maar wat is nu precies het verschil tussen deze 2 type vloerisolatie. En wat moet je kiezen? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van beide opties.


Verschillen tussen vloerisolatie met Tonzon folies en biobased inblaasisolatie

De vloerisolatie van Tonzon en biobased inblaasisolatie lijken niet veel op elkaar. Dat komt omdat Tonzon bestaat uit reflecterende folies en biobased inblaasisolatie bestaan uit natuurlijke vezels van onder andere cellulose, houtvezel en stro. Maar qua prijs en snelheid ontlopen deze 2 type vloerisolatie elkaar niet heel erg.


Wat isoleert nou eigenlijk?

Om een goede keuze te maken, wil onder andere weten hoe goed je vloerisolatie werkt. Vaak is het stilstaande lucht dat goed isoleert. Maar je hebt ook warmtereflectie en nog zoiets als faseverschuiving.


Hoe Tonzon thermoskussens werken

De isolerende werking van Tonzon thermoskussen is gebaseerd op stilstaande lucht tussen lagen warmte reflectiefolie. Daarnaast wordt deze lucht in de thermoskussens opgewarmd. Waardoor de warmte bij de vloer blijft. Met resultaat een warmere vloer.


Tonzon vloerisolatie is geschikt voor elk type vloer. Dus zowel houten vloeren als ook betonnen vloeren. Zolang er een minimale hoogte is van 35 cm bij houten vloeren (vanaf onderzijde balk) en 45 cm bij betonnen vloeren.


De kosten zijn €55 per vierkante meter bij 25 m² aflopend naar €41 per m² boven de 100 m2 te isoleren vloeroppervlak. Dit is inclusief BTW en installatie.


Dit zijn basisprijzen voor het leveren en aanbrengen van Tonzon folie. Deze prijzen kunnen stijgen door bijvoorbeeld: een smalle toegang tot de kruipruimte, een zeer lage of zeer hoge kruipruimte, meerdere compartimenten, leidingen, ophangbeugels en elektra, (af en toe) water in de kruipruimte. Daarnaast komen er extra opruimkosten bij als de kruipruimte eerst moet worden opgeruimd. Maar deze factoren die de prijs verhogen speelt ook bij biobased vloerisolatie.


Tonzon geeft 10 jaar garantie op de werking van de isolatie. Het gebruikt heel weinig materiaal en is niet veel meer dan een paar lagen reflecterende folie. Dat maakt het ook wel kwetsbaar. In de praktijk daalt de isolatiewaarde drastisch als er schade is aan de folie. Doordat de warme stilstaande lucht ontsnapt.


Bij schade of niet goede aansluiting kan de isolatiewaarde drastisch dalen

De werking van Tonzon vloerisolatie staat of valt met een goede aansluiting van de folie. Belangrijk is te voorkomen dat door gaatjes en kieren warme lucht ontsnapt. Wanneer dat op meerdere plekken gebeurt, kan dat een reden zijn om de folie te laten vervangen. Of dit zal gebeuren weten we natuurlijk niet, we kunnen tenslotte niet overal onder de vloer kijken, maar het is wel goed om je van dit risico bewust te zijn.


Bij het oude systeem van Tonzon hingen de zakken onder de vloer. Hierdoor kon koude lucht tot dicht bij de vloer komen. De nieuwste ontwikkeling van Tonzon is "spiegelen" met name tussen vloerbalken. De onderste folielaag wordt daarbij strakgetrokken tot het bijna een spiegel vormt. Hierdoor kan het een nog hogere isolatiewaarde behalen. Maar zorgt er ook voor dat installateurs liever het 3-kamersysteem installeren en het verouderde Tonzon vloersysteem weghalen.


Cactusplant


Hoe biobased inblaasisolatie werkt

De isolerende werking van biobased inblaasisolatie wordt bepaald door stilstaande lucht tussen de natuurlijke vezels, de hoge dichtheid en de luchtdichte opbouw door middel van  bouwfolies. De isolatiewaarden worden mede bepaald door het volume aan materiaal en de gelaagde luchtdichte opbouw. De vezels worden ingeblazen tussen de vloer en een luchtdichte en dampremmende gewapende folie ondersteunt door houten latten. Deze folie zorgt ervoor dat de stilstaande lucht tussen de natuurlijke vezels niet wordt weggeblazen. Want in een goede kruipruimte is er ventilatie. Daarnaast zorgt de dichtheid en warmteopslagcapaciteit van biobased inblaasisolatie ervoor dat warmte veel minder snel door het isolatiemateriaal gaat.


Biobased inblaasisolatie is geschikt voor elk type vloer. Dus zowel houten vloeren als ook betonnen vloeren. Zolang er een minimale hoogte is van 50 cm bij houten vloeren (vanaf onderzijde balk) en 75 cm bij betonnen vloeren. Bij betonnen vloeren moet eerst een subconstructie worden gemaakt waarop de gewapende folie wordt bevestigd. Dit maakt inblaasisolatie wat bewerkelijker voor bij betonnen vloeren.


De kosten zijn €40 per vierkante meter bij een isolatiedikte van 20 centimeter. Dit is inclusief BTW, materiaal en installatie. Het plaatsen van de folie en latten kost rond de €20 per m² en de isolatie zelf €15 per m². Voor een isolatiedikte van 25 cm betaal je maar €3,50 per m² meer. Voor biobased vloerisolatie krijg je ook nog eens €2 per m2 extra subsidie boven op de al geldende subsidiebedragen van de ISDE-regeling van RVO.


Claims van Tonzon en biobased inblaasisolatie

Producenten van beide typen isolatie claimen milieuvriendelijk te zijn en goed te isoleren. Biobased inblaasisolatie is CO2-negatief dus positief doordat het CO2 opslaat als plant, boom of gewas. Tonzon folie is milieuvriendelijk omdat dit isolatiesysteem heel weinig materiaal gebruikt en dus weinig transportvolume nodig heeft. Tonzon claimt hierdoor "ecologischer" te zijn dan biobased isolatie.


Montage en kosten van biobased inblaasisolatie en Tonzon


Hoe Tonzon werkt

Tonzon is een reflecterende folie dat bevestigd wordt onder de vloer. Dit kan vaak al in één dag. De snelheid van monteren en de betaalbaarheid maakt Tonzon geliefd bij veel mensen. Tonzon heeft zijn marketing goed op orde. Het is ook te koop bij veel plaatselijke doe-het-zelf-zaken en bouwmarkten. Het heeft goede instructievideo's en handleidingen beschikbaar. Tonzon claimt met hun 3-kamer-systeem een Rc te kunnen halen van Rc = 7,0 m²K/W


Hoe biobased inblaasisolatie werkt

Biobased inblaasisolatie wordt gezien als methode om biobased isolatie echt op te schalen. Het gaat tot wel 3x sneller dan met isolatiematten en het isolatiemateriaal vult de te isoleren "holle ruimte" mooi op. De opbouw is hetzelfde als bij de matten alleen plaats je eerst de folie en blaas je dan de isolatie in. Met een dikte van 20 centimeter inblaasisolatie tussen de vloerbalken kom je aan een Rc = 4,4 m²K/W. En een fasverschuiving van 9,2 uur. Zolang duurt het voordat warmte er doorheen is. Lang zat dus.


Tot slot

De bovenstaande vergelijking is slechts bedoelt om je te wijzen op bepaalde verschillen. Het betreft bovendien een momentopname. Voor je een opties kiest, raden we je daarom aan om de verschillende producten die je overweegt zelf naast elkaar te leggen en je goed te verdiepen in hoe de producten van elkaar verschillen.


Disclaimer

We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden.

De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.


Reactie plaatsen