Hoeveel kost biobased isolatie?
15 min. leestijd

Hoeveel kost biobased isolatie?

Het maakt niet uit of je een paar schoenen koopt of je huis biobased laat isoleren, het is één van de belangrijkste vragen: hoeveel kost het?


Het korte antwoord op die vraag is: het hangt ervan af.


🤯 We begrijpen dat dit misschien niet het antwoord is waarnaar je op zoek was, maar het is waar. Niet één toepassing van biobased isolatie kost precies hetzelfde als de volgende, en we denken dat het oneerlijk is om alle verschillende opties samen onder één prijs te scharen. 


Ik zal na een korte introductie verder op in het artikel uitgebreid ingaan op hoeveel euro's biobased isoleren kost. 


💶 Om je toch alvast een prijsindicatie te geven: de prijs (februari 2023) bij °Climatedeal om je huis biobased te laten isoleren begint bij €60 per m2 voor een vloer tot €70 per m2 voor een schuin dak, een afwerking met houtvezel stucplaat (een natuurlijke alternatief voor gipsplaat) kost €35 per m2 waar je vervolgens voor €55 tot €75 per m2 leemstuc in 140 verschillende kleuren als eindafwerking op aan kunt brengen. Dit zijn vanaf-prijzen (exclusief BTW), want er zijn verschillende factoren die jouw investering beïnvloeden.


Als je woning ouder is dan 2 jaar dan vallen de arbeidskosten voor de isolatiewerkzaamheden onder het 9%-tarief, de (isolatie)materialen vallen onder het 21%-tarief. Bij leemstucwerk vallen zowel de arbeidskosten als de materiaalkosten onder het 9%-tarief.


....eerst nog even dit

Voor isoleren met glaswol, steenwol, PIR of PUR betaal je gemiddeld 10 euro per m2 minder. En als je goed zoekt kan het voor nog minder geld. De prijs wordt dan helaas vaak ergens anders betaald, bijvoorbeeld door de milieuschade van het materiaal zelf, de CO2-uitstoot tijdens de productie, de meerprijs van een klimaatinstallatie om een gezond binnenklimaat te krijgen, hogere ziektekosten door het permanent inademen van schadelijke stoffen of extra kosten om vocht- en schimmelproblemen aan te pakken.


Dit zijn afwegingen tussen hogere aanschafkosten, totale kosten voor een energiezuinig en gezond binnenklimaat, milieukosten en onderhoudskosten.


Eerst wil ik je nog een nauwkeurige en grondige uitleg geven van:

 • Welke factoren spelen een rol bij de kosten van biobased isolatie?
 • Welke specificaties zijn van invloed op de kosten van biobased isolatie?
 • Hoeveel kost biobased isolatie?


Bij Climatedeal helpen we al meer dan 2 jaar woningeigenaren met het biobased isoleren van hun huis passende bij hun budget en wensen. We weten hoe belangrijk het voor jou is om een goede prijsinschatting te kunnen maken waar jij je comfortabel bij voelt. Daarom willen we je helpen met een goed geïnformeerde en weloverwogen keuze te maken.


Welke factoren spelen een rol bij de kosten van biobased isolatie?

Als je de verschillende variabelen begrijpt die een rol spelen bij de kosten van biobased isolatie, kun je beter bepalen welk type of afwerkstijl van biobased isolatie de beste keuze is voor jou of een van je klanten.


Om beter te begrijpen waar of waar je geld naar toe gaat als jij je huis biobased laat isoleren, hebben we het opgesplitst in drie afzonderlijke kosten:

 • Materiaalkosten
 • Arbeidskosten
 • Operationele kosten


Materiaalkosten

De kosten van materialen die nodig zijn voor een project bedragen ongeveer: 1/4 van de totale prijs voor het plaatsen van biobased isolatie.


Materiaalkosen bevatten het volgende: 

 • Biobased isolatie
 • Benodigde folies en tape bij bestaande bouw
 • Houten rachels en regels als subconstructie
 • Accessoires (zoals nietjes, bevestigingsmiddelen, schroeven, rozetten)
 • Andere diverse materialen die nodig kunnen zijn om een installatie voltooien


Arbeidskosten

Goed voor nog eens 1/5 van de prijs om je pand biobased te 'laten' isoleren is hoeveel de aannemer en/of installateur rekent voor de daadwerkelijke installatie van het isolatiemateriaal en eventuele afwerking.


Hier is een lijst met de uitsplitsing om beter te begrijpen wat de arbeidskosten dekken:

 • Aantal uren nodig om het project te voltooien
 • Lonen en salarissen van werknemers van aannemers
 • Bonussen en verzekeringen voor werknemers
 • Loonheffingen betaald door de aannemer


Deze factoren zijn niet altijd concreet en kunnen variëren op basis van de bedrijfsstructuur, hoe lang het project duurt en de complexiteit van de installatie met maatwerk en  eventueel meerwerk.


Operationele kosten

Ten slotte bestaat het laatste 1/4 van de kosten uit de bedrijfskosten die worden gemaakt om een bedrijf draaiende te houden en in de markt te laten functioneren.


Voor de installatie van biobased isolatie kan dit deel van de kosten het volgende helpen dekken:

 • Huur of nutsvoorzieningen van een gebruikt gebouw of kantoorruimte
  • Kantoorbenodigdheden, internet, telefoons en meubels
 • Adverteren en promoten
 • Voertuigen en trailers die nodig zijn om werknemers en materialen te vervoeren OF duurzamer OV-kosten
  • Plus brandstof- en kosten autoverzekering
  • Transportkosten van leveranciers
 • Apparatuur of machines die worden gebruikt voor het opmaat zagen en bevestigen van materialen
 • Licenties en training vereist door de industrie of de overheid
 • Verzekering
  • Plus dekking voor mogelijke schade die niet wordt gedekt door verzekering
 • Belastingen
 • Andere dagelijkse diverse gereedschappen en items


Geen twee bedrijven werken hetzelfde of vereisen dezelfde hoeveelheid geld om te functioneren, wat betekent dat er grote verschillen kunnen zijn in exploitatiekosten van aannemer tot aannemer.


Welke specificaties zijn van invloed op de kosten van biobased isolatie?

Net zo belangrijk als welke factoren de kosten van biobased isolatie bepalen, is wat van invloed kan zijn, zowel positief en negatief, op de eindkosten van biobased isolatie:


 • Oppervlakte te isoleren deel
 • Commercieel vs. particulier
 • Materiaalkeuze
 • Te isoleren onderdeel (dak, vloer, muur)
 • Isolatiedikte
 • Onderbrekingen zoals ramen, deuren, schoorstenen
 • Hoeveelheid verschillende isolatievlakken
 • Staat van de huidige constructie
 • Gewenste afwerking
 • Locatie
 • Gewenst maatwerk


Wat is het te isoleren oppervlak?

Zoals je waarschijnlijk al kon raden, variëren de kosten om een isolatieproject te voltooien afhankelijk van de grootte van het te isoleren oppervlak (gemeten in vierkante meters).


Vierkante meters uitrekenen van muren en vloeren is vrij eenvoudig. Maar om de oppervlakte van een hellend dak te bereken, als je niet overal bij kunt door de hoogte of obstakels, is lastiger. 


Als je hulp nodig hebt bij het berekenen van de vierkante meters van je hellend dak, dat anders is dan de oppervlakte van de begane grond vloer van een woning, check dan deze instructies >>>.


Commercieel of particulier project?

Doorgaans kosten commerciële biobased isolatieprojecten meer dan particuliere biobased isolatieprojecten vanwege het feit dat er meer materialen, tijd, techniek en arbeid nodig zijn vereist bij bedrijfsgebouwen.


Welk biobased isolatiemateriaal wordt gebruikt?

Het type biobased isolatiemateriaal maakt een verschil in de uiteindelijke prijs, aangezien sommige isolatiematerialen meer kosten en sommige kosten aanzienlijk minder. Voor de doeleinden van dit onderwerp zullen we ons concentreren op de vijf meest voorkomende biobsed isolatiematerialen: houtvezel, hennep, vlas, cellulose en gras.


Hierbij zijn niet de prijzen inbegrepen van biobased afwerking met bijvoorbeeld plaatmateriaal. 


We benoemen gemiddelde prijsklassen (februari 2023) voor alleen de biobased isolatiematerialen met een Rd-waarde van ± 3,5 en houden geen rekening met installatie, andere isolatiedikte, afwerkingen, doorbrekingen, locaties of speciale bestellingen:


Houtvezel

€22 tot €24 per vierkante meter


Isolatie van houtwol

Hennep

€21 tot €23 per vierkante meter


Hennep isolatiematKalkhennep

€85 tot €90 per vierkante meter


Kalkhennep blokken
Vlas

€25 tot €26 per vierkante meter


Vlasisolatie in dak
Cellulose 

€35 tot €40 per vierkante meter


Cellulose isolatiematCellulose inblaas isolatie

€14 tot €17 per vierkante meter


inblaasisolatieGrasvezel

€22 tot €23 per vierkante meter

Gras isolatieSchapenwol 

€34 tot €35 per vierkante meter


Schapenwol isolatie
Strobalen

€10 tot €20 per vierkante meter


Strobalen bouw
Verschillende prijsklassen biobased isolatie 

De prijsklassen verschillen van elkaar met een aantal redenen, zoals:


Premium materialen

Alle materialen die als biobased isolatiematerialen worden gebruikt, zijn haalbare opties voor thuis of voor pandeigenaren, maar sommige zijn sterker dan andere of dragen gespecialiseerde kwaliteiten die tegen een hogere prijs wordt geplaatst. Bijvoorbeeld, kalkhennep heeft de eigenschap om een bouwfysische geheel te worden met bestaande muren, en je kunt het als bakstenen metselen, wat een reden is waarom dit meer kost.


Beschikbaarheid en grondstofprijzen

Verder speelt de prijs van de isolatiematerialen natuurlijk nog een rol in de prijs. Dit hangt af van de voorraden en beschikbaarheid in de productieketen tot aan de verkoopkanalen. Hierbij is ook de beschikbaarheid van de grondstoffen van belang: schaarste drijft de prijs op.


Hoeveelheid

Meegaan met de beschikbaarheid in de industrie of van de landbouw betekent mindere beschikbaarheid, dat er minder geteeld en geproduceerd wordt door fabrikanten. Als er veel wordt geproduceerd en beschikbaar is dan zakt de prijs in het algemeen. Als de vraag naar een isolatiemateriaal hoger is dan er wordt geproduceerd dan stijgt de prijs


Wat betreft hoeveelheid kun je ook goedkoper uit zijn als je meer tegelijkertijd koopt. Bij de meeste webshops en verkooppunten is de vierkante meter prijs lager als je per pallet bestelt dan per pak.


Omvang isolatieproject

Allereerst is natuurlijk van belang wat de omvang in vierkante meters is van je isolatieproject. Dit is ook van belang om in aanmerking te komen voor subsidie. Bij de landelijke subsidiepot geldt dat je een minimaal aantal vierkante meters moet hebben per geïsoleerd onderdeel en minimaal twee verduurzamingsmaatregelen moet laten uitvoeren wil je in aanmerking komen. 


Verschillende losse isolatievlakken

Voor de totale investering is het ook van belang of het een aaneengesloten vlak is dat geïsoleerd moet worden, of dat het uit meerdere kleine vlakken bestaat. Bijvoorbeeld bij een schuin dak dat verdeeld is over meerdere kamers en dus meerdere dakvlakken kost dit meer werk dan wanneer je in één dakvlak door kunt werken.


Te isoleren delen

Voor je totale investering is ook van belang welke delen van je huis je wilt laten isoleren. Er kunnen grofweg 8 verschillende te isoleren delen worden onderscheiden:


 • Schuin dak
 • Plat dak
 • Begane grondvloer
 • Gevel
 • Spouwmuur
 • Muur
 • Verdiepingsvloer
 • Holle constructies (zoals een vloer, dak of muur)


Van deze acht worden schuindak, begane grondvloer en spouwmuur isoleren het meest aangevraagd. Dat is niet zo gek ook. De meeste warmte verliest je huis via het dak omdat warmte opstijgt, de meeste kou komt binnen via een ongeïsoleerde begane grondvloer. Dit zijn de meest voorkomende ongeïsoleerde delen in bestaande woningen. Spouwmuurisolatie wordt ook veel aangevraagd omdat je er weinig van ziet als het is aangebracht in de holle spouwmuur die er al zat.


Dak isoleren kosten

Een schuin dak kun je isoleren aan de binnenzijde tussen de houten dakconstructie of via de buitenzijde. Wij voeren met name dakisolatie aan de binnenzijde toe. In mijn gratis e-book lees je de voor- en nadelen over via de binnenzijde of buitenzijde isoleren. In het geval van dakisolatie aan de binnenzijde zijn de kosten als volgt opgebouwd:

 • 14 centimeter dik houtwol isolatie (Rd=3,85 en houdt hitte theoretisch 11 uur buiten samen met dakpannen en dakbeschot): €37,50 per m2 (€25 materiaalkosten, €12,5 arbeidskosten)
 • Houten regelwerk waartussen de isolatie komt om de afwerking houvast en stevigheid te geven: €17,50 per m2 (€5 materiaalkosten, €12,5 arbeidskosten)
 • Luchtdichting en dampremming aan de binnenzijde van de isolatie met ‘bouwpapier’ en tape: €15 per m2 (€5 materiaalkosten, €10 arbeidskosten)


€70 per m2

(€35 materiaalkosten, €35 arbeidskosten)


Afwerking

 • 2 centimeter houtvezel stucplaat (Rd=0,43) op houten latten: €35 per m2 (€15 materiaalkosten, €20 arbeidskosten)


 • Alternatief afwerken met OSB-plaat (formaldehydevrij): €35 per m2 (€15 materiaalkosten, €20 arbeidskosten)
 • Alternatief afwerken met ecologische MDF om later te verven: €40 per m2 (€20 materiaalkosten, €20 arbeidskosten)Kosten vloerisolatie via de kruipruimte

Wat kost vloerisolatie via de kruipruimte nou? Dit is een veelgestelde vraag door potentiële klanten tijdens onze kennismakingsgesprekken. Je kunt je begane grondvloer van bovenaf of onderaf isoleren. Als je een toegankelijke kruipruimte hebt doe je er verstandig aan om het via de onderzijde te isoleren. Je komt dan uit op het volgende:

 • 14 centimeter dik natuurlijke isolatie (Rd=3,7 -> voldoende voor subsidie): €42,50 per m2 (€20 materiaalkosten, €22,50 arbeidskosten)
 • Wind (lucht)- en vochtdichting met folie en tape: €12,50 per m2 (€5 materiaalkosten, €7,50 arbeidskosten)
 • Houten latten (geïmpregneerd) aan de onderkant: €5 per m2 (€3 materiaalkosten, €2 arbeidskosten)


€60 per m2

(€28 materiaalkosten, €32 arbeidskosten)


Kosten isoleren vloer aan bovenzijde

Als je de vliering gebruikt als opslag dan loont het om niet het dak te isoleren maar de vliering/zoldervloer. Deze methode is ook toe te passen bij andere vloeren. De kosten zijn dan als volgt opgebouwd:

 • 14 centimeter dik natuurlijke isolatie tussen houten subconstructie: €37,50 per m2 (€25 materiaalkosten, €12,50 arbeidskosten)
 • Houten regelwerk waartussen de isolatie komt om de vloerplaten houvast en stevigheid te geven: €27,50 per m2 (€10 materiaalkosten, €17,50 arbeidskosten)


€65 per m2

(€35 materiaalkosten, €30 arbeidskosten)


 • Afwerken met OSB/ESB-plaat (formaldehydevrij): € 37,50 per m2 (€20 materiaalkosten, €17,50 arbeidskosten)


Kosten muurisolatie en gevelisolatie

Als je een muur of gevel wilt isoleren wat zijn dan de kosten? Vaak wordt er voor gekozen om gevels aan de binnenzijde te isoleren om het buitenaanzicht te behouden. Bij binnenmuur isolatie is dit een andere verhaal. De kosten zijn als volgt opgebouwd:

 • 14 centimeter dik houtwol isolatie (Rd=3,85 en houdt hitte theoretisch 10 uur buiten samen met een eensteensmuur): €40 per m2 (€25 materiaalkosten, €15 arbeidskosten)
 • Houten regelwerk waartussen de isolatie komt om de afwerking houvast en stevigheid te geven: €15 per m2 (€7,5 materiaalkosten, €7,5 arbeidskosten)
 • Luchtdichting en dampremming aan de binnenzijde van de isolatie met ‘bouwpapier’ en tape: €15 per m2 (€5 materiaalkosten, €10 arbeidskosten)


€70 per m2 

(€37,5 materiaalkosten, €32,5 arbeidskosten)


 • Afwerken met 22 millimeter houtvezel stucplaat (Rd=0,43) op houten latten: €35 euro per m2 (€15 materiaalkosten, €20 arbeidskosten)


Kosten isoleren holle constructie

Als je holle vloeren, dak of wanden hebt en je het zonde vindt om je bestaande afwerking eruit te slopen om isolatie te plaatsen dan loont het om de holle ruimte in je constructie op te laten vullen met inblaasisolatie van houtwol, stro of cellulose. Er zal dan om de meter een gaat geboord worden met een diameter van 8 cm om vervolgens de holle ruimte tussen de afwerking en de constructie vol te blazen. De kosten zijn dan als volgt opgebouwd: 

 • Inblaasisolatie in holle constructie, bij 20 centimeter isolatiedikte: €40 euro per m2 (€20 materiaalkosten, €20 arbeidskosten)


€40 per m2 

*bij isolatiedikte van 20 cm

*prijs per m3: €200


Wat is de gewenste isolatiedikte?

De gewenste isolatiedikte is ook van invloed op de totale investering. De isolatiedikte hangt onder andere af van je behoefte qua warmtecomfort binnenshuis, of je in aanmerking wilt komen voor subsidie en aanwezige ruimte. Bij 14 centimeter natuurlijke isolatiemateriaal heb je een Rd-waarde van 3,7: dat is voldoende om subsidie te krijgen. Maar het kan uiteraard ook dunner en ook dikker.


Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je begane grondvloer dikker te isoleren zodat je richting de Rd=5 gaat wat wordt aanbevolen als je vloerverwarming hebt of krijgt.


Extra kosten dikker isoleren:

 • Van 14 naar 18 centimeter natuurlijke isolatie: €8 per m2 extra (€8 materiaalkosten, €0 arbeidskosten)
 • Van 14 naar 20 centimeter natuurlijke isolatie: €9 per m2 extra (€9 materiaalkosten, €0 arbeidskosten)


Je betaalt meer materiaalkosten, maar qua arbeid maakt iets meer isolatiedikte niet veel uit: de arbeidskosten blijven gelijk.


Dunner isoleren:

 • Muren: 80 millimeter dik houtvezelisolatie stucplaat (Rd=2,2) verlijmd op achterliggende muur met hechtleem: €80 per m2 (€40 materiaalkosten, €40 arbeidskosten)
 • Koude gevels met weinig ruimte voor isolatie: isoleren en afwerking met 22 millimeter houtvezelplaat (Rd=0,43) verlijmd op achterliggende muur met hechtleem: 40 euro per m2 (20 euro materiaalkosten, 20 euro arbeidskosten)


Is er maatwerk nodig of gewenst?

Zoals bij de meeste producten, is ook de hoeveelheid benodigd maatwerk van invloed op de totaalprijs. Hoe meer maatwerk bijvoorbeeld rond openingen, vensterbanken, niet vlakke/effen of niet rechte onderdelen, hoe groter je investering. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je begane grondvloer dikker te isoleren zodat je richting de Rc=5 gaat wat wordt aanbevolen door Milieu Centraal als je vloerverwarming hebt of krijgt.


Ik heb maatwerk uitgeschreven per bouwdeel.


Maatwerk schuin dak isoleren

 • Wind- en regendichting met folie en tape als er naden in het bestaande onderdak zitten: 12,50 euro per m2 (5 euro materiaalkosten, 7,50 euro arbeidskosten)
 • Verwijderen bestaande slecht geplaatste isolatielaag + gipsplaten: 17,50 euro per m2 (10 euro arbeidskosten, 7,50 euro verwijderingskosten)
 • Voorzichtig verwijderen en terugplaatsen gipsplaten: 7,50 euro per m2 (arbeidskosten)
 • Dak dampopen maken: doorboren van dampdichte dakfolie: 5 euro per m2 (arbeidskosten)
 • Als de dakbalken doorgezakt/doorgebogen zijn, moeten alle regels (houten balken) op maat gezaagd worden: 12,50 euro per m2 (arbeidskosten)
 • Erg doorgezakte dakbalken verstevigen: 22,50 euro per m1 dakbalk (arbeidskosten)
 • Als je wilt dat de dakbalken in 'het zicht blijven': 15 euro per m1 dakbalk (arbeidskosten) 
 • Maatwerk rond dakraam en dakkapel: 12,50 euro per m2 (5 euro materiaalkosten, 7,50 euro arbeidskosten)
 • Maatwerk met hittebestendig isolatiemateriaal rond in gebruik zijnde schoorsteen: 22,50 euro per unit (10 euro materiaalkosten, 12,50 euro arbeidskosten)
 • Maatwerk rond kleine dakdoorvoeren zoals het ontluchtingskanaal van de CV: 12,50 euro per unit (arbeidskosten)


Maatwerk gevel isoleren

 • Als er vocht- en schimmelproblemen zijn in de muur, verhelpen door injectiegel en afhakken vochtig stucwerk: 65 euro per m2 aangetaste muur (25 euro materiaalkosten, 40 euro arbeidskosten)
 • Eventuele dampdichte afwerklagen zoals latex verf verwijderen of opruwen: 12,50 euro per m2 (arbeidskosten)
 • Niet effen ondergronden egaliseren: 22,50 euro per m2 (10 euro materiaalkosten, 12,50 euro arbeidskosten)


Maatwerk vloer isoleren aan de onderzijde

 • Als er waterleidingen/ verwarmingsbuizen, et cetera ‘in de weg lopen’, dit kost tape en extra folie om hiervoor benodigde sneden af te dichten: 7,50 euro per m2 (2 euro materiaalkosten, 5,50 euro arbeidskosten)
 • Als je een betonvloer hebt, dan moet er een subconstructie van houten latjes gemaakt worden en bevestigd aan de betonvloer waardoor de isolatie tegen de vloer aan blijft zitten: 15 euro per m2 (5 euro materiaalkosten, 10 euro arbeidskosten)


Maatwerk vlieringvloer isoleren aan de bovenzijde

 • Als dakbalken tot aan de vloer lopen dan zorgt dit ervoor dat er extra gezaagd en gepast moet worden met de vloerplaat: €15 per m2 (€0 materiaalkosten, €15 arbeiskosten)


Is er meerwerk?

Er kan ook sprake zijn van meerwerk doordat er wordt gewerkt in bewoonde staat. Als steeds opgebouwd, opgeruimd en afgebouwd moet worden dan kost dit extra tijd.

 • Per keer opbouwen aan het begin van de dag en aan het einde van de dag weer opruimen en afbouwen (van steiger, afdekzeilen, stuclopers etc.) kost dit gemiddeld een halfuur: 25 euro (arbeidskosten). Als het veel langer duurt rekenen we de extra tijd.


Beschikbaarheid en grondstofprijzen

Verder speelt de prijs van de isolatiematerialen natuurlijk nog een rol in de prijs. Dit hangt af van de voorraden en beschikbaarheid in de productieketen tot aan de verkoopkanalen. Hierbij is ook de beschikbaarheid van de grondstoffen van belang: schaarste drijft de prijs op.


Is er biobased afwerking gewenst?

Met isoleren alleen ben je er nog niet. Je wilt het natuurlijk ook mooi afwerken. Om de positieve eigenschappen van de biobased isolatiematerialen en afbouwmaterialen zo veel mogelijk te benutten is het aan te raden de constructie dampopen af te werken met leemstuc. 


Afwerking met leemstuc

 De kosten hiervan zijn: 

 • Afwerken met basisleem (3mm, 1 werkgang) en leemfinish op kleur: €55 per m2 (€25 euro materiaalkosten, €30 arbeidskosten)

Of

 • Afwerken met basisleem (1 cm -> buffert meer vocht; 2 werkgangen) en leemfinish op kleur: €75 per m2 (€30 materiaalkosten, €45 arbeidskosten)


In plaats van een afwerking met leemstuc kun je ook kiezen voor niet biobased materialen, zoals bijvoorbeeld gipsplaat en dat vervolgens goedkoop afstucen met gips om het uiteindelijk zelf in de gewenste kleur te schilderen met latexverf. Alleen heb je dan niet meer de voordelen van een dampopen constructie met onder andere een stabielere luchtvochtigheid binnenshuis.


Maatwerk schuin dak leemstucen

 • Als je wilt dat de dakbalken in 'het zicht blijven':  20 euro per m1 dakbalk (arbeidskosten)


Afwerken met ESB-plaat of dampopen MDF-vezeplaat

Dit wordt nog wel eens gekozen als afwerking bijvoorbeeld bij een vliering als de afwerking minder van belang is. Wij kiezen hierbij plaatmateriaal waar geen schadelijke stoffen aan toegevoegd zijn zoals formaldehyde en isocyanaten.


De kosten van een afwerking met ESB-plaat zijn:

 • Afwerken met ESB-plaat (12mm): €55 per m2 (€25 materiaalkosten, €30 arbeidskosten). Brandwerende transparante coating (€5 materiaalkosten, € 10 arbeidskosten).De kosten van een afwerking met dampopen MDF-vezeplaat zijn:

 • Alternatief afwerken met ecologische MDF om later te verven: €35 per m2 (€20 materiaalkosten, €15 arbeidskosten)


De bottom line

Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de kosten van biobased isolatie, dus we begrijpen dat dit artikel overweldigend kan zijn. Het beste advies dat we je kunnen geven is dit: wees realistisch en houd je budget in gedachten. Je wilt wellicht het maximale uit je geld halen, maar je wilt ook niet geld uitgeven dat je niet hebt, dus stel een prijs in en probeer je eraan te houden.

Denk eraan, als je ooit meer wilt weten over hoe de kosten van biobased isolatie is opgebouwd neem dan contact met ons op. Dan kunnen we samen kijken waarom door bepaalde keuzes je investering verandert. 


Vervolg 

Met deze vanaf-prijzen kun je zelf alvast een eerste inschatting maken van de totale investering die nodig is als jij je huis biobased wilt isoleren. Tijdens een kennismakingsgesprek kunnen we je woonsituatie inventariseren en je wensen qua klimaatcomfort binnenshuis verder bespreken. Na een bezichtiging en inmeting kan ik je aangeven waar je rekening mee moet houden qua totale investering.


Plan direct een intakegesprek in


Heb je meer vragen over biobased isoleren?

Onze Ecologisch Isoleren Kennisbank staat boordevol behulpzame artikelen over ecologisch en biobased isoleren.


Kennis over ecologisch isoleren


Reactie plaatsen